Formula Driver u Limskom kanalu: Giacomazzi pobjednik i rekorder

Cjelodnevna uzbuđenja na utrci potrajala do sumraka, nastupom 134 vozačice i vozača, od kojih čak 25 odustalo.

LIMSKI KANAL –  Trinaesto izdanje utrke Formula driver „Nagrada Kanfanara 2021.“, po svim je predviđanjima, u predivnom i jesenjim suncem obasjanom pitoresktnom Limskom kanalu, trebalo proteći daleko lakše i brže, no 134 sudionika, u više konkurencija, imalo je što pokazati na dobro pripremljenoj, očito i zahtjevnoj stazi, dugoj 3.500 metara uz devet šikana usporenja. No, već s treninzima počelo je, zbog prethodnih izlijetanja, sa češćim prekidima, ponavljanjima vožnje, „rasturanja“ barijera u šikanama, što više bilo je „istraživanja“ obližnje šume, okretanja na krov, na bok,… Prva je vožnja potrajala puna četiri sata, druga, kada su se strasti i htijenja dobra rezultata primirile, upola manje. Ipak, natjecanje je uspješno privedeno kraju, u kasnim poslijepodnevnim satima, prije sumraka. U konačnici, bez plasmana je ostalo čak 25 sudionika, srećom bez posljedica po vozače.

Očekivani troboj ovogodišnjih velikana formule driver upravo je tako i okončan. Sva trojica ponovo na postolju „generalke“ i u borbi za završni trofej kroz mjesec dana na Grobniku.

Najboljim rezultatima dviju vožnji, od kojih je ona druga u vremenu 1:56,582 minuta, prosjekom 108,078 km/sat, proglašena i rekordom staze „Lim“, do druge ovosezonske pobjede stigao je Talijan Franco Giacomazzi u vrhunski pripremljenoj Lancia Delti Evo. Do trijumfa je stigao s 415 tisućinki prednosti ispred Zagrepčanina Hrvoja Belinića (AK Pula-Rovinj) u Renault Cliu Cup, dok se „tek“ trećim mjestom morao zadovoljiti, trenutno zasigurno najbolji Istrijan Marino Poropat, vozač pazinskog Istra racing teama, za upravljačem Renault Clia E1. U dvije je vožnje ubilježio zaostatak za pobjednikom od 6,344 sekunde.

Petim mjesto „generalke“ do pobjede, u konkurenciji devet juniora, stigao je Zagrepčanin Matej Radovanović (AK Ina Delta) ispred Renata Herca iz AK RI autosport. Konačno, u četvrtom ovogodišnjem ogledu najbolja hrvatska vozačica Iva Damarija (AK Pula-Rovinj) uspjela je „skinuti“ trenutno vodeću i trostruku pobjednicu u dosadašnjim utrkama Slovenku Sanju Paradiž. Mali i papreni Autobianchi A112 bio je brži od Suzuki Cultusa, u dvije vožnje,  za 5,778 sekundi. U konkurenciji čak 26 klubova najboljom se ekipom, po drugi put ove godine, uz stopostotni bodovni skor, potvrdila ekipa Autokluba Pula-Rovinj, učvrstivši se na čelu ljestvice, a ovog puta ispred još dva istarska kluba, „Buzet Autosport“ i pulskog „No Traction“.

Međunarodno formula driver natjecanje bodovano je za HAKS Kup, Prvenstva Auto i karting lige Zapad (Istarska i Primorsko-goranska županija) i Auto i karting saveza Istre, te zasebnu Nagradu organizatora – Prvenstvo Istarske rivijere, u kojoj je, u konkurenciji 77 vozačica i vozača pobjedom slavio Talijan Marco Mazzoni u Ford Sieri 2.0 T, ispred sunarodnjaka Cesare Bezzia (Citroen Saxo VTS) i Steeva Zonte (Renault 5 GT Turbo).

Iza još jedne uspješne organizacije automobilističke utrke u Limskom kanalu stoji iskusna ekipa entuzijasta Autokluba „Poreč Motorsport“ i suorganizatora AKORK „Skok racing 1993“, koji su 13. i 14. studenog domaćini i organizatori završnice ovogodišnje sezone Formule driver na Automotodromu Grobnik.

Autor: Miroslav Krpan

Rezultati – HAKS Kup ukupno:
1. Giacomazzi (Italija, Lancia Delta Evo) 3:53,927 minuta
2. Belinić (AK Pula-Rovinj, Renault Clio Cup) +0,415 sekunde
3. Poropat (AK Istra racing team Pazin, Renault Clio E1) +6,344
4. Čičko (AK Buzet Autosport, Fiat 500) +11,346
5. M. Radovanović (AK Ina Delta Zagreb, Seat Ibiza Cupra 1.8) +12,710
6. Kokotec (AK Ina Delta Zagreb, Škoda Fabia 1.8) +14,643
7. N. Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112) +18,664
8. Herc (AK RI autosport, Renault Clio Williams) +20,013
9. Zilli (AK Buzet Autosport, Renault Clio) +23,360
10. S. Prodan (AK Buzet Autosport, Citroen C2) +24,389;

Vozačice:
1. I. Damarija (AK Pula-Rovinj), 2. Paradiž (Slovenija), 3. Bressan (AK Buzet Autosport);

Juniori:
1. M. Radovanović, 2. Herc, 3. Leš (AK Zagorje);

Pobjednici po klasama:
1-Ivan Višković (AK No Traction Pula), 2-Marko Mirosavljević (AK Pula-Rovinj), 3-Nenad Damarija, 4-Marin Leš, 5-Sanjin Prodan, 6-Franco Giacomazzi, 7-Vjekoslav Čičko i 8-Hrvoje Belinić;

Ekipe:
1. AK Pula-Rovinj 60 bodova, 2. AK Buzet Autosport 52, 3. AK No Traction 47 bodova.

Related Posts