Sergio Perez – Od zvijezda do trnja i nazad

Sergio Perez, “Checo”, jedan je od onih vozača koje bi svi voljeli vidjeti da zablistaju u nekoj velikoj, pobjedničkoj ekipi. Njemu je trebalo nešto duže nego što je danas postalo standard i prosjek. Nažalost, ne dočekaju svi vozači zasluženu priliku karijere (Uvijek mi padne na pamet Hulkenberg).

U intervjuu tijekom posjete Red Bullovoj tvornici Perez je rekao kako je ovo jedinstvena prilika koju nije mogao odbiti, i prva prava prilika u pobjedničkoj ekipi. No, izgleda da je Checo malo zaboravio jedan dio svoje karijere.

Njegova avantura u F1 je krenula 2011. godine. Tada 21-ogodišnjak iz Meksika je zaintrigirao i Ferrari te mu je, uz izdašnu potporu sponzora iz domovine, omogućio ugovor sa Sauberom pogonjenim Ferrarijevim motorima. Odmah na prvoj utrci u Australiji je zadivio ostatak grida svojom sposobnosti čuvanja guma jer je bio jedini vozač na taktici od jednog zaustavljanja u boksu. To mu je donijelo sedmo mjesto u utrci. Na njegovu žalost, oba Saubera su diskvalificirana zbog tehničkih neregularnosti. Prve bodove nakon toga osvaja na petoj utrci u Španjolskoj, te poslije toga još četiri puta završava u krugu osvajača bodova pri čemu je sedmo mjesto sa Silverstonea njegov najbolji plasman.

Zvijezde je dotaknuo vrlo brzo, već 2012. godine. U drugoj utrci sezone u Maleziji dolazi vrlo blizu pobjede, no i to drugo mjesto za Sauber je vrhunski rezultat. Ostvario je još dva postolja (treći u Kanadi i drugi u Italiji), te su mu se otvorila vrata u McLarenu za 2013. koji je 2012. završio s najboljim bolidom. To mu je bila prva prilika u velikoj (tada je izgledalo i pobjedničkoj) ekipi, no iz nekog razloga Checo to izostavlja te u intervjuu u Milton Keynesu navodi kako mu je dolazak u Red Bull prva prilika u top ekipi.

Možda razlog tome leži u činjenici da je 2013. bila prva sezona za McLaren imao lošu sezonu, prva bez ijednog postolja od 1980. godine za ekipu. Bolid je bio potpuni promašaj, a u kombinaciji s mladim nadobudnim vozačem željnim dokazivanja u velikoj ekipi velika je šansa da se dogodi fijasko. Što se i dogodilo, Perez je ostao bez mjesta u momčadi za 2014. jer su u McLarenu odlučili promovirati Kevina Magnussena. Spas u zadnji trenutak je pružio Vijay Mallya te mu ponudio mjesto u Force Indiji.

Već u trećoj utrci dolazi do postolja. U Bahreinu osvaja treće mjesto iza Mercedesovog dvojca. Sezonu završava s više bodova nego ih je u istom broju utrka osvojio s McLarenom te jedno mjesto više u poretku vozača nego sezonu ranije. U sljedećim sezonama nije nijednom završio izvan prvih deset u prvenstvu te je za ekipu iz Silverstonea (kroz sve promjene naziva ekipe) osvojio ukupno sedam postolja, a ono zadnje je ujedno i prva pobjeda za Meksikanca.

Prošle sezone se našao u sličnoj situaciji kao 2013. godine – zamijenjen je drugim vozačem i mora u potragu za mjestom u drugoj ekipi. Ono što ga je vjerojatno najviše pogodilo jest činjenica da ga je ovaj put izdalo vodstvo ekipe koju je spasio od propasti, ekipe s kojom je ranije potpisao višegodišnji ugovor. Problem je stvorio Ferrari koji nije htio produžiti ugovor sa Sebastianom Vettelom. Lawrence Stroll je htio Sebastiana. Krvne veze su uradile svoje (sin je ipak prioritetniji) i Perez je odbačen zbog četverostrukog prvaka.

Preostale utrke u prošloj sezoni je maksimalno iskoristio ne bi li neku od ekipa uspio uvjeriti da je dovoljno dobar za ostanak u F1. Utrke u Turskoj i dvije u Bahreinu su u mnogome doprinijele tome. Uz to, otvorila se prilika tamo gdje se i sami Checo najmanje nadao.

Dok je Perez bio pod pritiskom pronalaska mjesta u nekoj od ekipa, Alexander Albon je bio pod pritiskom da dobrim rezultatima opravda povjerenje Helmuta Marka i Red Bulla te ostane u ekipi. Nije mogao pratiti tempo koji je postavljao Verstappen, Red Bullovi juniori nisu dovoljno spremni za Maxov pritisak, Kvjat je već bio otpisan i spreman za torpediranje iz AlphaTaurija, a Gasly je ostavljen u ekipi iz Faenze kao glavni vozač. Nametnula se potreba za dovođenjem nekog izvan Red Bullove obitelji i Perez je došao kao naručen, posebno nakon ostvarene fantastične pobjede na VN Sakhira.

Checo je odličan vozač, i zaslužio je priliku u pobjedničkom bolidu, u nominalno drugom najbržem bolidu. U najboljim je godinama, u životnoj formi, te je ovo savršen trenutak za nastup u top ekipi. Možda bi i u McLarenu uspio, no ondje je u tom trenutku zatekao momčad u padu s bolidom koji nije bio dovoljno brz za postolja. Slična situacija mu se neće ponoviti i ove sezone. Kako su ostala ista pravila kao i 2020., te je razvoj ograničen, očekuje se kako će najbrži ostati tu gdje jesu. Mercedes i Red Bull će opet biti za koplje ispred svih. Max i Sergio će sigurno ekipi donijeti više bodova nego što je to bila kombinacija Maxa i Alexa.

U svakom slučaju, odlično je što je vozač ovakvog kalibra uspio doći u top bolid. Njegov put je bio dug i trnovit. Zasjao je na početku svog putovanja Formulom 1, došao do velike ekipe u trećoj sezoni, potjeran je odmah nakon jedne sezone, pa se onda održavao u sredini poretka bez ikakve šanse za mjestom u top ekipi. Ostao je u Force Indiji “ili kako se već zove” ekipi, borio se, osvajao bodove, povremeno i postolja, i na kraju se sav trud i čekanje isplatilo. Sad ovu priliku ne smije propustiti, mora je iskoristiti kako bi još više zasjao na zvjezdanom nebu Formule 1 te tu ostao što duže.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Pitate se zašto je Checo prilikom intervjua u Red Bullovoj tvornici u Milton Keynesu izjavio da mu je ovo “prva prava prilika u pobjedničkoj ekipi”?..Pri tome ste se pitali zašto je izostavio spomenuti svoj angažman u Mclarenu 2013.g. kao priliku u “pobjedničkoj ekipi”? Odgovor je vrlo jednostavan. Te 2013.g. Mclaren je bio daleko od “pobjedničke ekipe”. Nažalost tako je bilo. Ta sezona je mnogo naštetila i Checu kao vozaču..izgubio je onaj momentum “velike mlade nade i talenta”..otada je kao vozač bio uglavnom podcijenjen..a ni Mclaren se još nije oporavio da bi bio “pobjednička ekipa”..svakako se popravlja, eto, ove sezone je… Read more »

parazit

Sretno Perez, razguzi Maxa……

Related Posts