Alex Zanardi u teškom stanju nakon prometne nesreće s ručnim biciklom

Bivši vozač Formule 1 i američke IndyCar serije te proslavljeni talijanski paraolimpijac, Alex Zanardi, u petak je doživio tešku prometnu nesreću natječući se na utrci ručnih bicikala. Helikopterom je hitno prebačen u bolnicu, gdje je podvrgnut neurokirurškom zahvatu.

Natječući se na jednoj od etapa štafetne utrke ručnih bicikala “Obiettivo tricolore”, Alex Zanardi je nedaleko Siene doživio tešku prometnu nesreću. Izvještaji s mjesta nesreće ukazuju da je proslavljeni automobilist i paraolimpijac prešao na suprotnu stranu kolnika te se sudario s kamionom.

Nesreća se dogodila u šumovitom prostoru pa je 53-godišnji Zanardi morao biti prebačen do najbližeg mjesta gdje je helikopter mogao sletjeti, a onda hitno do bolnice Santa Maria alla Scotte u Sieni, gdje je podvrgnut operaciji na odjelu neurokirurgije.

“Alex Zanardi, vozač automobilističkih utrka, paraciklist i TV voditelj, hospitaliziran je u vrlo ozbiljnom stanju u poliklinici Santa Maria alla Scotte. Bio je uključen u prometnu nesreću u provinciji Siena, a helikopterom Pegaso stigao je u bolnicu u 18 sati.”

“Odmah su ga preuzeli profesionalci hitne medicine, obradili ga u šok sobi, a njegovo stanje je vrlo ozbiljno zbog teških ozljeda glave te je podvrgnut kompliciranom neurokirurškom zahvatu”, stoji u priopćenju.

Zanardijeva je karijera nažalost obilježena teškim nesrećama. U Formuli 1 je vozio od 1991. do 1994. za Jordan, Minardi i Lotus pa još jednu sezonu 1999. za Williams, a jednu od težih nesreća imao je na VN Belgije 1993. godine. Osam godina kasnije, vozeći utrku CART serije imao je stravičnu nesreću u kojoj je izgubio obje noge. To se dogodilo na stazi Lausitzring u Njemačkoj.

Legendarnog Talijana niti to nije zaustavilo u namjeri da se bavi automobilizmom te je od 2005. do 2009. vozio Svjetsko prvenstvo turističkih automobila (WTCC) i ostvario četiri pobjede u tom periodu. Također, ušao je u svijet utrkivanja ručnim biciklima i osvojio četiri zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama 2012. i 2016.

Related Posts