Sa startom nove sezone na važnosti dobivaju i rezervni vozači timova

Nova sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 napokon će startati prvog vikenda u srpnju, a osim redovnih vozača, početku sezone mogu se veseliti i oni rezervni jer bi ove godine mogli igrati prilično važnu ulogu u svojim timovima.

CEO Formule 1 Chase Carey izjavio je nedavno da se utrke neće otkazivati pojavi li se u Paddocku slučaj zaraze koronavirusom, već će zaražene osobe biti izolirane, a momčadi moraju imati rezervna rješenja kako popuniti njihova radna mjesta. To se ne odnosi samo na vodstvo momčadi i mehaničare, već i na vozače.

“Ako se vozač zarazi, rezervni je na raspolaganju. Baš kao što bi bio slučaj da se radi o trovanju hranom ili nekom drugom nepredviđenom događaju”, rekao je Carey.

Većina timova redovito angažira rezervne ili testne vozače za sezonu. Obično su to mladi talenti koji voze u nižim serijama ili pak vozači koji su nekad vozili F1, a sada se natječu u drugim prvenstvima. Također, neke manje momčadi imaju dogovore s drugim ekipama oko “dijeljenja” rezervnih vozača. Nemojmo zaboraviti, na tržištu su trenutno slobodni i vozači poput Fernanda Alonsa i Nica Hülkenberga, koji bi mogli biti interesantni momčadima.

Nekim su timovima rezervni vozači uvijek prisutni na utrkama, dok neki inače nisu imali tu praksu. Moguće da će sada odlučiti drukčije, kako bi izbjegli nezgodne situacije. Ako će rezervni vozač za vrijeme utrke biti kod kuće ili na drugom kraju svijeta, njegov bi dolazak na stazu mogao potrajati dosta dugo ili čak biti onemogućen jer su još uvijek na snazi restrikcije za putovanja, a morao bi imati i negativan test na COVID-19 kako bi mogao pristupiti trkaćem vikendu.

U nastavku provjerite popis rezervnih vozača po momčadima, a neke od njih bismo ove godine mogli vidjeti i u ozbiljnijoj akciji, ne samo na ponekom slobodnom treningu tijekom sezone…

Mercedes: Stoffel Vandoorne (FE) i Esteban Gutierrez (trenutno bez superlicence)
Ferrari: Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) i Pascal Wehrlein (FE)
Red Bull/Alpha Tauri: Sergio Sette Camara (Super Formula, Japan) i Sebastien Buemi (FE)
McLaren/Racing Point: Dogovor s Mercedesom o korištenju Vandoornea ili Gutierreza
Renault: Guanyu Zhou (F2) i Christian Lundgaard (F2), nemaju pravo na superlicencu
Alfa Romeo: Robert Kubica
Haas: Louis Deletraz (F2) i Pietro Fittipaldi
Williams: Jack Aitken (F2)

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
klepesina

da dobivaju gedoru u ruke da rastavljaju nesto

Related Posts