Zajednički jezik: Raspet i Štetner o proširenju suradnje i na krug

Završetak natjecateljske sezone ne znači i kraj aktivnosti u autosportu. Poznato je da se željezo kuje dok je toplo, pa tako po završetku „nečega“ valja rezimirati, analizirati, otkloniti, usavršiti – sve u cilju bolje pripreme sezone pred nama! Učinili su to jučer čelni ljudi dvaju susjednih automobilističkih saveza, onog hrvatskog i slovenskog. Slovenski predsjednik Rado Raspet na poziv hrvatskog kolege Davorina Štetnera stigao je u Hrvatsku.

U gotovo trosatnom sastanku raspravljene su mnoge teme, a najvažnije su vezane za suradnju dvaju saveza u pojedinim disciplinama sporta. Suradnju dvaju saveza u brdskim i reli utrkama namjera je proširiti i suradnjom u kružnim utrkama već od sljedeće sezone. Isto tako – najavljena je mogućnost ponovne aktivacije staze u Cerklju, koja bi uskoro opet mogla biti otvorena. Zaključno – naglašena je odlična dosadašnja suradnja te želja za još boljim povezivanjem dvaju susjednih zemalja.

“S Radom sam od prvog trenutka našao zajednički jezik te je u kratko vrijeme pokazao da želi napraviti veliki napredak u sportskome sistemu Slovenije! Zaista je užitak raditi s takvim ljudima te ćemo napraviti sve kako bismo sve dobre ideje pretočili u djelo na korist naših organizatora i sportaša”, izjavio je Štetner po završetku sastanka.

Rado Raspet dugogodišnji je natjecatelj u auto utrkama, a predsjednik saveza postao je ranije ove godine. Evo kako je komentirao sastanak:

Dotaknuli smo se WRC-a Hrvatska 2021. u smislu nastupa naših vozača te operativne pomoći i međusobne razmjene iskustva sportskih funkcionera, a sve u cilju vrhunske realizacije. Već godinama surađujemo s hrvatskim Savezom na području brdsko brzinskih utrka na način da su naša natjecanja uvrštena u kalendar HAKS-a za PH te ugošćujemo hrvatske vozače. Osim Buzeta, koje se boduje za Europsko prvenstvo i Stubičkih Toplica, bilo bi pozitivno kada bi našli još koja druga natjecanja, a koja Hrvatska organizira već godinama i koja bi odgovarala slovenskim vozačima u smislu prometne udaljenosti.”

“Riječi je bilo i o krugu. Vaš Grobnik je primjerena i dobra lokacija za naše vozače koji se natječu u toj disciplini. Također, u Sloveniji su u tijeku završni radovi na ponovnom pokretanju slovenskog trkališta Gaj, Cerklje kraj Krke, gdje smo već ugostili vaše vozače. Naravno, s obje strane želimo da svoj i vaš kalendar ispunimo utrkama na području obje države i tako dodatno ojačamo našu međusobnu suradnju.”

“Kreator TV je glavni voditelj projekata vaših TV emisija. Poznato je da za drugu godinu imate planirano još više prijenosa uživo s vaših domaćih utrka. Budući da je ovo izvrsna promocija moto sporta i općenito svijesti o njegovim specifičnostima i složenosti, koja uključuje ne samo brzi automobil i dobrog vozača, već i čitav spektar organizacije događaja, kontrolu sigurnosti na stazi, promociju lokalnih mjesta i država općenito, slovenski sport pokazao je velik interes za uključivanje naših utrka u Sloveniji u TV prijenose. Ne možemo zanemariti da se govorilo i o drugim projektima i planovima koje oba saveza, kao članovi FIA-e i CEZ-a, mogu zajedno provesti kako bi automobilski sport bio još sigurniji. Želimo osvijestiti širu populaciju o sigurnosti prometa (FIA projekt “Nema žrtava na cesti”) kako bi naši vozači i sportski službenici mogli biti uključeni u još više obrazovanja i projekata. Iznad svega, zajedno želimo raditi na razvoju autosporta organiziranjem događanja na najvišim razinama i staviti ovaj sport uz bok ostalim svjetski prepoznatljivim sportovima te omogućiti našim vozačima da se natječu u globalnom natjecanju”, izjavio je slovenski predsjednik Raspet.

Izvor: službena stranica HAKS-a

Related Posts