Nagrada Skradina 2021: Petitu Pobjeda, Perekoviću rekord

Jubilarna skradinska brdska utrka okupila 161 vozača iz deset zemalja, a brojna publika uživala.

SKRADIN –  Francuski automobilist Sebastien Petit vožnjama u prototipu „Nova NP01-2“ opravdao je ulogu favorita jubilarne 15. Nagrade Grada Skradina 2021, sada već tradicionalne međunarodne automobilističke utrke održane na stazi uz Krku. Sudjelovao je 161 vozač iz deset europskih zemalja, a među njima bile su i četiri vozačice. Vrhunsku su organizaciju cjelokupne manifestacije polučili sportski djelatnici šibenskog Autokluba Mihovil, u suradnji s brojnim klubovima i tehničkim službama, a velikom podrškom domicilnog domaćina Grada Skradina.

Petit je do ukupne pobjede stigao praktično tek u samoj završnici druge i odlučujuće vožnje izvrsno pripremljenom. 3.387 metara dugom stazom, kada je odvezao i najbolje vrijeme dana 1:24,211 minuta uz prosjek 141,074 km/sat. Time je nadoknadio zaostatak kojim je najboljim vremenom prve vožnje dozvolio slovenskom internacionalcu Patriku Zajelšniku u prototipu

„Norma MF20FC V8“ da mu bude istinski i očekivani najveći konkurent i rival za pobjedu. Presudile su nijanse i u konačnici Petit je slavio ukupnom pobjedom uz prednost od  751 tisućinku sekunde. Treće je mjesto pripalo ujedno najuspješnijem vozaču s hrvatskom licencom, Mađaru Laszlu Szaszu (AK Dubrovnik Racing) koji je tako formulom „Reynard F 3000 Zytec“ pobjedio i u Kategoriji II hrvatskog nacionalnog prvenstva.

Domagoj Pereković (Foto: M. Krpan)

S nestrpljenjem se očekivao novi dvoboj dvojice najboljih domaćih vozača Kategorije I Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) i Deana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica). Pereković se u svom robusnom „Mitsubishi Lanceru Evo IX“ ovog puta pokazao spremnijim, a sve je potvrdio i novim rekordom staze za  Kategoriju I vozeći u prvoj vožnji 1:37,201 (prosjek 122,220 km/sat), što je gotovo tri sekunde brže od prošlogodišnjeg  kojeg je postavio Dimitrijević. On se ove godine u Skradinu morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je u međunarodnoj konkurenciji treći bio Milan Bubnič u legendarnoj Lancia Delta HF Integrale.

Krajnje zanimljivi bili su raspleti u poretku preostalih grupa. Tako je pobjedu u međunarodnom dijelu grupe N odnio Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX), dok je gupa A drugu godinu za redom na ovoj stazi pripala talentiranom i sve uspješnijem 18-godišnjem Riječaninu Matiji Jurišiću koji se još jednom potvrdio vrhunskim vožnjama u svojoj Škoda Fabia S2000.

Matija Jurišić (Foto: M. Krpan)

U hrvatskom prvenstvu postolje grupe E1 uz Perekovića i Dimitrijevića trećim je najboljim rezultatom ostvario Splićanin Ante Alduk (VW Golf R32T) iz AK Fly with Kolman. U grupi N postolje su osvojila trojica vozača Autokluba Dubrovnik Racing, pobjedom je slavio Stijepo Manenica, drugi Nikola Radnjić i treći Đivo Franić. U grupi A uz Matiju Jurišića (AK Župa Dubrovačka) do postolja su stigli Ivan Pulić (AK Dubrovnik Racing) i Ivan Batalić (AK Solin). Ekipno su slavili Dubrovčani ispred AK Župa Dubrovačka i zagrebačkog „Fly with Kolman“. U hrvatskom prvenstvu povijesnih automobila nova pobjeda Igora Vičevića (AK Rijeka), ispred članova AK Opatija, Dorijana Kljuna i Dina Ćućića.

Utrka je uz hrvatsko prvenstvo bodovana i za slovensko (najbolji Vladimir Stankovič u formuli Lola B09) i bosansko-hercegovačko (najbolji Salih Ljubijankić, Honda Civic).

Rezultati – ukupno:
1. Petit (Francuska, Nova NP01-2) 2:51,057 minuta (zbirno vrijeme 2 vožnje)
2. P. Zajelšnik (Slovenija, Norma MF20FC V8) +0,751 sekunda
3. Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard F 3000 Zytec) +16,623
4. Gradischnig (Austrija, Norma M20PC) +21,086
5. Stankovič (Slovenija, Lola B09) +24,241
6. Pereković (AMK Zanatlija, Mitsubishi Lancer EVO IX) +24,847
7. Dimitrijević (AKK Velika Gorica, Seat Leon R 32T) +26,778
8. Bubnič (Slovenija, Lancia Delta HF Integrale) +29,587
9. Berto (Italija, Tatus FA010 Abarth) +30,805
10. A. Zajelšnik (Slovenija, Norma MF20FC V8) +37,067

Autor: Miroslav Krpan

Related Posts