Na današnji dan: Prva utrka za Veliku nagradu u Monaku

Utrkivanje na jednom od najpoznatijih uličnih trkališta započelo je na današnji dan, prije 92 godine, točnije 14.04.1929. Bilo je to vrijeme prije Svjetskog prvenstva Formule 1, a početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća bogati proizvođač duhanskih proizvoda i osnivač Automobilskog kluba Monaka, odlučio je organizirati utrku za Veliku nagradu. Njegov prijedlog podržali su Princ Louis II i monegaški vozač Louis Chiron, koji nije mogao sudjelovati u utrci, s obzirom na to da je sudjelovao na utrci 500 milja Indianapolisa.

Plan je, međutim, postao stvarnost i 14. travnja 1929. godine 16 se vozača natjecalo za nagradu od 100.000 francuskih franaka.

Plakat kao najava utrke
Izvor: https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=6526647

Za utrku se registriralo 20 vozača, no 16 ih je startalo utrku. Osam vozača vozilo je različite modele Bugattija. Za razliku od drugih utrka tog vremena, pred utrku u Monaku nisu organizirane kvalifikacije, već su se startni brojevi izvlačili na lutriji. Francuz Philippe Etancelin i njegov Bugatti tip 35C dobili su prvu startnu poziciju, a njegov sunarodnjak Christian d’Auvergne smjestio se na drugo mjesto. Bolidi su bili posloženi u redove s po tri vozača, a William „Williams“ Grover startao je s pete startne pozicije. 

Spomenuti William Charles Frederick Grover, automobilist britansko-francuskog podrijetla, rođen je 1903. godine, a s 20 godina radio je kao vozač poznatog britanskog umjetnika Williama Orpena. Upravo mu je prvi automobil za utrkivanje posudio šef i Grover se utrkivao pod pseudonimom W. Williams. Nešto kasnije, Grover je kupio svoj prvi Bugatti 35 i postao profesionalni vozač.

U Monaku je Grover jurio u svom Bugattiju 35B uskim ulicama, pokušavajući se probiti naprijed, no kao i danas, pretjecanje je u Monaku bilo gotovo nemoguće. Ipak, slično kao i u moderno doba, česta su odustajanja u Monte Carlu, pa su tako i na prvom izdanju najpažljiviji i najuporniji svoje bolide dovezli do kraja utrke.

U 49. krugu Grover se morao zaustaviti u boksu i vodeću je poziciju predao Rudolfu Caraccioli, no ubrzo je ponovno uhvatio priključak i sa svojim bolidom, apsolutnim vladarem dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, nakon 100 krugova i 318 kilometara, odnosi pobjedu. Grover je ostvario i najbrži krug od 2 minute i 15 sekundi, s prosječnom brzinom od 81 km/h.

Grover-Williams prolazi ciljem na VN Monaka 1929.
Photo by Agence de presse Meurisse – This file comes from Gallica Digital Library

Iza Grovera su utrku završili Georges Bouriano, također u Bugattiju, i Rudolf Caracciola s Mercedes Benzom SSK. Bouriano je za Groverom kasnio minutu i 17 sekundi, a Caracciola preko dvije minute. Četvrtoplasirani je kasnio već za čitav krug. Utrku je završilo devet vozača, od čega je šest vozilo Bugattije.

Utrka za VN Monaka 1950. prva je put bila održana u sklopu Svjetskog prvenstva Formule 1, a od 1955. godine to je bila praksa svake godine. Niz je prekinut 2020. godine, kada je zbog pandemije morala biti otkazana. U odnosu na nekadašnjih 100 krugova, sada se vozi 78 krugova, ukupne duljine utrke 260,52 kilometra. Utrka traje oko sata i 14 minuta.

Grover „Williams“ je prvu utrku završio za 3 sata, 56 minuta i 11 sekundi. U odnosu na nekadašnjih osamdesetak km/h prosječne brzine tijekom utrke, danas u Monaku imamo prosječne brzine od preko 150 km/h. Unatoč nemjerljivim razlikama, prva utrka za VN Monaka bila je maestralna i otvorila je put za dugogodišnju tradiciju utrkivanja na ulicama Kneževine.

Grover-Williams na prvoj VN Monaka
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mika.KA

I tu je bio merc 🙂

Related Posts