Wolff: Kolosalno sr***e, ali nova zvijezda je rođena

Sergio Perez osvojio je VN Sakhira briljantnom vožnjom, o tome nema spora, ali pobjedu mu je ipak u najvećoj mjeri darovao Mercedes, zabrljavši sve što zabrljati moglo pri promjeni guma na svojim bolidima za vrijeme sigurnosnog automobila u drugoj polovici utrke. Toto Wolff nije birao riječi komentirajući tu Mercedesovu katastrofu. “Kolosalno sr***e”, rekao je.

George Russell vozio je svoju debitantsku utrku za Mercedes i to kako. Prestigao je u prvom zavoju osvajača pole positiona i svog timskog kolegu Valtterija Bottasa pa briljantno nizao krugove poput kakvog rutinera te jurio prema svojoj prvoj F1 pobjedi u životu. Ironično, izlazak sigurnosnog automobila izazvao je vozač koji je mijenjao Russella u Williamsu, Jack Aitken, a onda je za Srebrne strijele sve pošlo krivo.

Russell je ušao u boks, Bottas za njime, a ekipa nije bila spremna niti imala gume za mladog Britanca. Zabunom je dobio Bottasove prednje gume pa je krug kasnije još jednom morao u boks da bi se ta pogreška ispravila. Kako je utvrđeno kasnije, zakazala je radio komunikacija u garaži svjetskih prvaka i zbog toga je nastala cijela ta zbrka, ili kako već to Toto slikovito opisuje:

“Za nas, bilo je to kolosalno sr***e. Nije mi dopušteno reći to tako, ali bilo je. Jednostavno, jedna od ekipa za promjenu guma nije čula poziv. Zakazala nam je radio veza u garaži, a kad je bolid došao, nisu znali da gume treba mijenjati na oba bolida i tako su naši vozači iz boksa izašli na pogrešnim setovima guma.”

“Ipak mislim da smo generalno odradili dobar posao. Tehnički kvarovi se događaju, ovo nije bila ljudska pogreška. Moramo provjeriti što se događa. Radio iz nekog razloga ne funkcionira, ali ne znamo zašto. Događa se i moramo nešto naučiti iz toga.”

Mercedes je nakon utrke kažnjen financijski. Suci su odlučili da vozače nije potrebno dodatno kažnjavati jer su zbog nastale zbrke ionako izgubili mnogo pozicija, dok će momčad morati platiti 20 tisuća eura zbog svojih propusta.

Takvim raspletom slomljeno je srce mladom Russellu, koji je nakon dvije godine patnje u slabašnom Williamsu napokon dobio priliku pokazati što zna i umije. Vozio je fenomenalno, oduševio fanove F1 i onda zbog ovako nesretnog slijeda događaja izgubio pobjedu. Čak i nakon te zbrke s gumama, Russell je sjajnom vožnjom došao do drugog mjesta i imao šansu pritisnuti Pereza, no probušena guma odnijela mu je i tu zadnju priliku. Završio je deveti i ostaju mu za utjehu barem prva dva boda u karijeri.

“Naravno, bilo je vrlo emotivno jer ako vozite svoju prvu utrku za Mercedes i trebali ste pobijediti vozeći monumentalno, onda se nakon svega nema što puno za reći. Međutim, neće njemu ovo biti posljednji pokušaj za pobjedu u utrci. Ovo je samo početak jedne bajke koja se danas nije obistinila. Rekao bih da je nova zvijezda rođena”, riječi su šefa Mercedesove momčadi.

“Lewis je apsolutno mjerilo. O tome svjedoče njegovi rekordi i vjerujem da mu nitko nije blizu, ali danas smo vidjeli jednu novu generaciju koja dolazi i koja bi mogla biti vrlo snažna. Jako su mladi, tek u ranim 20-im godinama, tako da je samo nebo granica.”

Toto je još potvrdio da vozačka postava za VN Abu Dhabija ovisi o rezultatu Lewisovog testiranja na koronavirus. Bude li negativan, svjetski prvak se vraća, a ako to ne bude moguće, Russell će dobiti novu priliku u Mercedesu. Nakon ovoga što je pokazao, apsolutno je to zaslužio.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
r.u.m.

Fantastična vožnja,Bottas je Hamiltonu nikakav protivnik on s njime obriše pod.Mali me je stvarno iznenadio očekivao sam dobrog vozača ali ovo je bomba.
Ali isto i ovi bolidi su nemjerljivi sa V10 bolidima ovo danas je sve samo ne vožnja vozača,previše tu rade inžinjeri sve je pre pre lako.

robif

Možda i namjerno darovana pobjeda

robif

Nadam se da je,nisu talijani pa da prodaju dupe za siću

Related Posts