Binotto: Prošlogodišnje razočaranje ne smije se ponoviti

Ferrari je u petak poslijepodne na svojim stranicama objavio video predstavljanja tima za 2021. godinu. Jasno, u prvom su planu Charles Leclerc i novi Ferrarijev pilot Carlos Sainz, koji je zamijenio Sebastiana Vettela.

Kad su u pitanju očekivanja od nove sezone, šef momčadi Mattia Binotto prilično je jasan. Razočaranje koje je Ferrari lani doživio, a i brojni navijači diljem svijeta, ne smije se ponoviti. Prošlogodišnji učinak ne bi trebalo biti preteško nadmašiti jer osvojen je tek 131 bod i slabo šesto mjesto konstruktorskog poretka.

“Sigurno da je prošla godina bila veliko, veliko razočaranje. Znamo da si ne možemo opet dopustiti tako loš rezultat i znamo da nekako moramo biti bolji u 2021.”

“To je ono što ja očekujem. Mislim da je tu stvar mentaliteta: mentaliteta momčadi, mentaliteta vozača, a ja kao šef momčadi bez sumnje sam svjestan odgovornosti koju imam, budući da sam dio takve momčadi. Osjećam… ne pritisak, ali odgovornost, kao i ponos. Znam da jednostavno moramo bolje i to vidim kao moju primarnu odgovornost”, naglašava Mattia Binotto.

Na predstavljanje novog bolida Ferrarija SF21 još ćemo morati pričekati. Datum predstavljanja je 10. ožujka, samo dva dana prije početka predsezonskih testiranja u Bahreinu. Jasno, pitanje je može li se u pogledu bolida napraviti značajniji iskorak budući da su pravila ove zime prilično restriktivna i veći dio prošlogodišnjih bolida mora ostati nepromijenjen.

Zato se u Ferrariju najviše uzdaju u novi motor, ali Binotto ne vjeruje u čuda: “Ono što mislim da će nam pomoći u oporavku je naša želja za pobjeđivanjem. Ne kažem da ćemo pobjeđivati, trebamo ostati realni. Postoje bolidi koji su bili vrlo, vrlo moćni prošle godine, a budući da je razvoj djelomično zamrznut, oni će sigurno biti vrlo moćni i u 2021.”

“Želja za pobjeđivanjem naša je obaveza, naša namjera, naš fokus. Moramo biti svjesni da svaki detalj vrijedi i mislim da će odlučnost ponovno biti važna, kao i ostvarivanje napretka”, poručio je šef Ferrarijeve momčadi.

Prošla sezona bila je najgora za talijansku momčad još od 1980. Ferrari si tako loše rezultate doista ne bi smio dopustiti drugu sezonu uzastopce, a jesu li doista ostvarili kakav takav napredak, otkrit će nam predsezonska testiranja, a ubrzo nakon toga i VN Bahreina krajem ožujka.

33 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike-ferrari

Ova sezona ce biti teska za ferrari
Mozda ne kao prosla ali bit ce teska
Prozirnost i ljiga nagodbe su samo dokaz nesposobnosti cijelog sporta da pobijede jednu momcad
Sjecamo se kako je samo 1 pogodovanje red bull mocadi oko pirelli guma tj njihovog razumijevanja zavrsilo
Ovo sada je cisti lov na statistiku i politika u sportu

TORPEDO

O tim prozirnostima,ljigama,pogodovanju i nagodbama stalno pričam…FIA je jedna velika i pokvarena organizacija…nisu amerikanci glupi pa su sami osnovali trkaće serije. Čvrsto vjerujem da će ove godine Ferrari biti puno bolji,ako ništa drugo onda zbog puno jače pogonske jedinice i ispeglane aerodinamike stražnjeg kraja. Očekujem i bolje rezultate HAAS-a a još više Alfe Romeo…bit će interesantno gledati sredinu poretka. Na vrhu opet teška dosada,već danas znamo tko će osvojiti 8 titulu prvaka,samo zbog daleko,daleko,daleko bržeg bolida od svih ostalih. Lani su FIA i Liberty media izgubili 44% prihoda,živo me interesira me koliko će ih koštati pada tekuća godina…ali ako ništa… Read more »

mika.KA

Sta cemo opet morat gledat: mission how to win!?

Desmosedici

Gledat ćete:Mission to win without problems.

mika.KA

I gdje nema problema oni ce ga napraviti.
Ali ajd, nek naprave posten bolid. Da vidimo i to cudo

Desmosedici

Nedavno sam pročitao i zaprepastio se..ne mogu vjerovat da su Camillieri i društvo tako naivno nasjeli i pristali na neke stvari..to se sigurno nebi nikada dogodilo starom Enzu, Luci DiMontezemolu, pa ni Sergiu Marchioneu..nedavno je “procurila” priča Mike Sala koji tvrdi da zna o čemu je riječ..objasnio je “igru”oko Nagodbe..da se razumijemo, kvalifikacijska snaga ili kvalifikacijski mod na svakom motoru je bila igra sa pravilima.. Ferrari je to radio na jedan način, Mercedes na drugi način..a kad je mod potpuno zabranjen Mercedes ima još neke aseve u rukavu za koje se ne zna..jer endoitermni motor..motor na unutarnje sagorijevanbje nije nikakva… Read more »

Gigi

Onda zasto mjenjaju koncepciju motora za ovu sezonu ako nije bio problem u motoru? Pitam nisam bas upucen, al nitko nije rekao da neznaju motor napravit al po meni nepotrebno opet riskiraju ako nije problem bio u motoru kako kazes.

west 44

Dakle Desmosedici manipulira sa izjavama Mike Sala koji nigdje ne spominje Mercedes nego ovaj manipulator donosi svoje zaključke. Gledao sam taj intervju odnosno pročitao njegov prijevod gdje Salo govori da se radi o Ferrarijevoj prevari i kaže”ne znam je li to novi motor,ali smiju ga koristiti u punoj snazi. Morali su upotrebiti manje benzina,bila im je to kazna zbog prošlogodišnjeg varanja”. Inače Salo se nakon par dana ponovo javio i rekao da je to sve bila njegova šala vjerovatno dobivši po jeziku jer on kao licencirani FIA -sudac ne može izlaziti u javnost sa takvim stvarima i

Desmosedici

Zar je normalno tako nekoga kažnjavati? To više sliči na ucjenu..nismo uspjeli naći ništa da ste napravili protivno propisima, sumnjamo da radite nešto u sivoj zoni kao i svi ostali, ali velik je pritisak moćnika, moramo nešto uraditi, preventivno vi ćete jedini imati manji protok goriva od propisanih 100kg/h, a za utjehu i ostalima ćemo ugraditi taj drugi senzor, eto da ni oni ne mogu preko 100kg/h, ali mogu do toga..a vi ne možete, jer bi možda opet imali najveću trenutnu snagu..to bi izgledalo tako nekako..Pravedan sudac kažnjava na temelju dokaza i odreže kaznu pravedno, javno i jasno..ne smije podlijegati… Read more »

Desmosedici

P.S. Nigdje nisam napisao da je Mika Salo spominjao Mercedes. Gdje si ti to pročitao?

west 44

Napisao sam da manipuliraš i lažeš u vezi njegovih izjava i donosiš svoje zaključke.Nisi nigdje napisao ni da je govorio o Ferrarijevoj prevari nego si to namjerno preskočio pošto to ne ide u prilog tvojim manipulacijama!!!

west 44

Znači ponovo donosiš svoje neutemeljene zaključke koji nemaju veze s činjenicama i istinom! Jedina istina je da je Ferrari varao i zato je kažnjen ma koliko god ti muljao u vezi toga. Inače cijela priča se zakotrljala s prelaskom jednog inžinjera Ferrarija u Red Bull kada ovaj postaje zviždač a ovi iz Bulla malo po malo puštaju informacije još prije sezone da bi stvar poslije kulminirala.

Desmosedici

Što ti misliš zašto recimo Mercedes ima najveću snagu? ..i motor je kao čovjek..i svako živo biće koje jede..tko unese više kalorija ima veću snagu..nema tu filozofije..filozofija je samo kako to zamaskirati.

Desmosedici

Mijenjali su koncepciju i za prošlu sezonu da bi pokušali nadoknaditi taj “hendikep” sa protokom goriva..bilo je malo vremena plus Lockdown pa nisu baš uspjeli..stoga su to temeljitije odradili za ovu sezonu..nadaju se da će biti u egalu sa konkurencijom..a koncepciju mijenjaju i za slijedeću sezonu..to je već novi tehnološki iskorak..žele biti ispred konkurencije..žele napraviti najkompaktniji i najniži motor, zapravo najnižu PU na gridu..to bi novom bolidu trebalo donijeti velike benefite na polju aerodinamike..i taj PU će “zamrznuti”..ne vjerujem da će konkurencija spavati..svi žele napraviti nešto značajnije jer se tri sezone po pitanju PU neće smjeti ništa mijenjati.

Desmosedici

Koliko je etično nekoga tako kazniti iliti ucijeniti? Pogoduje li se na taj način direktnom konkurentu? To je kao da npr. u nogometu u Ligi Prvaka, UEFA kazni jednu od najboljih momčadi, onu koja ima najviše šanse igrati finale protiv trenutno najbolje momčadi, tako da cijelu sezonu mora igrati sa 10 umjesto 11 igrača..sada tu nije bitno što je ta momčad uradila..to nije poanta priče..postoje drugi načini kažnjavanja, legalni i pravedni..ali problem je nekoga legalno i kazniti kada mu se ne može legalno dokazati krivnja..poanta svega je da je sve krivo i neetično napravljeno..to se tako ne smije raditi.

west 44

Kažeš…”sada tu nije bitno šta je ta momčad uradila…to nije poanta priče…” E vidiš upravo je to poanta priče jer to što su uradili dovodi do posljedica koje trpe zbog svoje prevare, da nisu varali ne bi ni bili kažnjeni. Druga je stvar tvoje uvrnuto razmišljanje po kojemu Ferrari šta god da napravi ne bi smio bit kažnjen jer to je Ferrari !Licemjerstvo do bola tako tipično za crvene navijače kod tebe u punom svjetlu!!!

Desmosedici

Ne..opet sve pogješno zaključivaš..onako kako podsvijesno i razmišljaš i funkcioniraš..ako je Ferrari varao, trebao je biti javno kažnjen..ali nikako na podal način sa “hendikepom” za slijedeću sezonu..to znači da se istovremeno nekoga kažnjava a time nekome i pogoduje..to su te neprihvatljivi neetični postupci..oni mogu biti plod nesposobnosti, straha od moćnika ili zle namjere..u pravno uređenom svijetu prevaru treba materijalno dokazati..čuo si za pojam dokaz na sudu?..nema tu rekla-kazala..reko Max i neki inžinjer koji je dobio “pedalu” iz Ferrarija..upitan je motiv i istina kod takvih priča..ako nema dokaza optužba propada..”pada u vodu”..najgora stvar je iza toga donositi nekakva nakaradna “kažnjavanja”..opet ću… Read more »

dansla

Istina, neetčno od strane FIA-e, ali i od strane Ferrarija. U istoj kaši su i jedni drugi, uostalom njih dvoje su to i dogovorili.

Desmosedici

..ne znamo baš jesu li se “dogovarali” ili je to bio diktat po nečijim željama?

TORPEDO

Nakon one prošlogodišnje dosade čitam članak da su financije F1 u odnosu na godinu prije potonule 44%…
Volio bih vidjeti koliko je pala gledanost i financije u zadnjih 7 godina…vjerujem da bi brojke bile katastrofične.
Usto FIA je očito strana koja se stalno ucjenjuje…zadnja je bila ona Red Bulla o zamrzavanju motora ili će oni izaći iz F1…smiješno..
Na kraju,ako je istina ovo što govori Mika Salo,da sam gazda Ferrarija…ne bih ni počeo sezonu,rekao bih im…hvala lijepa,idemo u drugu vrstu motorsporta.
Usput bi povlačenjem ekipe ostali bez motora AR i Haas…pa nek FIA vozi prvenstvo sa 7 ekipa

Desmosedici

Potpuno se slažem..ali u FIA-iu su svjesno igrali pokvareno, jer znaju da Ferrari neće nikada iz F1..pa im je zato mnogo bitnije udovoljiti željama Mercedesa ili Red Bulla jer su tu samo dok im ide po njihovim željama.

TORPEDO

To je ono što je žalosno…FIA je nesposobna napraviti jeftino i uzbudljivo prvenstvo pa ju mogu ucjenjivati proizvođači energetskih napitaka i ekipa koja uskoro odlazi i okreće se električnoj mobilnosti. Inače ovdje sam često pisao o FIA-i kao političko-interesnoj grupaciji,jednoj pokvarenoj skupini dužnosnika koja namješta vozače i prvenstva po vlastitim željama…oni nemaju veze sa sportom! Pričao sam isto o tome kako je prvenstvo negledljivo kad znaš prije početka sezone tko će biti prvak,a tko viceprvak…i da će se to odraziti na financije pošto ljudi ne žele gledati tu dosadu. Sukus toga je naslov na ovom portalu “Formula 1 zabilježila velike… Read more »

Desmosedici

..i ono kažu “kaznili” Ferrari..nisu time “kaznili” Ferrari nego sve nas koji to pratimo, a na kraju su najviše kaznili sami sebe..kud će veća kazna za svijet F1 nego da netko dominira 7 sezona i da se unaprijed zna tko će sve osvojiti..a umjesto da su pomogli onoga koji to jedini može promijeniti..ne..oni baš njega stalno čekaju da ga “uhvate na krivoj nozi” i da ga u tome spriječe.

Desmosedici

Ovaj forum služi da se čuju svačija razmišljanja..tako se tu iznose često i oprečna razmišljanja..znači, netko se slaže a netko ne slaže..nekome se sviđa a nekome ne sviđa što ja pišem..ali ovaj lik me neprestano vrijeđa na osobnoj razini, pokušava me diskreditirati ili ismijati..molim administratora portala da me zaštiti..zapravo da zaštiti ovaj forum i svoj portal od takvih likova.

Gigi

Desmo, pocetak ti je dobar ali onda dolazimo do dijela di si napisao da se ponekad iznose oprecna razmisljanja, to je istina ali na oprecna razmisljanja ti reagiras recenicom “ti nemas pojma” i “nista ti neznas valjda ja znam” jel tako? Neki dan je netko napisao da opet u Ferrariju svi talijani na vodecim pozicijama a sto si mu ti odgovorio? Procitaj si. Znam da su ostali bezobrazni i provocuraju ali i ti provociras tako da mozes od sebe krenut prvo. Pozdrav

Desmosedici

Ovo si napisao prilično paušalno i netočno..nije u redu braniš nevaljale stvari..jesam li ja tebi ikad uputio neku uvredu?..ili te pokušao diskvalificirati i ismijati?..koga sam ja to vrijeđao na osobnoj razini?..ako mislim da netko nešto ne zna, to je moje mišljenje, a ne uvreda..ja mu uostalog stoga i želim to objasniti..zato i komentiram..trebaš znati razlikovati što je mišljenje a što je uvreda..uvreda je ovo npr. od West-a 44..da sam licemjer, da imam uvrnuto razmišljanje, da sam jadnik..itd..itd..LP Gigi!

Desmosedici

P.S..ovo što si spomenuo da je netko napisao da su sve Talijani u Ferrariju..čime sam ja u svojem komentaru nekoga na forumu osobno uvrijedio?..samo sam se našalio da je Mekies Francuz i da me posjeća na Mr. Lampa iz Alan Forda..Jeli to to..ta uvreda?

Gigi

Ispricavam se krivo sam razumio komentar.

Desmosedici

OK..prihvaćam ispriku..ali opet mi nije jasno zašto ti je zasmetalo ili “upalo u oko” to što sam se ja našalio a ti si to protumačio kao da je to nekakva uvreda? ..ne znam prema kome..samo moja šala mala na račun Mekiesa..nekako mi izgleda “smiješno”..ne misliš valjda da se ja rugam sa Ferrarijem, pa je tebi to neprihvatljivo? tada bi ispalo da se ja rugam sam sa sobom?.. a vidiš dalje.. na komentar poviše mog, u istom članku..komentar od WEST-a 44 nisi reagirao, a koji glasi: Dok je ovaj smiješni Harry Potter Binotto na vrhu piramide nema od tog ništa!..kako to??

TORPEDO

Od likova koji te vrijeđaju na forumu nisam nikad čuo ništa pametno.Nijednu analizu,niti jednu povijesnu činjenicu,neku istinu,tehničko znanje…ono baš ništa…rekli bi latini “tabula rasa”..prazna ploča.Ono sa čime se hrane je vrijeđanje,ponižavanje,ismijavanje samo zato što ne znaju nešto pametno reći i sukobiti se sa činjenicama.Intelektualni patuljci,ne znam zašto uopće obraćaš pažnju na takve bijednike?

Desmosedici

Ma ne interesiraju me oni uopće..samo želim da ovo bude kvalitetan forum..da možemo slobodno podijeliti svoja razmišljanja i znanja..rekao sam, ne mora se svakome sviđati tko što piše, ali nedopustivo je da uvijek istih nekoliko pojedinaca, odmah miniraju ono što im se ne sviđa..svaki ozbiljan dijalog..i sve svedu na vrijeđanje ili ruganje.

Mike-ferrari

Eto upravo tako to mu ja pricam vec 2god
Jednostavno napisi sto si saznao
Reci svoje misljenje i to je to
Okretati se minusima pojedinaca je trosenje energije
Uostalom zavrsice tamo gdje su i navijaci red bulla odavno zavrsili
A to samo govori kakvi su to navijaci itd

Related Posts