Susret sa Stefani Mogorović, trkačicom

Razgovarao: Goran Dijaković
Naslovna fotografija: Miroslav Krpan

Formula naprijed, dečki stoj.

Dečki su sporedne uloge u ovoj priči. Najviše nas smetaju dečki maturanti iz “Jurija Dobrile” u Pazinu koji nemaju pojma o auto sportu, samo ih nogomet zanima. Drugi su dečki “koji još ne dolaze u obzir” jer “za to ima vremena” (tata Emanuel i mama Emanuela se smješkaju, hvala Sylvia Kristel gdje god da jesi). Treći su dečki koji su navikli na stazi gledati Stefani Mogorović (19) u “koferaum”. Ove je godine bila senzacija i najugodnije iznenađenje na krugu, a mene iznenađuje od prve rečenice…

“Idoli su mi Michele Mouton (Francuskinja koja je pobjeđivala u WRC-u) i Jamie Chadwick (danas Formula W i Extreme E). Cilj? Neka formula.”

Mlada damo, nadamo se ne i jedinica jer za ući u Formulu 1 danas treba milijarda nečega.

“Dobro, četvorka, otići ćemo pogledati Formulu 4 u Italiju.”

Imaš ti ideju koliko je i to brzo? Da li te je koji puta strah?

“Sve je OK dok ne gledam na “cajgere”. Tek kad bacim pogled dole, onda me obuzme nelagoda, ali za nju nema vremena.”

Stefani Mogorović – Istra Racing Team Pazin

Stefani je počela tamo gdje svi počinju – u kartingu, a koji u Hrvatskoj nije baš paradna disciplina. Nastupila je i za Hrvatsku na FIA igrama sa Sandrom Ivanjkom. Od 38 reprezentacije bili su sjajni šesti. Kao svi veliki umorni majstori(ce), i iskusni vozači(ce), 2020. je napravila pauzu. No, ove godine s Renaultom Clio 3 bila zvijezda Prvenstva Hrvatske. Na kraju je u grupi 3 – 2000, zauzela šesto mjesto iza “vukova” Franića, Nežića, Fehera, Radnjića i Tomljanovića. Ovi naši najbolji vozači neće ove zime mirno spavati jer Stefani u 2022. dolazi s monstrumom iz Ingolstadta s 400 konja. Posebno neko djevojče.

“Još se ne mogu riješiti velike treme prije utrke. Bilo kakva strana muzika me smiruje i koncentrira. Tata je odmah uz auto a i 2-3 prijatelja mehaničara.”

Ove će godine posebno ostati zapamćena utrka u Brnu gdje je Stefani do prve pobjede nedostajalo “ogromnih” 0.002 sekunde iza Valtera Nežića.

“Čisti peh. Morala sam prljavim dijelom zadnjeg zavoja zbog auta koji je smetao. Dobro je bilo i u Bratislavi. Mislim i da se naš “kralj” Maro Franić zamislio.”

Stefani je u subotu, 25. rujna nastupila na Mičevcu na kronometru i pobrala novu “kantu”.

“Nije to za mene, kratko traje, a ni nema nekoga da ga tresnem u krmu. Tata kaže da su potrošili osam litara benzina, a da na krugu ode i do 80.”

U očekivanju je endurance utrke na Grobniku u studenom gdje će voziti “4 sata” s Audijem A3 TCR-om kojeg dovode prijatelji bosanski gastarbajteri koji su sjajno uočili da bi Stefani mogla i te kako pomoći njihovom sastavu. I na stazi i u imageu.

Tatu pitam za sponzore, a znam za odgovor…

“Stefani je članica junior tima Tokića u kojem su i Matija Jurišić i Damijan Sekulić.”

Stefani i predsjednik uprave tvrtke Tokić – Ivan Gadže

Slobodno vrijeme, naivno pitam misleći da se ide na “čage”.

“Malo izlazimo, ali idem s društvom. Najbolja prijateljica Mateja je uvijek tu kad trebam. Na netu Facebook i Instagram. Igrice ne baš. U nabavci smo simulatora staza, ali to košta bogatstvo.”

Stefani je članica “Istra racing tima, Pazin” koji je proglašen za najbolju momčad (i djevojčad) Istarske županije.

Stefani mi izgleda k’o dijete, ali se zna što misle iz “Urge overkilla” (gospode, koje ime) s pjesmom “Girl You’ll be a woman soon”. Zato tata pjevuši Gaby Moreninu i King Coleovu “Quizas, quizas, quizas”.

Sjetih se Lele Lombardi (pola boda u F1), Divine Galice, Giovane Amatti, Danice Patrick, ali i velike naše Mire Nikolić koje su znale dići koju mušku obrvu (“pa kako one to mogu”). Stefani bi mogla iz Pazina do zvijezda – ako počne slušati pravu muziku.

Total
1
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x