39. INA Buzetski dani: Pobjeda Francuza Petita!

Treće mjesto generalke Domagoju Perekoviću, u deset prvoplasiranih šest hrvatskih automobilista, među kojima i Riječani, otac i sin Mario i Matija Jurišić.

BUZET – Francuski automobilist Sebastien Petit, u prototipu Nova NP 01, ukupni je pobjednik tradicionalne međunarodne brdske auto utrke „39. INA Buzetski dani 2020.“, održane u izvrsnoj organizaciji Autokluba Buzet. Na stazi Most – Peničići, ove godine zbog epidemioloških mjera i u atmosferi maksimalne tišine, uz samo zvukove motora automobila, bez publike, nastupilo je u bodovnim konkurencijama, stotinu automobilista iz sedam europskih zemalja. Nastupilo je još 25 vozača u revijalnim promo vožnjama.

Petit je slovio favoritom za pobjednika, što je dokazao i s dva gotovo istovjetna vremena, u dvije vožnje, od kojih je vrijeme prve 2:11,258 minuta, uz prosjek 137,161 km/sat, bilo neznatno bolje, na i ove godine vrhunski pripremljenoj buzetskoj stazi. Nakon dvije vožnje, čak je 12,708 sekundi, bio brži od drugoplasiranog Talijana Fausta Bormolinija u formuli „Reynard K02“.

Vikend je prošao iznad očekivanja za vrhunskog hrvatskog vozača Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) koji se s dvije izvrsne vožnje uspio popesti na pobjedničko postolje „generalke“ vozeći „Mitsubishi Lancer Evo IX“, ujedno najbrži Kategorije I i pobjednički plasman treće ovogodišnje utrke Prvenstva Republike Hrvatske. Njegov najbliži konkurent, do sada ove godine dvostruki pobjednik, Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u Seat Leonu R32T zauzeo je poziciju iza njega, učvrstivši lidersku pociju državnog prvenstva. U prvih deset ukupnog poretka, među 100 vozača, bila su još četvorica hrvatskih automobilista. Petim mjestom generalke, do pobjede Kategorije II PH, stigao je Splićanin Petar Dajak u novom prototipu „Norma M20F“, dok se na sedmu poziciju plasirao Riječanin Mario Jurišić (AK Župa Dubrovačka) vozeći Audi A4 STW, ujedno treći kategorije I i grupe E1 domaćeg prvenstva.

Prvi je puta u Buzetu vozio i njegov 17-godišnji sin, vrhunski i trofejni kartingaš Matija Jurišić, član AK RI autosport, ove godine izvrsno plasiran na utrkama u Skradinu i Malački. Devetim mjestom ukupnog poretka ostvario je pobjedu grupe A, a s četiri sekunde sporijim vrememenom do desetog je mjesta stigao još jedan Riječanin Dejan Kopajtić (AK Rijeka) u Zastavi Yugo 1.6 16V. Njegov klupski kolega Ivan Pavlović najbolje je plasirani automobilist grupe N ovogodišnjih Buzetskih dana, a put pobjede otvorilo mu je i odustajanje Puljanina Saše Radole (AMK No Traction), najbržeg na treninzima. Ekipnu pobjedu očekivano su ostvarili višestruki prvaci Autokluba Dubrovnik Racing, ispred AK Rijeka i AK Buzet Autosport.

U konkurenciji PH Povijesnih vozila još jedna pobjeda odlazi u redove Autokluba Rijeka. Slavio je iskusni Igor Vičević u VW Golfu Gti, ispred Željka Pavičića (AMK Zanatlija) i Dorijana Kljuna (AK Opatija). Ekipnoj pobjeda radovali su se vozači Autokluba Opatija.

Utrka je protekla uz svega šest odustajanja, bez većih organizacijskih problema, a s mislima na predstojeću, kroz godinu dana jubilarnu 40. utrku Buzetski dani, za koju su, na svečanom otvaranju, povratak staroj tradiciji i europskom štihu zaželjeli predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Rezultati – ukupno (zbroj 2 vožnje):
1. Petit (Francuska, Nova NP 01) 4:22,636 minuta
2. Bormolini (Italija, Reynard K02) +12,708 sekundi
3. Pereković (AMK Zanatlija Zagreb, Mitsubishi Lancer Evo IX) +43,237
4. Dimitrijević (AKK Velika Gorica, Seat Leon R32T) +48,769
5. Dajak (AK Solin, Norma M20F) +53,993,
6. Berto (Italija,Tatuus Formula Abarth) +57,811
7. Mario Jurišić (AK Župa Dubrovačka, Audi A4 STW) +1:02,623
8. Norbert (Njemačka,BMW 2002 SV) +1:03,754
9. Matija Jurišić (AK RI autosport, Škoda Fabia S2000) +1:07,562
10. Kopajtić (AK Rijeka, Zastava Yugo 1.6 16V) +1:11,682 minuta

Autor: Miroslav Krpan

Related Posts