FIA uvodi nove testove regularnosti stražnjih krila na F1 bolidima

Tijekom Velike nagrade Španjolske moglo se čuti određene izjave kojima je izražena sumnja u regularnost stražnjih krila na bolidima Red Bulla, a FIA je odlučila uvesti nove testove, kako bi osigurala da nema varanja.

Lewis Hamilton podigao je dosta prašine sljedećom izjavom: “Red Bull je stvarno brz na pravcu. Imaju to savitljivo krilo na stražnjem dijelu bolida koje su koristili i koje im sigurno donosi barem tri desetinke.”

Svjetski je prvak tom izjavom jasno sugerirao da bolid Red Bulla nije u skladu s pravilnikom jer članak 3.8 tehničkog pravilika zahtjeva da sve aerodinamičke komponente na bolidu budu dobro pričvršćene za bolid te da u odnosu na bolid moraju biti nepokretljive.

Reakcija FIA-e bila je prilično brza pa je Nikolas Tombazis, FIA-in glavni čovjek za tehnička pitanja u natjecanjima bolida jednosjeda, momčadi obavijestio kako će se od idućeg mjeseca provoditi novi testovi stražnjih krila, kojima će biti utvrđeno jesu li krila dovoljno čvrsta pod opterećenjem.

Također, FIA će koristiti snimke s kamera na bolidima, koje će pratiti dolazi li do savijanja krila pri velikim brzinama, a momčadi su dužne postaviti 12 markera na određena područja stražnjih krila, kako bi se ista mogla podvrgnuti analizama.

Upućujući obavijest o novim testovima, FIA nije navela da je bilo koja od momčadi kršila pravila, a tijekom prvog mjeseca novih testiranja tolerirat će odstupanja do 20 posto od zadanih vrijednosti.

Inače, Hamiltonove izjave ovako je komentirao šef Red Bullove momčadi, Christian Horner: “Vidio sam taj komentar. Naravno da je naš bolid detaljno pregledan i potvrgnut svim testovima koje bolid mora proći. U FIA-i su sasvim zadovoljni bolidom, koji je prošao sve te prilično stroge testove, pa sam bio malo iznenađen vidjevši njegove komentare. No, to je nešto što mi je Toto već ranije spomenuo, tako da sumnjam da se radi o Lewisovom mišljenju. Vjerojatno je došlo od nekoga drugoga.”

25 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8

Ferrari ima tajni ugovor da zajedno sa FIAom iatrqžuje kršenja prqvila. Ovaj portal zajedno s autorima i dijelom čitatelja je to tako slavio.

Čemu sad čuđenja kad Ferrsri i FIA tajno pronalaze prevarante RB.

Hahahhaha

dansla

Istražiti, utvrditi, procesuirati 😀

Mike-ferrari

Hahaha
Samo je pitanje bilo kada ce fia u akciju sa vuckom i golfom 7
Jbg neka i sada kazu kao za das od nagodinu zabranjeno
Hahahha
A dobro sad je vrijeme da se supci kolju malo i politicki
Taman su se tim igrama iskristalizirali u vrhu poretka

Deyo

A ja se nadam da dođe dan da Vucko, i grupa iz Mercedesa i FIA nadje se u procesu, pa da krenu da se otkrivaju svi detalji ovog cirkusa gdje kao 8 godina niko ne može Mercedesu. To će biti zanimljiv dan! Brojke će biti samo brojke, ali prljavština se neće moći skinuti.

Lewis8

Imaš video. Ako RB ne može biti konkurentan osim kršenja pravila tko im je kriv.

Desmosedici

Da..Red Bull, je poznat po svojim aerodinamičkim “šalama”..plašim se kada počnu praviti svoje motore da će i tamo nastaviti te svoje “šale”.

Mike-ferrari

Da sir eltonu su bili kao i ferrari ridiculously fast i tamo kada im nije ni u auspuh pirio
A sada kada ih “tesko”prestize opet je tako
Stvarno smijesan lik kao i na onim fotoseesion slikama

Lewis8

Tebi je problem što je RB ugvaćen?

svakako

Baš sam se razočaro. Mislio sam da samo Ferrari vara i da su samo oni prevaratorska žgadija.

helgrozd

Meni zaista nije jasno kako nešto može biti ‘neregularno’, tj. kad nešto ‘postaje’ ili ‘prestaje’ biti regularno. Ako ćemo matematički, onda je svaka ‘novotarija’ neregularna, jer prije nije postojala. 🙂

Lewis8

Onda kad nije u regularno. Imaš video i ako je zabranjeno savijanje onda je neregularno.

mika.KA

Helgrozd, sta ti nije jasno sa ovim pravilnikom: sve aerodinamičke komponente na bolidu budu dobro pričvršćene za bolid te da u odnosu na bolid moraju biti nepokretljive

helgrozd

Znači, mogu npr. u pravilniku napisati da je zabranjena crvena boja zadnjeg spojlera i to bi značilo, prema pravilniku, da je neregularno. Moje pitanje je bilo čemu i tko donosi ‘čudnovate’ pravilnike. Zašto bi bilo neregularno nešto što ti donosi prednost, a pri tome ne ugrožava ničiju sigurnost. Nije li F1 ipak neko natjecanje, a ne ‘parada’ ili možda nije pa ovaki pravilnici sa nekim smiješnim ograničenjima imaju smisla?

TORPEDO

Kako su brzi i ekspeditivni,baš se pitam zašto?
Ali volio bih da sve motore detaljno ispitaju da li su po pravilima…ali mislim da toga filma nećemo gledati?

Lewis8

Imaš video. Pogledaj. Ako nije regularno nije regularno.

Neki tim je uvijek bolji. Danas je to Mercedes. Izjednačavaš pretpostavku neregularnosti Mercedesa na osnovu dominacije sa stvarnim neregularnostima.

mika.KA

Torpedo, a da inda OPET ferrari nebi onda popusio? Vec dokazano za njih i njihovom TAJNOM nagodbom.
Pametnom dosta a posto ti bas i nisi pametan nece ti biti dosta i uci ces u u raspravu!

TORPEDO

Intelektualnom patuljku nema smisla ništa objašnjavati…a to se odnosi na istu osobu sa pet profila i retorikom na razini 3 razreda osnovne,
Ček da t pošaljem sliku tvog ljubimca,to će te umiriti,tvoj apaurin.

mika.KA

Znao sam da ces dalje nastaviti raspravu 🙂

Deyo

Tipična osoba bez ukusa i stila 😁
Jedino ta mašinerija koja želi od njega napraviti kao najvijeceg. Jedva čekam da se progovori o Hibrid eri, kako će ostati uprljan. 😁

mika.KA

Bas me zanima kako vas dvojica izgledate?

Lewis8

Oni misle – “muški”.

Goranns

Da, lepo se vidi da se pomera na video.. Adrian Newey genije..
Aerodinamika vrhunska na RB, ali se možda zatro zadnje gume troše malo više nego Mečki..

Lewis8

West44 je stavio link na drugom članku. Evo uzet ću mu ga i podijeliti ovdje 🙂

Prikaz savijanja zadnjeg krila:

https://youtu.be/YBWUefSl5tI

Deyo

West44 si ti! Izgleda da se ne sjecas kada si koji lik!!! 🤣

Lewis8

Tebi nije logično da to nisu iste osobe već ti je logično da je urota portala protiv tebe.

Isto tako vjeruješ u urote Toto. 2014. Nije ti nelogično da si ti jedini na svijetu koji prepoznaje tu urotu kao ni što ostali timovi, FIA, javnost ne poduzima oko te urote.

Ne pokušavam te razuvjeriti samo iznosim ono u što vjeruješ.

Ili su svi u uroti osim tebe ili urote nema. Samo, ne znam koliko si ti bitan da bi se toliko ljudi urotilo radi eto tebe.

Related Posts