Mercedes je prvu utrku nove sezone započeo odličnim rezultatima na stazi, budući da su Lewis Hamilton i Valtteri Bottas bili prvi i drugi na oba slobodna treninga u petak, a sasvim dobro ide im i van staze. U noći s petka na subotu odbijen je protest Red Bulla, a Mercedesov DAS (Dual Axis Steering) proglašen savršeno legalnim.

Red Bull Racing je uložio protest na Mercedesov sustav DAS, pozivajući se na članke 3.8 i 10.2.3 tehničkog pravilnika Formule 1. Prvonavedeni se odnosi na aerodinamički utjecaj sustava, a dok članak 10.2.3 navodi da se ovjes bolida ne smije podešavati dok je bolid u pokretu.

Suci su saslušali obje strane, konzultiran je i Nicholas Tombazis iz tehničkog odjela FIA-e, a zaključak je da DAS ne može kršiti pravila vezana uz ovjes, budući da se radi o inovaciji koja je dio sustava za skretanje, odnosno upravljanje bolidom.

“Vrlo je jednostavno zaključiti da bi DAS bio ilegalan kad ne bi bio dio sustava za upravljanje. Glavni izazov u debati je može li se DAS smatrati dijelom sustava za upravljanje. Suci su odlučili da može.”

“Dakle, odluka sudaca je da DAS predstavlja legitimni dio sustava za upravljanje i tako on zadovoljava pravila koja se tiču utjecaja na ovjes i aerodinamiku”, stoji u odluci koju možete detaljnije proučiti ovdje.

Ta je dilema tako riješena i Mercedes može nastaviti usavršavati i primjenjivati taj sustav. Podsjetimo, DAS je prvi put otkriven na predsezonskim testiranjima kad je na snimci s bolida uočeno da vozači povlačenjem volana prema sebi mogu mijenjati usmjerenost prednjih kotača (toe). Vjeruje se da time ostvaruju prednost na pravcima jer mogu gume zagrijavati mnogo ravnomjernije.

Tijekom slobodnih treninga u petak, Christian Horner se nekoliko puta uključivao u izravni televizijski prijenos, a kroz neke njegove izjave dalo se naslutiti da možda i Red Bull razvija nešto slično. Naravno, nije želio potvrditi ta nagađanja, već je samo prokomentirao: “Interpretirajte moje izjave kako želite.”

14
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
6 Komentara na temu
8 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
9 Autori komentara
avataravataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
west 44

Ovo uopče nije bilo upitno,Fia zna zato več godinu i pol dana!!!

avatar
Član
Berislav

@igor
Volio bih saznati zašto se na forumima bez obzira na to tko piše komentare, često pišu kriva/zbunjujuča pojašnjenja/mišljenja? “Toe” nije nagib (otklon od okomite osi) nego je promjena smjera (otklon od vodoravne osi) što je u ovom slučaju vrlo važna činjenica.
Merc nije bedast, a i netreba mu raditi ‘gluposti’, da bi bio među najboljima ili najbolji. Pritom mislim na njegov pristup dokazivanju da je trenutno nedodirljiv u inovacijama.

avatar
Član
west 44

U pravu si!!!

avatar
Član
Desmosedici

Was ist das? Das ist DAS!..Hahahaha!..Nisam drugo ništa ni očekivao..Mercedes je sada i politički najjača momčad i to je tako..i to će trajat još jedno vrijeme, dok se ne pojavi neki drugi “viši interes” za F1.

avatar
Guest
LHx6

Usred noći suci odlučili: DAS je legalan!

Usred gluhog doba noći gdje strvinari obitavaju suci ponovno proglasili DAS savršeno legalnim!!

avatar
Član
F1 fan

Koja komedija kako se sve radi da se omogući prednost jednoj ekipi žalosno

avatar
Član
papaya

komedija čega??znamo li možda pravilnik ili samo znamo napadati???ja osobno neznam…ali mislim da sigurno nitko nije lud

avatar
Član
F1 fan

Sudeći po onome sa testiranja ne znaju niti oni pravilnik jer po tom pitanju nije definiran kako treba. Puno tu ima rupa i nejasnoća isto tako su ga mogli proglasiti ilegalnim,jer je to sve pola pola me znaju ni sami ali eto pošto je mercedes u pitanju neka im bude još malo prednost treba hamiltonu 7. Naslov pa da se bogecu pomogne kaj ne

avatar
Guest
LHx6

Trebali su reći da je dogovor postignut u tajnosti i kako Todt ima čistu savjest, a na Mercu je da kaže ako želi o čenu se radi.

avatar
Član
klepesina

Sta je sa vasim motorom i tajnim dogovorom sa Fia a znate druge napadat a ne vidite sebe…

avatar
Član
F1 fan

Našim? Majstore zamijenio si me sa nekim ja nisam navijač ferarija niti sam ga ikad branio

avatar
Član
dadoMKCG

kme kme

avatar
Član
Desmosedici

Još voziš taj IVECO?..Nisi se ni ti prefarbao u crnu livreju?..Sabotirate, ne može to tako.