Nürburgring Nordschleife – “Zeleni pakao” opasnosti, ali i ovisnosti

Kompleks slavnih trkaćih staza na krajnjem zapadu Njemačke omogućuje običnim smrtnicima da isprobaju vožnju u svojim automobilima putevima bolida Formule 1. Slavna povijest prvotno se odnosi naravno na 23 kilometara dugu stazu, poznatiju kao “Zeleni pakao”, ali unazad par godina u povijest Formule 1 pomalo je odlazila i novija, GP staza, koja je Formulu 1 zadnji put ugostila 2013. godine s pobjedom Sebastiana Vettela.

Izgradnja staze u gorju Eifel oko dvorca Nürburg završila je 1927. godine kao veliki projekt tadašnjeg ustrojstva države. Pod hitno su trebala nova radna mjesta nakon rata, a njemačka autoindustrija nije imala pravi testni poligon osim novoizgrađenih dijelova autobahna, što je rezultiralo sramotnim rezultatima u utrkama s proizvođačima drugih zemalja.

Svi velikani iz povijesti Formule 1 na Nordschleifeu su ostavili svoj trag na ovoj stazi, Sir Stirling Moss, Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio (na glavnom trgu postoji i restoran nazvan po njemu) i Jim Clark. Jacky Ickx posebno se ističe dominacijom radi postizanja rekorda staze, Niki Lauda je ovdje doživio onu tešku nesreću, a Jackie Stewart stazi je dao slavni nadimak “Zeleni pakao”.

Mala grupa entuzijasta automobila i motosporta iz svih dijelova Hrvatske okupila se krajem srpnja u Zagrebu kao polazištu, te nakon višemjesečnog planiranja, uputila na otprilike 2500 kilometara dugo putovanje automobilima u posjetu slavnoj stazi.

Ovisno o odabranoj ruti po njemačkim autocestama, koja uvelike zavisi o mnogobrojnim radovima, jednosmjerno se iz Zagreba vozi oko 1100 kilometara do same staze i kompleksa. Vožnja sa stajanjima i poštivanjima ograničenja brzine traje oko 12 sati. Slavnih, neograničenih brzinom dijelova njemačkog autobahna ima sve manje, ako se i vozi kroz takav dio, vrlo vjerojatno će biti gust promet. Noćna vožnja se preporučuje radi ipak manjih gužva i vrućina, ali radi zazivanja priličnog umora najbolje je individualno odrediti mogućnosti. Smještaj se lako nađe u blizini staze, pošto je ovakav oblik turizma odavno prepoznat u toj regiji i to u tolikoj mjeri da je već bilo i političkih igara, pa čak i zatvaranja staze.

Tijekom godine, kada je staza dostupna svima, otvorena je za tzv. turističke vožnje, poznatije na njemačkom kao touristenfahrten. Primjenjuju se sva prometna pravila iz civilnog prometa, staza se tehnički tretira kao jednosmjerna cesta s naplatom. Pretjecanje po lijevoj strani je obavezno, utrkivanje zabranjeno, vozilo mora biti registrirano i tehnički ispravno, a kacige i slični elementi iz svijeta motosporta u biti nisu preporučljivi jer smanjuju vidljivost i okretnost. Drift i slična namjerna ponašanja se kažnjavaju, a u slučaju izlijetanja sa staze ili sudara, potrebno je u što kraćem roku skloniti se iza zaštitne ograde. Zastave se također moraju poštivati, najčešće žuta kao znak za opasnost i potrebu usporavanja, te žuto-crvena u slučaju izlivenog ulja i tekućina na stazi.

Sigurniji pristup ovom doživljaju je najam automobila s instruktorom koji zna svaki dio staze, točke kočenja i putanje. U neposrednoj blizini staze nalazi se nekoliko pružatelja takvih usluga, te su im i automobili više pripremljeni za vožnju po stazi.

Početkom sezone na web stranicama (ožujak/travanj) se objavljuje kalendar događanja kroz godinu za obje staze, Nürburgring NordschleifeNürburgring GP, te se prema tome može orijentirati i planirati posjet. Turističke vožnje, na kojima može voziti svatko, su tijekom tjedna jeftinije (trenutno 25€ krug) i uglavnom su dostupne u kasnim popodnevnim satima, a vikendom je krug 30€ trenutno, ali je staza otvorena skoro cijelo popodne. Vožnja po GP stazi ima malo drugačiji princip radi samog koncepta i izgleda staze. Tamo se naplaćuje vožnja od 15 minuta, nakon kojeg se mora natrag u boks i čekati drugu grupu automobila koja ide na stazu na sljedećih 15 minuta ako se želi još voziti.

Ostatak vremena, staza je zatvorena radi testiranja (svi veći proizvođači automobila imaju svoje podružnice odmah preko puta staze ili u okolici), radi službenih utrka (najpopularnije su VLN i 24 sata Nürburgringa) ili privatnih događaja, tj. track day u punom smislu značenja, gdje su pravila korištenja staze malo “labavija”.

Kiša je česta pojava i tada se ne preporučuje izlazak na stazu. Ipak, radi klimatskih uvjeta, kiša brzo i prođe, pa ne treba odmah otpisati planiranu vožnju.

Iako je Nürburg malo mjesto po kojem je sve dobilo ime i nosi glavna obilježja, glavno mjesto za boravak, prehranu, šoping, servis ili slične potrebe je gradić Adenau, udaljen 5 minuta vožnje od samog ulaza na stazu. Sam smještaj je doduše i jeftiniji u nekom od obližnjih sela.

Kroz sam grad prolazi i staza (Breidscheid), te se i na tom mjestu može ući na stazu.

Za ulazak na veliku, Nordschleife stazu, treba skenirati karticu na rampi za prolaz. Na karticu se na prodajnom mjestu u biti uplaćuje novac, a na rampi se “skine” potreban iznos da bi se odvozio krug.

Prolaskom ispod Bridgea može se započeti mjerenje vremena, jer prolazak kroz glavnu dugačku ravnicu služi za postupno usporavanje i izlazak iz kruga, te za vrijeme turističke vožnje nije moguće spojiti u potpunosti cijeli krug. Na privatnim track day događajima to je uglavnom moguće.

Već u prvom kilometru staza polako pokazuje svoju opasnu narav. Prolaskom ispod Bridgea, ulazi se u zonu kompresije i zatim naglo penjanje, osjećaj u tijelu je sličan nekoj bržoj vožnji u lunaparku. Nakon penjanja pruža se pogled na zgrade GP staze i dolazi se na mini startno-ciljnu ravninu. Slijedi kombinacija “S” zavoja koji sve više i više svojim putanjama usporavaju kretanje.

Zatim slijedi opasan Flugplatz koji prethodnim spustom i zatim usponom tjera nakon sporih zavoja na veliku brzinu. Ovdje je 2015. izazvana smrt gledatelja utrke nakon što je trkaći automobil izletio sa staze u publiku. Taj dio je naknadno imao naravno preinake, pa sam doskok nakon kojeg slijedi brzi desni zavoj, sada je blaži.

Slijedi ponovo spust i uspon koji kod pojedinaca može izazvati mučninu. Ovog puta je situacija još gora jer slijedi lijevi zavoj Schwedenkreuz koji je off-camber nagiba.
Usred naglog (moguće paničnog) puštanja gasa ovdje može doći do nespretnog snap oversteer ponašanja automobila jer se previše težine automobila naglo prebacilo na prednju osovinu, a zadnja postane prelagana i zato izgubi grip, te pobjegne van putanje.
Kratak predah i slijedi slična situacija. Zloglasni Fuchsröhre nakuplja brzinu kroz kratku seriju laganih krivina nizbrdo, pri samom dnu slijedi blagi lijevi zavoj i opet naglo penjanje prema slijepom lijevom zavoju.
Najsigurnija varijanta u ovim zavojima je svakako kočenje na ravnim dijelovima koji im prethode, izbjegavati kontakte s pasicama i voziti bez puštanja gasa kroz same zavoje (naravno pod uvjetom da nije previše brzine doneseno u sam zavoj). Nastavak može opet pružati malo predaha uz izbjegavanje pasica. Dolazi se do najsporijeg zavoja na stazi.
Približava se prolazak kroz Adenau, gore spomenuti Breidscheid, koji završava strmim desnim usponom na kojem postoji mogućnost “gušenja” automobila, tj. puštanja gasa ili krive brzine u mjenjaču.
U nastavku, trnci mogu polako početi, jer se dolazi na Laudin nesretni lijevi zavoj na kojem su počeli problemi za njega.
Zatim i zavoj Bergwerk u kojem je okončano to nesretno izlijetanje.
Slikovni rezultat za niki lauda crash
Slijedi blagi uspon od 2 kilometra prema najslavnijem zavoju – Karussell. Najljepši doživljaj je svakako vožnja po unutarnjem dijelu zavoja iako je grbav, a koji tjera na jače pritiskanje papučice gasa s nadom da će centripetalna sila odraditi svoj dio posla.
Ponovo se stvari vozački kompliciraju, slijedi nekoliko vezanih zavoja u silaznoj putanji prema Wippermannu. Krivim ulaskom u taj kompleks plaća se danak krivih putanja kroz ostatak zavoja.
Zatim se lijevim strmim padom dolazi do medijski najviše popraćenog zavoja Brünnchenapoznatijeg kao “Youtube zavoj”. Ovdje se zaista i pruža jedan od najljepših mjesta za gledanje utrka i automobila.
Taj zavoj završava desnim usponom gdje često dolazi do preupravljanja vozila i izlijetanja u šljunak. To se izbjegava ako se uzme u obzir da zavoj ima svoj “kasni vrh”.
Slijede opasni dijelovi staze opuštajućeg i lijepog naziva Pflanzgarten. Naravno, nema ništa opuštajuće uslijed prvog dijela u kojem i pri manjim brzinama dolazi do neugodnog odvajanja vozila od tla i odmah zavoja u desno. Potrebno je kočiti prije tog skoka i odmah nakon.
Slijedi ponovo veoma opasan spust (koji pri većim brzinama također odvaja od tla pri vrhu) vezan na desni zavoj koji juri prema zavoju Stefana Bellofa koji još uvijek drži rekord ove staze (6:11.13) pošto je postignut u automobilu (Porsche 956) legalnih trkaćih specifikacija, za razliku od neograničenog Porscheovog 919 Evo bolida 2018. godine.
Nakon dva zavoja dolazi se do Mini-Karussella koji je veoma nespretan u svojoj unutarnjoj putanji radi grbe na izlazu. Dolazi lagani uspon prema zadnjem zavoju (zadnjem zavoju turističke vožnje) i prolazak ispod Gantrya gdje se zaustavlja mjerenje vremena.
Nova GP staza izgrađena je 1984. godine kako bi zadovoljila sve sigurnosne uvjete natjecanja i zadržala ovakvu tradiciju na ovim prostorima. Otvorenje staze popratila je slavna utrka velikana Formule 1 u tadašnjim novim modelima cestovnih Mercedesa 190E, kao nagovještaj natjecanja u DTM-u. Utrku je pobijedio jedan vozač za kojeg tada svijet nije ni slutio kakav će velikan Formule 1 postati.
GP staza je vidno šira od svoje sjeverne velike konfiguracije. Prvi desni oštri zavoj dozvoljava i do 5 automobila da se poravnaju na kočenju (iznimno nesigurno). Čisto unutarnja putanja je nespretna jer ima mali strmi spust u pregibu.
Slijede dva lijeva zavoja Mercedes Arene kod kojih je već u drugom potrebno postavljati auto za sljedeći desni zavoj koji izaziva da ga se pošteno “presiječe”.
Lijevi Michelin zavoj (ili Ravenol) se doima dosta slijepo, pošto se ne vidi vanjska granica dok nije već prekasno, tj. dokle seže vanjska pasica.
Vezani desni Warsteiner (ili Bilstein) zavoj daje dojam kao da samo smeta jer vas pogled tjera prema ravnom dijelu do kojeg se želi što prije stići i nakupiti brzine prema zastrašujuće brzom Bogen (ili Advan) desnom zavoju, poznatom po iznimno velikim G-silama u bolidima Formule 1. Ipak, nema mirnog spavanja ako se ovdje ne prođe bez puštanja gasa.
Slijedi pomoć kod kočenja jer dolazi lagani uspon i ulazak u šikanu. Formula 1 i neke trkaće serije voze sporiju, NGK postavu šikane, dok ostali kao i u ovom slučaju voze bržu postavu. Nakon šikane ulazi se u desni i posljednji Coca-Cola (ili Hyundai N) zavoj, čija ograda na unutarnjoj strani lagano skriva što slijedi. Startno ciljna ravnina na svojem kraju dodatno stavlja pritisak na kočnice pošto ima blagi spust prema prvom zavoju.

Na obje staze treba pristupiti s velikim strahopoštovanjem. Nordschleife se s pravom naziva najopasnijom i najzahtjevnijom stazom na svijetu s preko 100 zavoja. Iako pojam te turističke vožnje naglašava laganu i opuštenu vožnju, teško je ostati hladne glave i ne pokušati bar malo uživati i osjetiti ono što se prati godinama i gleda u prijenosima utrka.

Valja još i napomenuti da je samo 120 kilometara zapadno udaljen Spa Francorchamps, a još bliže sjeverno nalazi se i Kerpen Michaela Schumachera.

 

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Neznam dali se tko sjeca one serije VAROŠARIJE (tvns)? ..bila je pjesma….”kukavice kukaju,a vitezi se bore,a deca izmišljaju fazone i fore”… Tako je i s Nurbergringom….nekad se moglo danas ne.Safety first daleko od toga,ali danas je money first

Desmosedici

Otkriveni ste!..Mika KA u Alfi a Gigi u Meganu po Nurburgringu..Priznajte!..Hahahaha!

Desmosedici

Igore, znam da nisu to oni..samo ih malo rajcam..Ovo je neko tvoje društvo?

mody

kako je ovoi prelijepa i prekrasna staza duh stare f1 , 100 zavoja 20 km kroz šumu, stravčno izgleda steta volio bi da se vozi ovdje samo 1 utrka f1 ali da postoji sigurnost gledanost utrke bi bila rekordna na tv

Pratiteljcro

Zavoj caorusel je problematican za formulu.

Desmosedici

Sve se to da rekonstruirat..ali F1 će teško ikad na tako dugi krug..problem je sigurnost..teško i skupo je to sve organizirati na toliko veliku dužinu staze..ali nikad ne reci nikad..to bi bila svjetska atrakcija.

Pratiteljcro

Nevjerujem da bi potpuno promjenili taj zavoj da bi se eto formula prosetala mozda jednom po toj stazi i nikada vise. Taj zavoj je nekako potpis staze i previsok je za formulu 1 tj formula je preniska i bilo bi stete samo takve. Jedino da nutarnji dio pregrade i tako isforsiraju bolide na vanjski dio, to bi po meni bilo ok. A ako bi to rijesili i omogucili da se f1 bolid vozi neometano opet ostaju problemi “opasnosti” i duljine same staze itd. Volio bi da se tamo provozaju jer je staza prava bomba sa puno uspona i padova i… Read more »

Related Posts