Charles Leclerc ponovio magiju iz Monaka, Lewis starta ispred Maxa!

Druge kvalifikacije u nizu pripale su Charlesu Leclercu i Ferrariju! Teško je prije par tjedana bilo uopće zamisliti tako nešto, ali crveni su bolidi i njihovi vozači očito pronašli neke dodatne moći na uličnim stazama.

U Monaku je osvajanje pole positiona ipak neslavno završilo za Leclerca zbog onog udesa i oštećenja bolida zbog kojega na kraju nije mogao niti startati na utrci, no ovoga puta za njega je sve prošlo bez incidenata i ništa ga ne bi trebalo spriječiti da sutra malo prije 14 sati zauzme prvo startno mjesto na VN Azerbajdžana.

Kvalifikacije su ipak završene crvenom zastavom, zbog nesreće Yukija Tsunode i Carlosa Sainza. Pored Leclerca će startati Lewis Hamilton u bolidu Mercedesa, a iz drugog reda Max Verstappen u Red Bullu i opet senzacionalno dobri Pierre Gasly za AlphaTauri.

Ovoga je puta uoči kvalifikacija bilo prilično teško raditi ozbiljnije prognoze jer rezultati slobodnih treninga bili su dosta šaroliki, a na vremena vozača utjecali su različiti faktori. Red Bull je ipak slovio za glavnog favorita, no njihova “prva violina” na trećem je treningu oštetila svoj bolid udarcem u zaštitnu ogradu, a mehaničari su u pauzi imali pune ruke posla.

Najbrži na drugom treningu bio je Perez, na trećem iznenađujuće Gasly, dok su vozači Mercedesa prilikom svih izlazaka na stazu muku mučili s performansama svojih bolida, odnosno nedostatkom istih. Dosta je dobro izgledao Ferrari, a kao i obično, pretendenata na ulazak u Q3 nije nedostajalo – McLaren, Alpine, Aston Martin, AlphaTauri, Alfa Romeo… Svi bi željeli biti “unutra”, a samo je deset mjesta.

Još jedan vozač koji je imao problema na trećem treningu bio je George Russell. U Williamsu su otkrili da bolidu s brojem 63 treba promjena pogonske jedinice i prionuli su poslu, no pauza između FP3 i kvalifikacija bila im je malo prekratka. Krenulo je odbrojavanje vremena, a George je još nervozno cupkao pored bolida i zaposlenih mehaničara.

Vremenski uvijeti nisu se značajnije mijenjali u odnosu na petak. U glavnom gradu Azerbajdžana vozače prati sunčano i vruće vrijeme. Temperatura zraka na početku kvalifikacija iznosila je malo iznad 26° Celzija, a temperatura staze približila se vrijednosti od 50°.

Q1 – eliminirani vozači: Latifi, Schumacher, Mazepin, Giovinazzi, Stroll

Vozači su požurili na stazu čim se ukazalo zeleno svijetlo, znajući da treba što prije postaviti kakvo-takvo vrijeme, zbog velike vjerojatnosti žutih ili crvenih zastava. Međutim, od cijele kolone bolida, jedino je Leclerc uspio postaviti vrijeme (1:42,532) prije nego je Stroll zakačio zid u zavoju broj 15 i ostao bez prednjeg desnog kotača. Kraj kvalifikacija za Kanađanina i crvena zastava.

Ako ništa, pomogao je barem Russellu, čiji su mehaničari dovršili promjenu pogonske jedinice i njegov Williams bio je spreman za izlazak na stazu. Sesija je nastavljena nakon desetominutnog prekida, preostalo je 14 minuta u Q1. Tražila su se još četvorica za eliminaciju.

Tek nešto duže trajao je drugi pokušaj odrađivanja prve runde kvalifikacija. Deset vozača postavilo je vremena, na vrh je zasjeo Verstappen (1:41,760), a onda je zavoj broj 15 uzeo novu žrtvu – Antonija Giovinazzija. Vozač Alfe završio je u zaštitnoj ogradi još malo žešće nego ranije Stroll i izazvao novi prekid. Što se vremena za Q1 tiče, na satu je ostalo 9:22.

Lagana nervoza počela je hvatati društvo iz Mercedesa, McLarena i AlphaTaurija jer još nisu uspjeli postaviti kvalifikacijska vremena. Dodatna briga za McLaren – iz direkcije natjecanja stigla je obavijest da je Norris pod istragom zbog nepoštivanja procedure za vrijeme crvene zastave, no time će se baviti nakon kvalifikacija.

Treća je bila sreća za završavanje prve runde, no nije bilo sreće za one uobičajene “sumnjivce” kad govorimo o ispadanju u Q1. Latifi, Schumacher i Mazepin ostali su na začelju poretka te završili svoje kvalifikacije. Najbolje vrijeme na koncu je postavio Hamilton (1:41,545), a iza njega su bili Verstappen, Perez i Sainz.

Q2 – eliminirani vozači: Vettel, Ocon, Ricciardo, Raikkonen, Russell

Druga runda kvalifikacija. Već prvim brzim krugovima na vrh je iskočila petorka Perez, Leclerc, Sainz, Verstappen, Norris. Bili su unutar samo dvije desetinke sekunde. Vozači Mercedesa odustali su od svojih prvih krugova, a drugim se Hamilton pridružio spomenutom društvu, dok je Bottas bio skoro pola sekunde sporiji.

Maxu se nije sviđao rezultat pa je odvozio 1:41,625 i skočio na prvo mjesto, no samo pet tisućinki ispred Pereza, devet ispred Hamiltona, 29 ispred Tsunode i 34 ispred Leclerca. Nevjerojatna izjednačenost čak četiri različita bolida.

Taman se spremala završna jurnjava, a onda nova crvena zastava. Ricciardo je zakucao svoj McLaren u zid, nakon blokiranja kotača pred zavoj broj 4. Australca neće pa neće, u tim je trenucima držao 13. mjesto. Budući da je do isteka vremena ostalo tek 90 sekundi, Q2 je službeno okončan.

Mjesta izvan deset najboljih, osim Ricciarda, držali su još Vettel, Ocon, Raikkonen i Russell. Posebno je razočaran bio Nijemac, kad je čuo da je ostao samo tri stotinke iza Alonsa.

Q3 – drugi pole zaredom za Leclerca, Tsunoda i Sainz izazvali četvrtu crvenu zastavu

U završnoj rundi imali smo po dva bolida Red Bulla, Mercedesa, Ferrarija i AlphaTaurija te jedan McLaren i jedan Alpine. Prvi put u Q3 je ušao Yuki Tsunoda. Kad je krenulo odbrojavanje 12 minuta, prvi su na stazu požurili vozači Mercedesa – Bottas ispred Hamiltona. Jasno, nisu zaboravili na učinak dobrog slipstreama.

Mercedesovi su vozači opet odlučili zagrijavati gume dva kruga, a usprkos zavjetrini, Lewis nije uspio doći na vrh. Bolji je bio Leclerc s vremenom 1:41,218. On je također dobro “pogodio” zavjetrinu na kraju svog brzog kruga i bio je dvije desetinke brži od Hamiltona. Slijedili su Verstappen, Gasly, Sainz i Norris. Za usporedbu, Bottas koji je služio kao vuča Hamiltonu, zaostao je za timskim kolegom više od 1,2 sekunde.

Kolonu je u završne brze krugove poveo Leclerc. Svi su taktizirali tražeći dobru poziciju za lov na što bolje vrijeme, no pokazalo se kako im je to sve bilo uzalud. Tsunoda se zabio u zaštitnu ogradu, Sainz jurio iza njega pa i on izgubio kontrolu nad bolidom i suci su opet morali pokazati crvenu zastavu. Četvrti put u ovim kvalifikacijama.

Leclercu je tako ostalo vrijeme dostatno za pole position, drugi u nizu. Ovoga će puta, nadajmo se, i startati s prvog mjesta. Hamilton ima drugu poziciju, što je rezultat o kakvom je samo sanjati mogao nakon slobodnih treninga. U drugom startnom redu bit će bivši momčadski kolege – Verstappen i Gasly. Prva četiri mjesta, četiri različita bolida.

Sainz je završio peti, no naravno, pitanje je u kakvom je stanju njegov bolid. Norris je postavio šesto vrijeme, ali mora čekati odluku o eventualnoj kazni. Perez opet nije uspio smjestiti bolid na mjesto koje mu po brzini pripada, na sedmom je mjestu. Tsunoda je završio s osmim vremenom, Alonso s devetim, a najsporiji je u Q3 bio Bottas.

Sve ovo stvara savršene preduvjete za izuzetno zanimljivu utrku sutra, koja počinje u 14 sati.

77 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pedji2

Cestitke Lec, odlicno je iskoristio Hama za slipstrem, Merc je u tom krugu jos zagrejavao gume, tako da Lec nije imao nikoga ispred sebe do samoga kraja kruga(bas kad mu je trebalo) savrsen tajming… Bilo bi interesantno videti sta bi bilo da su svi odvozili do kraja.. Hoce li Yuki sad biti kaznjen? Citao sam da ce se menjati pravila, ne znam jesu li vec na snazi?? Ham verujem da je zadovoljan I da ako ne bude vecih problema ce biti prvi sutra. Lec ce tesko zadrzati dobru poziciju, ravnina je preduga, a Ferrari nije bas najjaci na ravnini, mogao… Read more »

FerrariV12

Tooooo !!!
Bravo , bravo !!!
FF

Desmosedici

Evo, sada se valjda ne čudite zašto neki ljudi vole Ferrari..od djetinstva do danas, uvijek Ferrari, uvijek u igri, jedina konstanta otkad postoji F1..ono prije između Velikog i 2.sv. rata sa Alfom i Ferrarijem neću sada računati..Leclerk je opet izveo svoju čaroliju..i Lewis također..skidam mu kapu kao Niki Lauda..sramota, nitko se ovdje na forumu nije sjetio Niki Laude..ni Ferraristi, ni Mercedesi, ni uredništvo portala..Niki nas je napustio 20.svibnja 2019..naš Grande Campione.

Desmosedici

P.S..zaboravio sam na Mclarenove fanove..za njih isto vrijedi..Niki je jedini vozač u povijesti koji je osvojio titule sa dvije najveće momčadi F1, Ferrarijem i Mclarenom i aktivno je sudjelovao i veoma je zaslužan u stvaranju i uspjehu još jedne velike momčadi, momčadi Mercedesa.

mika.KA

Lijepo napisano.

Lewis8F

Glavno da se ti čudiš što netko voli Mercedes i dok ga slave godinama pišeš Ferrari je Ferrari. Ti slobodno slavi koga hoćeš samo nauči pošticati da i drugi za nešto navijaju.

Desmosedici

Jedno je navijati..to poštivam..a druga stvar je biti fanatik ili isključiv..to ne poštivam..a ti se sam pronađi gdje ti spadaš.

papaya

Jel se Vi cudite sto neki vole Mercedes?
To je čudno??
Voliti Ferrari meni nije čudno,ali nije mi čudno ni kad netko voli Alfu….
Fiata,Maseratia…itd…

mody

drago mije da je ferrari opet u vrhu to ce bit dobro za utrku nadajmo se da cemo gledat dobru trku i da dobije bilo tko samo da nije merceedes

mody

ne očekuj jak mercedes haha

TORPEDO

Ovo bi morao mercedes lagano dobiti,jedini imaju bolid kojeg nitko ni sa otvorenim krilom u DRS zoni ne može prijeći. Sve osim pobjede je debakl.
Nego sjećam se kad je BLM plakao u Monzi da ne može prijeći Ferrari ni sa otvorenim krilom…i vidi vraga,odmah je FIA proglasila motor nelegalnim a da nisu nikad otkrili što je stvarni uzrok?
Još jedna stvar…stalno čekam kako će popljuvati Tsunodu koji je napravio uvlas isto što i Leclerc u Monacu..pa se pitam čemu muk?

Lewis8F

Nikad nisu javnosti otkrili Dogovor je ostao tajan. I postoji. Za razliku ostalih teorija zwvjere koje ne postoje.

papaya

Kako samo znaš

Gigi

Pa i RB se zalio na Ferrari njih nisi spomenuo, aha ne uklapa ti se u pljuvanje po mercu.

madgalico

Napokon Ferrari na nivou..ova sezona ce biti vise od ocekivanog…sutra prvi zavoj..bit ce sranja..hehe

FerrariHR

Bravo Ferrari, da i mi uđemo zadovoljni u vikend nakon 100 godina😂
Polako Ferrari ide na bolje, dug je to put ali ovakvi bljeskovi su svjetlo u tami, još da se sastavi i dobra utrka i otvaramo pivo i pečemo čevape😂

Gigi

Cestitke Lecu i Ferrariu, cini mi se da je Sainzov zadnji desni kotac dobio valjda nece bit nekih problema.

TORPEDO

A ti jako zabrinut??

Lewis8F

Nije. Samo ti imaš pravo komenitrat Ferrari. Gigi sram te bilo.

Desmosedici

Tako mali, a tako bezobrazan..reći ću te baki..Hahahaha!

Gigi

Ispricavam se sto sam se drznuo instituciju komentirat. Drugi puta cu trazit dopustenje.

Desmosedici

Gigi, žao mi je našeg Talijana..nikako da se snađe sa ovim bolidom..dobro mu je stari Giuseppe govorio: ništa bez Ferrarija, kao da nisi vozio F1.

Gigi

Morat cu majicu prodat ako ovako nastavi 🤭

TORPEDO

Steta obećavajuće karijere…ali taj u Ferrariju više voziti neće….32 godine,a mladih nada puno,propustio šansu.

Desmosedici

Znam..teško da će ikada sjesti u Ferrarijev bolid..može samo u slučaju da se dogodi nešto neočekivano..nepredviđeno, pa da uskoči..kao Fisichella.

Ivo

Najprije bravo, bravo, bravo za Leclerca. Ponovno dokazuje ono što sam i prije tvrdio. Najbolji trenutno od mladih vozača. Hamilton maestralan. Oni koji su ikada vozili utrke, znati će zašto sam ovo napisao, a zlobne kritike mi nisu mjerodavne, pa neće niti zaslužiti moj odgovor.r. Max Verstappen dokazuje još jednom psihičku nestabilnost, i nedoraslost za najveće uspjehe. Dobar auto, možda i najbolji, puno talenta i prazna glava. Russel mora jednom na utku prenijeti rezultate kvalifikacija,. Nema puno vremena, samo je godinu lađi od Verstappena i Leclerca, kojima je svevišnji posložio bolje karte.Lando Noris, vjerovatno jedan od budućih prvaka. Najmlađi od… Read more »

Yukihonda

to što si sve napisao bogati nešto mora biti točno… to i bi ja mogao koj ne vozim trke sigurno bi nešto pogodio.. nije nužno da ako si vozio da si u pravu… i ja sam čuo od trkača dosta suprotno od tvoga mišljenja…kada bi zagrebali ispod površine dali su za tebe ovo realno stanje kvalifikacija i ogledalo sutrašnjeg trke???? Saomo mi kratko odgovori… kada si to sve lijepo percipirao….

Ivo

Nisam napisao da je to realan odnos snaga. Samo sam iznio svoje percepcije.Za Hamiltona sam rekao da oni koji su ikad vozili utrke, znaju kakav je ovo danas uspijeh i umijeće. Vidim ovdje puno podcjenjivačkih komentara , nekih koji ni s biciklom nisu utrkivali.A što se utrke tiče, ako Leclerc ne posrne od prevelikog uzbuđenja, obzirom da dugo nije kompetitivan, bit će ispred Verstappena. Hoće li Hamilton pobijediti, nisam siguran, mada sam njegov fan. No ova navedena dvojica,( Leclerc i Verstappen ) bit će po meni na postolju.

Yukihonda

Ja nisam rekao da si ti rekao što je realno… nego sam te pitao dali je to realna situacija za sutrašnju utrku.. …… te sam ti postavio pitanje što misliš kada si tako vidovit…molim te da mi malo bolje pojasniš današnji problem….. odnosno ono na račun Maxa… .. pošto sam ja isključivo Hondaš svjedno mi je tko sjedi u bolidu pa bio to i Ham… ja bi ga trpio ako razumiješ…

Ivo

Ne razumijem što podrazumijevate pod realna situacija za utrku. Ako mislite, je li to realan odnos snaga, vozać-bolid ne vidim zašto ne bi bio. Razumijem da ako srce kuca za određenu kombinaciju, i percepcija realnosti naginje na voljenu stranu. Isto kao i meni za Mercedes. Ni ja nisam cijepljen protiv Honde, koja se nažalost povlači. Oba motocikla te su mi marke. Međutim Mercedes je uvijek bio Mercedes. Ostalo su automobili, i garaža mi je rezervirana za njih, Nisam prorok ni vračara. Samo iznosim svoje viđenje, što mi je u demokratskim i civilizirani raspravama i dozvoljeno. Zar su Christian Danner, Niko… Read more »

Heel and toe

Slazem se u potpunosti za Leclerca i Norrisa, a ovo sto se tice toga da tko se ikada utrkivao znat ce kakav je veliki rezultat napravio Hamilton mi nema veze a realnoscu… Nije napravio nista posebno bolji posao niti od Leclerca niti od Maxa… Nije to podcjenjivanje nego realno stanje… Mercedes nije nista losij u ovoj utrci od Ferrarija ili RBa, naprotiv rekao bih da je Mercedes glavni konkurent za pobjedu danas, iako moguce da bude iznenadjenja kao i ovaj pole Ferrarija ovdje… Kao netko tko je vozio utrke kako kazes onda bi to jasno trebao vidjeti… Niti jedan vozac… Read more »

robif

Sve točno napisano,ali bitno je minuse lupat

igo

ništa bez Bottas. fakat mi ga žal

Webmaster

Žao mi Riccia,baš ga ne ide ove sezone.Sainz si je sam kriv,preoptimistično uletio u zavoj…ni njemu baš ne ide prilagodba na novi bolid,a Williams ko Williams,konstantno loši.

Pedji2

Kako to mislis Sainz je preoptimisticno “uletio” u zavoj??? Pa u quali je, Yuki je ispred njega 4-5sec. Sto je trebao napraviti? To hvatanje slipstreama je opasna stvar na ovakvim utrkama.. Sainz je dokaz, srecom nije bilo vecih posledica(ferari ce oceniti jel mu ostecen gearbox:)))

Desmosedici

Sainz je odlično reagirao i izbjegao da se ne zabije u Yuokija.

Lewis8F

A? Haha

Ako je izbjegavao Yukija onda je samo trebao voziti ravno i kočiti. Imao je još 100m zaustavnog puta. Sainz se izokretao prije nego je i došao do Yukija.

Rampante

Bottas odličan….jadan Sainz opet žrtva,a vjerujem da bi bio sigurno koju poziciju bolji..bravo za Leclerca!!

TORPEDO

Bottas će letit još ove godine….ako nastavi Mercedes neće osvojiti konstruktorsku titulu.

John Coltrane

Loši treninzi, loše kvale, loša staza. Ovo je bilo teško za gledat.
Nadam se da će sutra utrka bit zanimljiva i da će je što prije izbacit iz kalendara. Kakva je to staza, šta je to?

mika.KA

Nazalost buducnost f1!
Zamisli jos singapur,pa miami pa jos koju gradsku

John Coltrane

Ko da nam Tilke nije bio dovoljan… Još malo pa ćemo plakat za njim 😀

svakako

Predlažem neku istragu Ferrarija garant nešto varaju.
Šta imaju oni radit na 1. mjestu 2 utrke za redom?

mika.KA

Bit ce od sljedece utrke:
https://m.youtube.com/watch?v=Vr3vIek1YHo

TORPEDO

Slažem se…Ferrari pa na 1 mjestu 2 utrke zaredom…ma odmah to hapsi i pendreči,na Goli otok sa njima!!

F-red

To je prva stvar sto ce Max da izjavi..he he

Webmaster

Da,zanimljivo,možda to ima veze sa Binottovom frizurom????

Lewis8F

Ne trebaš predlagat. Ako opet budu varali prijaviti će ih RB.

Mike-ferrari

Ne vjerujem da Ferr moze sutra se zadrzati u utrci
Merc ima odlican race pace pitanje kolko ce mu trebati da zagrije gume i hoce li ostati na toj poziciji
Al opet moze se pretjecati…

mika.KA

A treba im krug dva za zagrijati gume.
Ma nebi bile takve kvale da nije bilo to sta je bilo. Da se luji to desilo (da je prvi) svi bi ovdje pisali kako ima srece 😉

Mike-ferrari

Ma nebi nitko skinuo Leklera pa ni on sam sebe onakvo povlacenje uspijes jednom od 100 puta

mika.KA

A gle..to nikad necemo znat tako da bravo za malog 😉

mika.KA

Bravo za ferrari tj. za leclerca.
Odlicna najava utrke.
Merc strasno brz na pravcu i to je TO!

Mike-ferrari

Heben je podatak Sainz najbrzi na pravcu 334 ak se dobro sjecam
Nevjerovatno nakon prosle godine
Stvarno malo cudno

klepesina

Cestitke Lecleru na pp

147 kt

Gdje su Mika. Ka i West. Fali panzer sa svojim saljivim izjavama. FORZA CHARLES. FORZA FERRARI. 💪💪💪💪🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹

Mike-ferrari

Cekaj rezultat da se dogodi
Izace iz sobe spustenih roletni i poceti polirati kip koji grade vec godinama
Vis kak je dovoljan 1.5 vikend da nestanu
Haha

mika.KA

Slusam kutina?
Mislis da je to “realno” stanje kvala!?

147 kt

Ma nist nist. Gdje si Alfista. Sta ima. 🇮🇹

147 kt

Ime grada ti pocinje sa velikim slovom. Trebao bi to znat iz skole.

mika.KA

Nemoj zezat!?
Kako i30?
Si prodao 147?

147 kt

Ako si na Italia Corse onda si procitao sto sam napisao. Pogledaj nije lose ponovit gradivo.

F1 fan

Magija zvana crvena zastava hahhah. Samo sainz je morao biti žrtveno jagnje

Mike-ferrari

Ne nego magija zvana Hamilton
Povukao ga je kao da je 2 vozac Ferraria😁😁

Lewis8F

Hamiltonu je bilo bitno da ubaci Leca ispred Maxa 😉

1borna

Pa najprije se zakucao Yuki a Sainz je morao radi njega naglo kočiti i probao je
skrenuti u desno na odvojak!

F-red

F1 fan polako se navikavaj na ferrari na p1..

Mike-ferrari

Ma njega boli Lekler i sta je Seb dobio raskid
Manje vise Ferrari njemu osim sta su onako Seba napucali
(Iskreno ni meni nije ok nastup Ferr vodstva u tom slucaju

Mike-ferrari

Bravo bravo

Yukihonda

To će nego Yukisakisan haha🤪!!! sutra imamo zajamčena šov… Ferari odlično napokon.. čini se meni ovdje će sutra grmiti…

F-red

Sta reci najbolji vozac na p1 ..bravo Leclerc ..Carlos opet nema srecu…ham ispred maxa bravo

Lewis8F

Uuu odlična najava utrke. Bravo Lec.

Ako se ne zakucaju prva trojica na startu mogli bi gledali vrhunsku utrku.

Lako bi se mogli izmjenjivati u vodstvu sva trojics. Nema šanse da ovo bude procesija.

B4c4

Moglo bi biti svašta na startu, ako Lec slabije starta branit će se od LH a Max je do sad sve startao odlično tako da če biti gužve do prvog zavoja gdje može samo jedan proći, i ako netko ne popusti moglo bi biti za nekog pogubno.

papaya

Sainz je dobro proša,mogla je biti tragedija…

papaya

Čestitke ,čestitke,čestitke…
Bravo Leclerc,bravo Ferrari…..

FerrariHR

👍🍻🍻🍻

papaya

Lecrerc je faca…kulturan dečko…
Sainz je dobro reagira,sve na kraju dobro zavrsilo..
Moga se zabit u Yuki nedaj Bože….
Ali u Q2 je Ham pokazao vjestinu….
Samo ne sudar,
Lec 1
Ham 2
Noriss 3
Potpisujem…..
Max 19 hahahhahaaa

Related Posts