Aston Martin uložio žalbu na Vettelovu diskvalifikaciju

Četverostruki prvak svijeta završio je VN Mađarske na drugom mjestu, ali je naknadno diskvalificiran zbog premale količine goriva u bolidu…

Po završetku utrke na Hungaroringu suci su tijekom tehničkog pregleda ustanovili da je u bolidu Aston Martina ostalo premalo goriva. Pravila nalažu da se iz svakog bolida mora izvući barem jedna litra, a budući da taj uvjet nije zadovoljen, epilog je bila diskvalifikacija drugoplasiranog Sebastiana Vettela.

Momčad je odmah istaknula namjeru za žalbeni proces, što joj ostavlja vremenski okvir od 96 sati za odluku hoće li se doista žaliti ili ne. U četvrtak je Aston Martin potvrdio – žalba je upućena. Prema podacima kojima momčad raspolaže, u bolidu je bilo dovoljno goriva te postoje novi dokazi za to.

“Nakon što je Sebastian Vettel osvojio drugo mjesto na stazi tijekom Velike nagrade Mađarske, diskvalificiran je zato što se iz bolida nije mogao uzeti uzorak od jedne litre goriva, kao što nalaže tehnički pravilnik. Nije bilo i nema nikakvih tvrdnji da je Vettelov Aston Martin profitirao u pogledu performansi zbog tog kršenja pravila, ili da se to dogodilo namjerno.”

“Budući da su timski podaci pokazivali da u bolidu nakon utrke ima više od jedne litre goriva, 1,74 litre prema tim podacima, momčad je odmah rezervirala svoje pravo na žalbu te je zatražila pravo na reviziju uz taj žalbeni postupak, kao rezultat otkrivanja značajnih novih dokaza koji su relevantni za slučaj, a nisu bili dostupni u vrijeme donošenja odluke FIA-inih sudaca”, stoji u timskom priopćenju.

Suci će morati pregledati slučaj još jednom, a ostaje vidjeti hoće li žalba uroditi plodom i hoće li Vettelu ipak biti vraćeno drugo mjesto. Naravno, za slučaj su zainteresirane i brojne druge momčadi, čiji su se rezultati posljedično mijenjali izbacivanjem njemačkog vozača iz poretka.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Trebao sam biti odvjetnik. Svi se samo žale. A na kraju “žao nam je”. 10000€ molim.

147 kt

Imam vezu u vodoprivredi. Mozete tam poslat zalbu pa mozda sta pomogne. Nikad se nezna.

Lewis8

Zapravo bi bilo dobro da Bottas ode u Aston.

Da dobijemo pravu sliku koliko je dobar protiv Vettela.

mody

Cini se sve da osvoji svoj 8 naslov to se vidjelo u silverstoneu good job toto

Yukihonda

Nigdje ne piše da mora biti u rzervaru…ako je tako kako oni tvrde neka isisaju to 1.74..

Lewis8

Istina. Mogao je imat u cipeli. Problem je što ga nisu izvukli.

LUTHER

pravilo kaže sa fia mora uzeti 1l goriva.. navodno, aston martin može tražiti da zamijeni pumpu za gorivo da se izvuće potrebna goriva (plus navodno cijeli bolid mora biti prebaćen u sjedište fie gdje bi se onda cijela provedura napravila…)
što se tiče hamiltona, to je bilo 2012g u španjolskoj…zar ne?
nevezano za ovo, najbolji komentar poslije ove utrke je dao alonso kad su ga pitali za branjenje od hamiltona.. kad je rekao (parafraziram, ali ima na youtubeu).. pokušao je pomoći maxu… .)

Lewis8

“competitors must ensure that a 1.0 litre sample of fuel may be taken at any time during the event.

Ako se ne može izvaditi 1 litra kriv je tim.

Lewis8

“Hamilton qualified on pole but will start from the back of the grid.

He was told to stop because there was insufficient fuel in the car for him to get back to the pits and provide a sample, as required by the rules.”

Gdje su tada bili majki i ekipa da se bore za pravdu. Znaš ono, izmišlaju pravila da pomognu Britancu i takve stvari. Kakvih sve ovdje komentara ima to je strašno. Najjače od svega što više u krivu to glasniji, haha.

Desmosedici

A tko je najviše profitirao od diskvalifikacije Vettela? Vi ćete reći Sainz i Ferrari a ja ću reći da je to ipak Hamilton…nama ne treba nikakav sumnjiv ili nepravedan “poklon”..želimo samo da se konačno završi ova osmogodišnja lakrdija ..poništenje Vettelove diskvalifikacije bi bio mali doprinos tom cilju..i žao mo je da mu se stalno događaju nekakvi pehovi..drugo mjesto je više nego zaslužio.

Lewis8

O čemu ti? Ovdje je riječ o nedostatku goriva kod Vettela i primjer nedostatka goriva kod Hamiltona. U jednom i drugom slučaju primjenjeno je pravilo kako spada.

147 kt

I da su Ocona kaznili i tvoj idol bio na taj nacin proglasen pobjednikom ti bi opet po onoj svojoj sta bi to pomoglo tvom idolu miljeniku. Stvarno jel sve u redu. Zabrinjavas me.

Lewis8

Pravilo glasi da rim mora sam izvaditi 1 litru goriva i dati je sucima. Pravilo ne glasi da u bolidu treba biti više od 1 litre goriva.

Tako da mi žalba na temelju bilo je više od 1 litre nije jasna.

Kako se radi o britanskom brandu možda ipak usvoje 😜

Desmosedici

Da, možda se popišaju u tu epruvetu pa pronađu veliku količinu dušika, pa ga opet diskvalificiraju.

srakar

Definitivno postoji žal za tim drugim mjestom. radiš cijelu utrku kao konj…dođeš do drugog mjesta…proslaviš to isto mjesto i za sat-dva ti to uzmu. Užas
Ali vele pravila su tu. Ne kužim samo jednu stvar: kakva je razlika između 2 dcl goriva ili litra. isti će rezultati biti…druga stvar ,po meni, bi bila da je on ostao full bez goriva onda me kazni, ali ovako šmrc

helgrozd

Što bi ga kažnjavali da je ostao bez goriva jer ionako ne bi završio utrku. Kao svojevremeno Prost u zadnjem krugu 1986, u San Marinu je nakako uspio pobijediti, dok u Njemačkoj nije uspio ‘dogurati’ bolid do cilja…

Related Posts