Red Bullu se najboljom čini opcija preuzimanja Hondinog projekta razvoja motora

U Red Bullu moraju odlučiti koje će pogonske jedinice pokretati njihove bolide nakon 2021. godine, budući da je Honda odlučila napustiti Formulu 1, a Helmut Marko ističe da im se najboljom čini opcija preuzimanja Hondinog projekta.

Zbog Hondinog odlaska iz Formule 1, momčadi Red Bull i AlphaTauri trenutno su bez dobavljača motora za 2022. Iz Mercedesa su već isključili mogućnost suradnje s Red Bullom, u Ferrariju također nisu skloni takvoj suradnji, a prema pravilima Formule 1, proizvođač koji bi morao dati svoje motore Red Bullu i sestrinskom AlphaTauriju je – Renault.

Bio bi to nametnuti oblik suradnje dviju strana koje se nisu razišle na lijep način krajem 2018. Međutim, postoji još jedna opcija, a to je preuzimanje Hondinog projekta i tehnologije pogonske jedinice od strane Red Bulla te nastavak rada na tom projektu u vlastitom aranžmanu. Helmut Marko kaže da bi to bila najbolja opcija, ali postavlja i jedan uvjet.

“Pitanje je vrlo kompleksno, kao što su kompleksni i ti motori. Mi bismo najradije, ako bi razgovori s Hondom prošli dobro, preuzeli prava na intelektualno vlasništvo i sve što je potrebno te se pripremili i radili motore sami u Milton Keynesu.”

“No, to je jedino moguće pod uvjetom da se razvoj motora zamrzne najkasnije do prve utrke u 2022. godini. Ne možemo si priuštiti dodatni razvoj, niti tehnički, a niti financijski. To bi bio preduvjet”, kaže Marko.

Honda će razviti novi motor za 2021. i moglo se već čuti kako su Japanci spremni pomoći Red Bullu u tranzicijskom periodu, a Marko objašnjava zašto ne bi želio suradnju s nekim drugim proizvođačem.

“Svi proizvođači motora imaju svoje timove, što znači da motore razvijaju prema vlastitim šasijama. Mi bismo došli do toga da moramo prilagođavati svoju šasiju i svoje ideje staviti na drugo mjesto, bili bismo suočeni s tehničkim rješenjima koja bismo morali prihvatiti.”

“Zato je opcija s Hondom naša najdraža. Bez obzira na to, ispitujemo sve mogućnosti. Prema pravilima FIA-e, svaki proizvođač motora se obvezao opskrbljivati druge timove. Ako je nešto takvo mogućnost za nas, onda se mora uklopiti u općenitu situaciju i učiniti nas kompetitivnima. Sretan dogovoreni brak nije problem za nas”, poručio je Helmut Marko.

Šef momčadi, Christian Horner, izjavio je na VN Eifela da u Red Bullu istražuju sve opcije te da bi bilo idealno kad bi odluka bila donesena do kraja ove godine.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Kakvi biznismeni ovi iz Honde! Svaka im čast! Skužili su kam to vodi i lijepo oprali ručice i bogami ušparat će par sto miliončića a obaz ostaje čist. Kapu skidam. Red Bullu se vrača karma loših odnosa iz prošlosti.

LUTHER

ovo kukanje podsjeća na hajduk… “ako neće biti po našemu, istupit ćemo iz lige”…istupi više onda, dosta više žalopojki…
drugo, ok, zamrznu motore, i onda se pokaže da njihov motor ima problema s nedostatkom konja, nepouzdan…e onda bi počeli kukati kak zbog glupih pravila, ne mogu razvijati motor, bla bla bla… nek više odu iz F1 ak već toliko prijete ili nek šute i nek se pokusiraju na utrkivanje

TORPEDO

Sad bi i ovi zamrzavali motore?
Ova ekipa su najveći plačimačci ikad u F1.
Razvoj motora košta,i to ogroman novac…a pametnjakovići bi htjeli Hondin motor koji bi dobili na poklon,bez novog razvoja….nema džabe ni u stare babe kako narod kaže.

Related Posts