Rally Železniki: Turku generalka, Prodanu HR pobjeda

Nastupilo je 79 posada, od kojih 11 hrvatskih bodovanih za Državno prvenstvo RH.

ZAGREB – Višestruki slovenski prvak Rok Turk, na međunarodnom „7. Rally Železniki 2021.“ u Sloveniji, ostvario je svoju četvrtu pobjedu, ovog puta u tandemu s Vilijem Ošlajom, u prestižnom „Hyundai i20 R5“. Na svih deset brzinskih ispita, duž 299,93 km itinerera, u okruženju gradića Železniki, sjeverozapadno od Ljubljane, Turk je bio najbrži i po dolasku na cilj upisao vrijeme 1:08:11,0 sati, što je za 3:44,3 minute bilo bolje od drugoplasirane austrijske posade Lukas Dunner-Ilka Minor (Škoda Fabia R5), dok je izvrsno treće mjesto „generalke“ osvojio jedan od plejade mlađih slovenskih relijaša, Marko Grossi sa suvozačicom Tarom Berlot u „Peugeotu 208 Rally4“, ostvarivši tako i pobjedu skupine automobila na jednoosovinski pogon.

Ovogodišnji Rally Železniki drugo je ovogodišnje natjecanja u kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza za Državno prvenstvo, a inozemni nastup ostvarilo je tek 11 hrvatskih posada iz sedam klubova. Očekivano, najuspješniji je bio buzetsko-zagrebački tandem Viliam Prodan-Zoran Raštegorac iz Autokluba Opatija Motorsport. Oni su u Ford Fiesti Rally4 ostvarili deseto mjesto generalke rallya, a u hrvatskom prvenstvu ostvarili drugu ovogodišnju pobjedu nakon Delta rallya, ovog puta ispred Mađara Janosa Szilagyi-Alexandra Katlin Varadi (AK Delta Sport) u Peugeotu 208 Rally4. Treće je mjesto zauzeo juniorski pobjednik PH Martin Ravenščak uz suvozača Tomislava Tomaškovića (AKK Sveta Nedelja), u Ford Fiesti Rally4.

Pored Prodana, pobjednika i klase 4 hrvatskog prvenstva, pobjednici klase 6 su Marsel Katić-Denis Rubinić (AK Opatija Motorsport, VW Polo 1.4 16V), klase 7 Tomas Hrvatin-Đani Simčić (AK Rijeka, Renault Clio RS 2.0), dok je u klasi 5 pobjedom slavio buzetski tandem Sanjin Prodan-Elena Golojka (AK Buzet Autosport) u Citroenu C2. Ekipna pobjeda za PH očekivano je pripala Autoklubu Opatija Motorsport ispred zagrebačkog AK Delta Sport i AKK Sveta Nedelja.

Od 79 sudjelujućih posada do cilja je stiglo 67, dok je među 11 odustalih bila i posada Danon Vrlić-Igor Črnac (AK Opatija/AK RI autosport) koja je na sedmom brzinskom ispitu „Sorica“ svojim Peugeotom 106 izletjela sa staze, kojom prigodom je jedna gledateljica ozlijeđena, a u društvu znanih oktanskih zanesenjaka nalazila se u zabranjenoj zoni za gledatelje. Naši vozači prošli su bez ozljeda, ali sa znatnim oštećenjem automobila.

Tehnička i sportska komisija rallya imala je podosta posla, pa je tako izrečeno čak 26 različitih kazni, među kojima su 22 posade, od kojih i šest hrvatskih, kažnjene financijski zbog nepravilnosti oko uporabljivosti vatrogasnih aparata u vrijeme brzinaca.

Ljetni odmor za hrvatske posade potrajat će do 4.rujna kada je na programu dvodnevni jubilarni „INA 10. Rally Kumrovec 2021.“ u organizaciji AK Delta Sport iz Zagreba.

Autor: Miroslav Krpan

Related Posts