Na Malački treća brdska utrka sezone: Pobjede Szasza i Dimitrijevića

U konkurenciji 80 vozača generalku proslavio Mađar Laszlo Szasz, a pobjedu u Kategoriji I, treću godinu zaredom, Dejan Dimitrijević.

TROLOKVE – Međunarodna brdska automobilistička utrka „24. Nagrada Malačke – Sv.Dujam 2021.“, u organizaciji Splitskog autokluba, bila je treće ovogodišnje natjecanje najboljih hrvatskih vozača na brdskim stazama. Uz domaće bodove vozilo se i za FIA Prvenstvo Srednjoeuropske zone i Prvenstvo Regije Jug HAKS-a, a sudjelovalo je 80 vozača.

Generalka je očekivano pripala nositelju Dijamantne kacige HAKS-a Mađaru Laszlu Szaszu, dugogodišnjem vozaču AK Dubrovnik Racing, koji svojom formulom „Reynard F3000 Zytec“ nije dozvolio iznenađenja. Drugom vožnjom, na stazi u zaleđu Kaštela, dugoj 4.100 metara i najboljim vremenom dana 2:11,629 minuta, uz prosjek 112,133 km/sat, samo je potvrdio svoje vrhunske vozačke vještine i nakon dvije vožnje stekao prednost od 10,557 sekundi pred drugoplasiranim u ukupnom poretku, Zagrepčaninom Dejanom Dimitrijevićem (AKK Velika Gorica). Dimitrijević se, trećom pobjedom  u „Seat Leonu 32T“ u posljednje tri godine Kategorije I na ovoj stazi, potvrdio kao vrhunski majstor volana, a iz godine u godinu za tri do četiri sekunde ukupno „skidao“ je osobna vremena. Do trećeg mjesta „generalke“ stigao je Crnogorac Nikola Asanović u prototipu „Norma M20F“, sporiji od Dimitrijevića, u neusporedivoj konkurenciji, tek 31 tisućinku sekunde.

Dimitrijević je pobjedom na Malački „preuzeo“ drugu poziciju Prvenstva Hrvatske s velikih deset bodova zaostatka (odustajanje na Sljemenu) iza favorita za naslov prvaka Hrvatske Zagrepčanina Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija) kojeg niti ove godine, a to je niz četiri uzastopno, njegov Mitsubishi Lancer Evo IX baš i ne sluša. Tehnički kvar u prvoj vožnji, gubitkom 20-tak sekundi, znatno mu je umanjio šanse za pobjedom, ali je zato drugu vožnju odvezao vrhunski, drugim vremenom ukupno. Osvojio je drugo mjesto Kategorije I u kojoj je još jedan izvrstan rezultat, trećim mjestom, ali i pobjedom grupe A, upisao najmlađi hrvatski prvak Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000) koji u državnom prvenstvu na brdskim stazama brani boje AK Župa Dubrovačka. Uz Dimitrijevića u grupi E1, te Jurišića u grupi A, pobjedu grupe N upisao je Crnogorac Nikola Radnjić (Honda Civic TypeR) u dresu AK Dubrovnik Racing. Ekipnu pobjedu, među 19 klubova, ostvarili su vozači AK Župa Dubrovačka, tri boda više od vodećih u prvenstvu AK Dubrovnik Racing. Na redovnom završnom tehničkom pregledu, usprkos dobrom rezultatu, „pao“ je Frane Jukić (AK St.Christopher RT) zbog tehničke neispravnosti svog VW Pola 1.4.

U Prvenstvo povijsnih automobila novo slavlje za vozača Autokluba Rijeka Igora Vičevića. Poslije Sljemena i Skradina pobjedom je u „VW Scirocco GTI 1.6“ slavio i na Malački, te učvrstio lidersku poziciju poslije tri utrke. Ipak, do pobjede nije stigao lako, za vratom mu je puhao Karlo Grabar (AK Opatija) koji je u „Fiat Uno i.e Turbo“ zaostao tek 43 tisućinke sekunde. Ekipno su ponovo, u sastavu Grabar, Ćućić i Kljun, slavili vozači Autokluba Opatija.

Ovogodišnja utrka na Malački protekla je u znatno boljoj organizaciji u odnosu na prošlogodišnju, ali uz neznatno manji broj gledatelja. Slijedeća utrka za PH boduje se u Crnoj Gori „Kotor 2021.“, već krajem ovog tjedna.

Autor: Miroslav Krpan

Rezultati – ukupno:
1. Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard F3000 Zytec) 4:26,572 minuta
2. Dimitrijević (AKK Velika Gorica, Seat Leon 32T) +10,557 sekundi
3. Asanović (Crna Gora, Norma M20F) +10,588
4. Dajak (AK St.Christopher RT, Gloria C8F 1.0) +17,639
5. Duda (Poljska, Hyundai i20 WRC RX M) +22,921
6. Pereković (AMK Zanatlija Zagreb, Mitsubishi Lancer Evo IX) +25,759
7. Jurišić (AK Župa Dubrovačka, Škoda Fabia S2000) +31,701
8. Hernadi (AK Dubrovnik Racing, Mitsubishi LaNCER Evo VIII) +38,292
9. Jakšić (Crna Gora, Mitsubishi Lancer Evo IX) +43,105
10. Majić (AKK Velika Gorica, VW Golf IV 2.8T) +45,531

Related Posts