Autoslalom u Mičevcu: Tvrtko Radovanović do pobjede u posljednjim sekundama

Tvrtko  je u trećoj, odlučujućoj vožnji, nadmašio do tada vodećeg brata Aleksandra, najbržom vožnjom dana uzeo „generalku“ drugog ovogodišnjeg autoslaloma.

ZAGREB – Dvodnevni oktanski vikend, na poligonu nekadašnjeg Centra sigurne vožnje u Mičevcu, nadomak Zagreba, zaključen je trijumfom jednog od trojice vrsnih majstora volana zagrebačke obitelji Radovanović. Odluka o pobjedniku drugog ovogodišnjeg ogleda najboljih hrvatskih autoslalomaša,doslovno je pala u posljednjoj vožnji, posljednjim metrima.

TVRTKO RADOVANOVIĆ (AK Ina Delta Zagreb) snimio M. Krpan

Superiornom, što više maestralnom vožnjom bez greške i rekordnim vremenom dana jedne od tri vožnje 1:29,264 minute, stazom dugom 1.446 metara, s 41 slalom vratima, Tvrtko Radovanović, automobilist domaćina Autokluba Ina Delta, u besprijekorno pripremljenom i robusnom „Peugeotu 106 Proto“,  za nepunu je sekundu, točnije 955 tisućinki sekunde, nadmašio do tada vodećeg i pretendenta na pobjedu brata Aleksandra.

Do tada, u konkurenciji 65 vozačica i vozača iz 16 klubova, u prve dvije vožnje, najbrži je bio Aleksandar u istom automobilu, stekavši prednost gotovo sekundu i pol ispred Hrvoja Belinića (AK Pula-Rovinj), među kojima se očekivao završni dvoboj za pobjedu. Treći je tada bio Pazinjanin Marino Poropat (AK Istra racing team), a tek četvrti Tvrtko Radovanović uz zaostatak više od 3,5 sekundi.

U autoslalomu, od tri vožnje u rezultat se uzimaju dvije bolje, pa je upravo treća izmiješala karte. Rekordnim vremenom pobjedu osvaja Tvrtko, starijem bratu koji je upravo u toj odlučujućoj vožnji nanizao nekoliko grešaka prepušta utješno drugo mjesto, dok se, već za njega u posljednjim automobilističkim nastupima „rezerviranog“ trećeg mjesta nije pomjerao Marino Poropat, ujedno jedini vozač među prvih deset bez ijedne kaznene sekunde, bez rušenja čunja ili krivog prolaska postavljenih slalom vrata.

A ovo mu je bio tek drugi autoslalom. Belinić, pobjednik prvog dana kronometar vožnji „pao“ je na četvrto mjesto. Subota na kronometar vožnjama bio je „istarski“ dan u Zagrebu, a nedjelja, autoslalomaški – zagrebački, uz Poropata i očekivano najbolju vozačicu Puljanku Ivu Damariju (AK Pula-Rovinj) koji su ipak osvjetlali obraz istarskih klubova. Iva je odvezla izvrsne tri vožnje, u generalci, bez greške, zauzela 11. mjesto, pobjedu među vozačicama i treće mjesto klase. Njenom suprugu Nenadu sunčani zagrebački, „domaći“ vikend nije bio naklonjen. Višestruki prvak i pobjednik u kronometru je bio osmi, a u slalomu tek deveti, čime nikako ne može biti zadovoljan.

Među deset juniora najbolje je i pobjedničke vožnje prikazao izdanak još jedne slavne zagrebačke automobilističke obitelji, Dario Merlić (AMK Zanatlija Zagreb), koji je Fiatom 127 1.4, uz šesto mjesto generalke slavio pobjede juniora i klase 4. U juniorskoj je konkurenciji za 3,507 sekundi za sobom ostavio Marina Leša (AK Zagorje), a više od šest sekundi pobjednika prvog natjecanja u Prelogu Mateja Radovanovića (AK Ina Delta Zagreb).

U Grupi I serijskih automobila, na tragu niza pobjeda i naslova još jednom pobjedom nastavio je Marko Mirosavljević (AK Pula-Rovinj) ispred velikih konkurenata Gorana Sruka i Darija Mučnjaka. Grupa 2 sportskih automobila rezultatski je identična ukupnom poretku. Među pobjednicima klasa više je onih povratničkih i znanih slalomaških imena, što garantira neizvjesnu i vrhunsku sezonu Prvenstva Republike Hrvatske. Ekipno drugu pobjedu sezone ostvarila je ekipa najbrojnijeg kluba domaćina AK Ina Delta, ispred višestrukih prvaka SAK Samobor i AK Pula-Rovinj.

Slalomašku „18.Nagradu grada Zagreba – 8.Memorijal Mire Nikolić 2021.“, u čast i sjećanje na znanu i trofejnu hrvatsku vozačicu i sutkinju, izuzetno uspješno je realizirao zagrebački Autoklub Ina Delta, a dvodnevne manifestacije automobilizma na prostoru nekad davno stare karting staze, donedavno centra sigurne vožnje u Mičevcu, a trenutno test centra renomirane svjetske tvrtke „Rimac“, pokazale su se punim pogotkom, pa mnogi u tome vide prosperitetnu budućnost. Slijedeći autoslalom za Državno prvenstvo vozi se 9. listopada u Dubravi vrbovečkoj.

Autor: Miroslav Krpan

Rezultati – ukupno:
1. T. Radovanović (AK Ina Delta Zagreb, Peugeot 106 Proto) 3:01,036 minuta
2. A.Radovanović (AK Ina Delta Zagreb, Peugeot 106 Proto) +0,955 sekundi
3. Poropat (AK Istra racing team Pazin, Renault Clio E1 2.0) +1,083
4. H. Belinić (AK Pula-Rovinj, Renault Clio Cup 2.0) +1,423
5. Čičko (AK Buzet Autosport, Fiat 500) +6,076
6. Merlić (AMK Zanatlija Zagreb, Fiat 127 1.4) +6,335
7. Mandić (AK Ina Delta, Citroen Saxo 1.6) +8,553
8. Bogović (AK Buzet Autosport, Peugeot 106 1.6) +9,060
9. N.Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112 1.4) +9,271
10. Leš (AK Zagorje, Citroen AX GT 1.6) +9,842;

Grupa I:
1. Mirosavljević (AK Pula-Rovinj), 2. Sruk (AK Dubrava), 3. Mučnjak (SAK Samobor);

Grupa II:
1. T. Radovanović, 2. A. Radovanović, 3. Poropat;

Vozačice:
1. I. Damarija (AK Pula-Rovinj), 2. Stern (AK Dugo selo), 3.Robić Cavor (AK Ina Delta);

Juniori:
1. Merlić, 2. Leš, 3. M. Radovanović (AK Ina Delta);

Pobjednici po klasama:
1 Marko Stanisavljević (SAK Samobor), 2 Mučnjak, 3 Mirosavljević, 4 Merlić, 5 Mandić, 6 T.Radovanović;

Ekipe:
1. AK Ina Delta Zagreb 55 bodova, 2. SAK Samobor 55, 3. AK Pula-Rovinj 47.

Related Posts