SLUŽBENO: Red Bull ostaje na Hondinim pogonskim jedinicama i nakon ove sezone!

Nakon što je na sastanku šefova momčadi, FIA-e i promotora Formule 1 dogovoreno kako će se od 2022. zaustaviti razvoj pogonskih jedinica, Red Bull je uspješno dogovorio s njihovim trenutnim proizvođačem motora preuzimanje intelektualnog vlasništva kako bi mogli nastaviti koristiti japanske pogonske jedinice kada se Honda povuče iz Formule 1 na kraju ove sezone.

Momčadi Red Bull i AlphaTauri nastavit će s korištenjem tehnologije japanskog proizvođača automobila sve do kraja 2024. godine, iako je Honda formalno odlučila napustiti Svjetsko prvenstvo Formule 1 nakon nadolazeće sezone.

Suradnja Honde i timova iz Red Bullove obitelji rezultirala je osvajanjem pet GP utrka u prethodne tri sezone, a usprkos Hondinoj odluci o odlasku iz Formule 1, Red Bullu je opcija preuzimanja intelektualnog vlasništva od japanskog proizvođača bila mnogo draža od primjerice povratka na Renaultove motore, što bi vjerojatno bilo neizbježno da nije došlo do dogovora s Hondom.

Posljednja “prepreka” ka realizaciji plana je bila ta želja za uvođenjem zabrane razvoja pogonskih jedinica od 2022. godine, a kad je prošlog tjedna i to dogovoreno, Red Bull je potvrdio formiranje nove kompanije pod nazivom Red Bull Powertrains Limited, koja će voditi projekt iz baze u Milton Keynesu.

“Razgovarali smo o toj temi s Hondom već neko vrijeme, a nakon FIA-ine odluke o zamrzavanju razvoja pogonskih jedinica od 2022., napokon smo mogli postići dogovor o nastavku korištenja Hondinih hibridnih pogonskih jedinica. Zahvalni smo Hondi na suradnji i na pomoći pri osiguravanju da Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri nastave imati kompetitivne pogonske jedinice”, izjavio je Helmut Marko.

“Osnivanje kompanije Red Bull Powertrains Limited hrabar je potez Red Bulla, ali potez koji je napravljen nakon pažljivog i detaljnog razmatranja. Svjesni smo da je potrebna golema posvećenost, ali vjerujemo da je stvaranje ove kompanije najkompetitivnija opcija za obje momčadi”, dodao je Red Bullov savjetnik.

Postignuti dogovor komentirao je i jedan od Hondinih čelnika, Koji Watanabe:

“Honda je zadovoljna što smo nakon naše odluke o odlasku iz Formule 1 na kraju 2021. godine uspjeli postići dogovor s Red Bullovim timovima o nastavku korištenja naše tehnologije i nakon ove godine.”

“Mi smo sasvim posvećeni cilju da Honda do 2050. postigne ugljičnu neutralnost, zbog čega smo i odlučili preusmjeriti sredstva namijenjena Formuli 1. Međutim, kao kompanija koja je bila uključena u Formulu 1 desetljećima, osjećali smo da je ispravna stvar pomoći momčadima s kojima trenutno surađujemo i sportu u cjelini. Dopuštajući Red Bullu i AlphaTauriju korištenje naše tehnologije trebali bismo im osigurati da u natjecanju ostanu kompetitivni, što je dobro za sport i navijače.”

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Nije to nikakva novost,oni su i pokrenuli zamrzavanje motora…a očekuju da će opet dominirati kao za vrijeme Vettela zbog genija Neweya?
Ali teško se ista stvar može dogoditi dvaput,došli su novi mladi aerodinamičari.svijet ide naprijed…nove ideje…
Ne mogu reći da sam zadovoljan zbog zamrzavanja…to nije dobro,jer F1 je natjecanje svih segmenata bolida a ne samo aerodinamike…ukratko,jedva čekamo atmosferske pogonske jedinice i onaj neponovljivi vrisak zbog kojeg te prođu srsi!

mody

bravo za hondu

Related Posts