Vettel: Prelazak u bolid Aston Martina zahtijeva mijenjanje nekih navika

Nakon šest godina u bolidu Ferrarija, Sebastian Vettel odradio je svoje prvo predsezonsko testiranje u bolidu Aston Martina. Ističe da je potrebno vrijeme za prilagodbu, a ista bi mu bila dosta lakša i brža da tijekom tri dana nije imao dosta tehničkih poteškoća.

U redovima Aston Martina ne mogu biti zadovoljni predsezonskim testiranjem. Završili su tri dana s 314 odvoženih krugova, a manje je odradio tek Mercedes, dok su neki timovi otišli dosta preko 400.

Problemima je posebno pogođen bio Sebastian Vettel, kojemu je vrijeme u bolidu bilo prijeko potrebno kako bi se prilagodio na novo okruženje. U subotu je izgubio praktički cijelo prijepodne zbog problema s mjenjačem, a u nedjelju poslijepodne bilo je nešto bolje za njega, ali je opet jedan dio programa morao prosjediti u garaži, ovoga puta zbog motora.

“Ipak mislim da je bio vrlo produktivan dan. Skupio sam dosta krugova i bolje upoznao bolid. Bilo je vrlo korisno, pomoglo mi je u velikoj mjeri i stvarno mi se svidjelo. Nažalost, nismo odradili sve što smo planirali, ali ipak prva će utrka biti nezgodna za sve zbog tako ograničene količine testova.”

“I dalje ćemo imati puno toga što trebamo, svi će trebati, naučiti o svojim bolidima i posebno o ovim gumama”, poručio je Vettel i priznao da nakon odlaska iz Ferrarija mora mijenjati neke navike u svom novom bolidu.

“Poigravam se, pokušavam različite stvari. Neke funkcioniraju, neke ne, a neke zahtijevaju mijenjanje navika. Jasna stvar, bio sam u istom bolidu šest godina, a onda je došla promjena. Imam puno novih stvari za naučiti, shvatiti kako ljudi rade, njihov pristup, razumjeti postavke i tako dalje.”

Iako ove godine nije bilo značajne promjene pravila i bolidi su zapravo evolucija prošlogodišnjih, međutim i te manje promjene uzrokovale su značajno drukčije ponašanje bolida, tvrdi Nijemac.

“Bolidi su prilično drukčiji. Iako se čini da su promjene neznatne, čine veliku razliku na bolidima. Mislim da će prve utrke biti važne kako bi se ušlo u pravi ritam, kako bi se razumjelo bolid, naučilo sve o postavkama i kojim pravcem krenuti kako bi sve funkcioniralo.”

“Mi nismo odradili jako puno toga, ali tako je kako je. Kad se uzmu u obzir poteškoće koje smo imali, imamo čak i više nego što smo očekivali, a za to možemo zahvaliti svim momcima na predanome radu”, poručio je Vettel.

Ukupno je odvozio tek 117 krugova tijekom testiranja, a za usporedbu, Kimi Raikkonen odvozio je samo tijekom nedjelje 165. Koliko se u tako kratkom vremenu Seb prilagodio ili nije prilagodio Aston Martinu, doznat ćemo za nešto manje od dva tjedna kad se vozi VN Bahreina.

Related Posts