Domenicali: S kalendarom za 2021. treba nam fleksibilan pristup

Po svemu sudeći, Formulu 1 očekuje još jedna ne sasvim stabilna godina kad je u pitanju održavanje utrka prema zacrtanom rasporedu. Iako je objavljen kalendar koji sadrži 23 utrke, prve promjene već su se dogodile, a novi izvršni direktor Stefano Domenicali ističe da će tijekom 2021. biti potreban fleksibilan pristup.

Prošle je godine iz prvotnog F1 kalendara ispalo čak 13 utrka, naravno kao posljedica pandemije koronavirusa. Za 2021. je napravljen vrlo ambiciozan kalendar natjecanja s 23 Velike nagrade, no prve promjene u tom kalendaru dogodile su se već tijekom siječnja.

Velika nagrada Australije odgođena je za kasniji termin zbog restrikcija vezanih uz pandemiju, utrka u Kini čini se da trenutno nema svoje mjesto u kalendaru, sezona će biti otvorena u Bahreinu 28. ožujka, a potom slijedi utrka u Imoli.

CEO Formule 1, Stefano Domenicali, svjestan je da bi takvih slučajeva i novih promjena moglo biti još: “Osobno sam u kontaktu na dnevnoj bazi sa svim organizatorima jer znamo da je pandemija još uvijek tu i toga smo itekako svjesni. Zato smo promijenili mjesto u kalendaru za Australiju, ali osim toga, prema informacijama koje sada imamo, svi bi željeli ići s utrkama prema planu.”

“Naravno, moramo biti dovoljno fleksibilni i razumjeti da ćemo u prvom dijelu sezone možda imati neke utrke bez gledatelja ili s ograničenim brojem gledatelja. No, mogu uvjeriti naše gledatelje i naše navijače da se doista želimo pobrinuti da se sezona održi.”

“Imamo moguće alternative za svaki slučaj, ali do sada nam nitko nije dao informacije da će tako nešto biti potrebno. To je ono što znamo danas, ali znamo i kako se pandemija razvijala, tako da moramo biti spremni za fleksibilan pristup u ovoj sezoni”, rekao je Talijan u razgovoru za SkySports.

Očekuje se da bi nakon Imole Svjetsko prvenstvo trebalo do Portugala, no to još nije službeno potvrđeno. VN Australije bi se pak trebala “ugurati” između Brazila i Saudijske Arabije. Tempo će za timove ponovno biti izuzetno naporan i postavlja se pitanje jesu li 23 utrke u kalendaru ipak previše.

“Možemo imati dva različita stava po tom pitanju. Netko može reći da je previše, a netko da to nije problem. Rekao bih da će se ta jednadžba riješiti sama po sebi. Ako ćemo imati mogućnosti osigurati izvanredan proizvod, možemo doći do situacije u kojoj bismo možda smanjili broj utrka, a neke bi se Velike nagrade rotirale u kalendaru. To je nešto o čemu ove godine planiramo pažljivo promisliti i pripremiti se za trenutak kad će se svijet vratiti u normalu”, izjavio je Domenicali.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

najbolje da se vozi 10 staza kokje su legendarne da budu vijek a ostalih 12 da se mijenjaju svake 2 godine, ne zelim puno utrka uaziji,,, tamo f1 nije popularna volio bi da se vrati argentina, kyalami, brands hatch,hockhenhim, estoril watkins glen,,,, pa onda driuge upadnu sepang fuji donignton, nugbugring, jerez

Related Posts