Porečki rally težak, ali ga se voli

Uoči kultnog hrvatskog, porečkog rallya, na novoj Rivi, predstavljeno dugovječno mađunarodno natjecanje, ponos Grada Poreča i organizatora, a predstavili se najbolji slovenski i hrvatski relijaši.

POREČ – Suncem, sad već jesenjim, ali intenzivnim posezonskim, obasjana nova porečka Riva, bila je nesvakidašnje mjesto susreta s predstavnicima „sedme sile“. Uz jedan od ponajboljih hrvatskih rally automobila, za stol uz samo more, sjeli su predstavnici domaćina Grada Poreča, organizatora i dva najbolja vozača Hrvatske i Slovenije. Prve dane listopada, u petak i subotu, slijedi nam tradicionalni međunarodni „22. INA Rally Poreč 2021.“, čiju organizaciju zajednički potpisuju Autoklub Poreč Motorsport i AKORK Skok racing 1993. Ove je godine, uz bodovanje državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije, stepenicu više u rangu, u kalendaru FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, što garantira znakovitu konkurenciju i vrhunske vožnje.

“Izazovna je godina tijekom koje smo polučili zapažene turističke rezultate, ali trenutni pokazatelji su da još nismo gotovi. Uz turizam neminovno vezujemo ljubav i potrebu za sportskim aktivnostima svih vrsta, a jedan od prepoznatljivih obilježja našeg „grada sporta“ je već više od dva desetljeća Rally Poreč. Zahvaljujemo organizatorima na trudu da dovedu eminentna vozačka imena i timove u naš grad, u Istru, a naša im je podrška bezrezervna, tim više jer se upravo ovakvim događanjima oplemenjuje i produljuje turistička sezona. Izuzetno smo zadovoljni i odabirom prostora ove prezentacije jer nam je želja da naša nova Riva postane pravi dnevni boravak za žitelje cijelog kraja, ali i drage nam turiste”, uvodno je na „pressici“ kazao, u ime Grada i gradonačenika, njegov zamjenik Elio Štifanić.

Dnevni boravak i za oktance – nova porečka Riva (snimio M. Krpan)

Rally Poreč i ove je godine privukao pažnju i interes velikog broja posada iz šest zemalja. Na listi prijava su 72 posade u službenim bodovnim konkurencijama, a još deset će ih se predstaviti u promo vožnji i kao predvozači.

“U vremenima smo kada organizacija ovako zahtjevne manifestacije iziskuje dodatne napore. Uz pomoć Grada Poreča, INA Industrije nafte d.d. kao glavnog sponzora, te niza drugih tvrtki koje nas prate, uspjeli smo gotovo sve organizacijske poslove privesti kraju, poštujući i epidemiloške mjere koje su na snazi. Ovogodišnje natjecanje odvijat će se u nešto drugačijem konceptu u odnosu na ranije godine. Vratili smo, poslije sedam godina, jedan izuzetno zahtjevan brzinski ispit  „Sv.Lovreč“ koji će se dva puta voziti prvog natjecateljskog dana u petak. Preostali dio osam brzinskih ispita odvijat će se na četiri destinacije, od kojih su neke promijenile smjer, u odnosu na uobičajene prethodnih godina. Ovim promjenama samo smo naznačili naš krajnji cilj, bolje kazano želje, za koje imamo podršku Grada Poreča, ali i nacionalnih sportskih saveza Slovenije, AŠ2005 i Hrvatskog auto i karting saveza, te njihovih predsjednika, a to je već slijedeće godine kandidatura, a potom želja upisa u kalendar FIA ERC – europskog prvenstva, čime bi se Poreč vratio na kartu vrhunskih rally manifestacija Starog kontinenta”, istakao je lider manifestacije, nezaobilazni agilni organizator mnogih oktanskih zbivanja na tlu Istre Edi Milokanović.

Nekad je Rally Poreč bio završna manifestacija sezone, danas su neka druga vremena, pa su bodovi s njega samo dio cjelokupnih prvenstava i Hrvatske i Slovenije, koja će biti okončana tek mjesec kasnije. U ime 72 posade, koje se očekuju na ceremonijalnom startu na Parkiralištu Žatika u petak,1. listopada od 15 sati, znakovite izjave dali su trenutno najbolji relijaši dvije susjedne države, ali i prethodnih sezona, trofejni Viliam Prodan i Rok Turk.

“Poreč ko Poreč, što reći. Kao rođeni Buzećanin osjećam ga domaćim terenom.Uvijek težak, klizav, lijepo je nastupiti, što više čast, zato je na svojevrstan način kultni hrvatski rally. Sezonu smo zarana počeli, na WRC Monte Carlo i potom domaćem prvijencu svjetske klase Croatia rallyu, potom se okrenuli domaćoj sezoni. Za nama su tri pobjede, liderska pozicija hrvatskog prvenstva i želja nam je novom pobjedom potvrditi naslov državnih prvaka”, riječi su Viliama Prodana, vozača Autokluba Opatija Motorsport s kojim će kao suvozač nastupiti Zagrepčanin Zoran Raštregorac, upravo u automobilu „Ford Fiesta Rally4“, koji je bio „dekor“ porečke pressice.

“U Poreč uvijek rado dolazim. Zahvalan sam Ediju i njegovu organizacijskom timu na uvijek vrhunski odabranim dionicama, a ove godine ima i za nas prvenstveno novih, koje ćemo nastojati što bolje odraditi. Konkurenata imamo, put  do „generalke“ nije lak,  brzinci su izazov za sve, vjerujemo u vrhunsku vožnju tijekom koje moramo biti pažljivi, jer brzinci kriju i svoje neugodne dijelove. Vjerujemo da će naša ekipa učiniti sve s tehničke strane da nas automobil doveze do pobjede”, zadovoljno je izjavio slovenski prvak Rok Turk koji će voziti prepoznatljivi Hyundai i20  uz suvozača Vilija Ošlaja, ali i braniti trenutnu čelnu poziciju Međunarodnog  zonskog prvenstva Hrvatske.

Prijatelji i rivali željni pobjede Rok Turk i Viliam Prodan (snimio M. Krpan)

Ovogodišnji rally odvijat će se u petak i subotu, prvog dana uz dva brzinska ispita, kojima će od 12 do 14 sati prethoditi Shakedown,na dionici Tar-Rošini, da bi u subotu sve krenulo s tradicionalnim BI Tar, potom BI Vežnaveri, a u poslijepodnevnom dijelu Flengi i Kanfanar, svaki po dva puta. Na cilju, u zoni Servisnog parkirališta Žatika, pobjedničku se posadu očekuje 2. listopada u 18,30 sati.

Poreč je, zahvaljujući Gradu Poreču i domicilnim klubovima u petak navečer, s početkom u 21 sat, domaćin proglašenja rally sezone Prvenstva Hrvatske za 2020. godinu, u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza, a najbolji će priznanja primiti na prigodnoj svečanosti u porečkoj Istarskoj sabornici.

Autor: Miroslav Krpan

Related Posts