Jacques Villeneuve: Vaša zemlja i more su predivni

“A ljude jednostavno obožavam”, kaže Kanađanin Jacques Villeneuve, svjetski prvak iz Formule 1, na dolasku u Rijeku, koji će biti zvijezda vikenda pred nama na Grobniku, a u kojem su EuroNASCAR i TCR Endurance glavni događaji. “Volim toplinu i jednostavnost vaših ljudi, ostanite što dulje takvi u svijetu koji ne ide u dobrog pravcu, kao što znate”.

Njegov je otac, Gilles Villeneuve (1950.-82) bio najvjerojatnije najljubljeniji vozač u F1. Mali je Kanađanin u samoposluživanje išao “folgasom”, a na stazi je oduševio cijeli svijet. Njegov dvoboj s Reneom Arnouxom na VN Francuske u Dijonu je najvjerojatnije najveći dvoboj ikada viđen u 71. godini Formule 1. Nađite na YouTubeu.

Suvozač Južnoafrikanac, Jody Scheckter, također svjetski prvak s Ferrarijem, nakon jedne vožnje Monte Carlo – Maranello, rekao: “Nikad više”. Na sprovodu Gillesu je rekao: “Gilles je vjerojatno bio najtalentiraniji vozač ikad.” Lauda ga je molio. “Gilles, ti si lud, molim te uspori”. No, smanjenje gasa nije bilo u Gillesovom kodeksu.

Otkrio ga je James Hunt u nekoj manjoj utrci i odmah isposlovao da mu McLaren da treći auto u Silverstoneu. Ništa posebno, stari M23, deveto mjesto, ali su svi savjetnici oblijetali Commendatorea Ferrarija: “Moramo ga uzeti.” I, Gilles je odmah dobio priliku s “Cavallino Rampante”, zahvaljujući i činjenici da Lauda nije mogao više podnijeti poznati “casino”.

Gilles je poginuo 8. svibnja 1982. u Zolderu, ljut jer ga je suvozač Didier Pironi prevario dva tjedna prije u Imoli. Poznata rečenica Enza Ferrarija: “U lijepim i teškim trenucima ja se sjetim svoje obitelji, prijatelja i… Gillesa Villeneuvea.”

Jacques je kasno počeo s karijerom. Ne u Kanadi, nego u Italiji, gdje je i danas popularnost njegova oca ogromna. Nije volio o svom ocu, k’o ni danas Mick Schumacher o svom. Dogurao je do Williamsa (još u vrhunskim danima) i brzo postao svjetski prvak. Jako je poznata utrka u kojoj je postao prvakom, 1997. u Jerezu, jer mu je konkurent bio Michael Schumacher koji ga je namjerno udario na stazi, ali je prošla ona stara “bog pravicu, vrag prasicu”. Jacques je postao prvak, Michael ostao u pjesku, a za kaznu su mu oduzeti svi bodove te sezone.

Jacques je izvan najboljih 30 ikada (1. Fangio, 2. Clark, 3. Senna, 4. Schumacher, 5. Prost, 6. Hamilton, 7. Alonso…), ali ima što mnogi mogu samo sanjati – Indianapolis 500 (uz Monte Carlo F1 i 24 sata Le Mansa, tri najveće utrke na svijetu).

Bit će zanimljivo pitati što ga privlači EuroNASCAR-u koji nije baš top svjetskog auto sporta. Naravno, više ga ne bi primili u F1, ali u WEC (Svjetsko endurance prvenstvo), Fanatec GTWC, sve moguće Touring serije, WRC… Bez problema. No, tko sretniji od nas, da je trenutno na Grobniku.
Po običaju, na mala vrata na Grobnik dolazi i talijanski TCR Endurance.

Konačno par tisuća gledatelja na Grobniku? Nije da baš imamo koju poštenu tribinu, ali mladi smo još (43 godine) pa će biti i to. Cijena ulaznice 150 kn.

Program – petak, 17.9.21.
9 – 18.20 sati: treninzi i kvalifikacije

Subota, 18.9.21.
od 9 do 19 (14:00 Nascar PRO, 17:00 Nascar 2), 18:05 Twingo (34 auta)

Nedjelja, 19.9.21.
od 9 do 17 (10:30 Nascar 2, 11:45 TCR DSG, 14:45 Nascar PRO, 16:00 Twingo.
Izravni prijenosi na Kreator TV.

Autor: Goran Dijaković
Related Posts