Sertić prvak Kreator Gaming Pro Cupa, Puliću pobjeda na domaćem terenu!

U šokantnoj završnici Kreator Gaming Pro Cupa naslov prvaka osvojio je Davor Sertić. Posljednju utrku, voženu na stazi Dragon Trail – Seaside, Sertić je završio na šestom mjestu, no to mu je bilo dovoljno da za samo četiri boda zgrabi titulu ispred Marka Devčića. Pobjednik finalne utrke Kupa bio je Ivan Pulić.

Staza Dragon Trail – Seaside, virtualna Gran Turismo staza koja je smještena na područje Hrvatskog priobalja, ponudila nam je sjajnu završnicu Kreator Gaming Pro Cupa. Posljednja, šesta utrka prvog službenog hrvatskog natjecanja u digitalnom motorsportu bila je izuzetno uzbudljiva i sadržajna, mogli bismo reći šokantna.

Davor Sertić imao je devet bodova prednosti u odnosu na Marka Devčića nakon prvih pet utrka i stoga je bio blagi favorit za naslov, no prva polovica utrke za njega je prošla daleko od očekivanja i činilo se da Devčić ima sve u svojim rukama. Ipak, na koncu je Devčić bio četvrti, a Sertić šesti i tako za četiri boda odnio naslov prvaka ovog natjecanja. Do svoje prve pobjede u Kupu stigao je Dubrovčanin, Ivan Pulić.

Davor Sertić

Kreator Gaming Pro Cup natjecanje je u digitalnom motorsportu koje okuplja profesionalne hrvatske vozače auto utrka iz različitih disciplina. Svi vozači, njih 14, nastupaju s identičnim automobilima marke “Porsche 911 RSR”, a Kup se sastoji od šest bodovanih utrka na platformi Gran Turismo Sport.

Nakon pet utrka na dobro poznatim stazama – Interlagos, Monza, Spa, Mount Panorama i Suzuka, završni čin Pro Cupa zbio se na jedinoj isključivo virtualnoj stazi u kalendaru. Dragon Trail – Seaside staza je koju su kreatori video igre smjestili u hrvatsko okruženje, što se može vrlo lako primijetiti već pri prvom pogledu na krajolik. Staza je vrlo brza, ali ima nekoliko kritičnih zavoja, među kojima se ističe dobro poznata “šikana smrti”.

U kvalifikacijama je zablistao Ivan Pulić, osvojivši pole position rezultatom 1:36,844. Bio je to sjajan krug Dubrovčanina, a pored njega u prvi startni red smjestio se još Ivica Marić (1:36,965). Kandidati za titulu osigurali su drugi startni red. Sertić je za Pulićem kasnio pola sekunde i zauzeo treću poziciju, dok je Devčić bio četvrti, jednu desetinku sporiji od velikog rivala. Iza njih poredali su se Dario Šamec, Hrvoje Utović, Niki Belohradski i Florian Šalec.

Ivan Pulić

Start utrke prošao je bez incidenata. Vozači su bili vrlo korektni i oprezni, a poredak prve četvorice nije se mijenjao. Pulić je poveo ispred Marića, Sertića i Devčića, a Utović se probio na peto mjesto. Najveći dobitnik starta bio je Saša Egić, koji se s 12. startne pozicije u jednom trenutku probio do sedmog mjesta.

Problemi za Sertića počeli su već krajem drugog kruga kad je kratko izašao na travu i izgubio pozicije od Utovića i Šameca. Devčić je u sljedećim krugovima realizirao izvrsna pretjecanja Marića i Pulića te došao do vodstva u utrci. Na kraju šestog kruga Devčić i Pulić odradili su prvo zaustavljanje u boksu, a u tim se trenucima dogodio i trostruki sudar između Marića, Šameca i Sertića. Bio je to trkaći incident, a svi su barem nakratko završili izvan staze, s tim da je Sertić izgubio najviše vremena.

Sljedeći incident za vodećeg vozača Kupa dogodio se u osmom krugu. Napadao ga je Devčić, Sertić se agresivno branio pa još jednom izašao van staze. Odradio je nešto kasnije svoj jedini ulazak u boks, no stvari su za njega u tim trenucima izgledale vrlo nepovoljno i bio je miljama daleko od naslova prvaka.

Marko Devčić

Devčić i Pulić vodili su briljantnu borbu za prvo mjesto pa na kraju 13. kruga drugi put otišli u boks. Dubrovčanin se vratio na stazu kao vodeći, a trenutak koji je riješio utrku i pitanje prvaka dogodio se krug kasnije. U nastojanjima da si stvori priliku za napad na Pulića, Devčić je za nekoliko milimetara “zakačio” zid u “šikani smrti”. Okrenuo se na stazi i pao u poretku iza Marića i Utovića. Nevjerojatan preokret i Sertić, koji se do tada uspeo do sedmog mjesta vraćen je u život.

Devčićev zaostatak za vodećom trojkom nakon tog incidenta bio je prevelik i drugu priliku nije dobio. Ostao je do kraja na četvrtom mjestu, a Sertić je ciljem prošao kao šesti i time osigurao naslov prvaka za malena četiri boda (125 – 121). Dva druga mjesta, tri uzastopne pobjede i ovo šesto mjesto – to je skor prvaka Kreator Gaming Pro Cupa, koji zaslužuje sve čestitke.

Do kraja utrke vodila se briljantna borba za pobjedu između Pulića, Marića i najvećeg iznenađenja – Utovića. Marić i Pulić u nekoliko su navrata mijenjali mjesta, no u posljednjem krugu dubrovački je as bio malo spretniji i tako stigao do svoje prve pobjede u Kreator Gaming Pro Cupu. Apsolutno je zaslužio tu pobjedu, budući da je i na prethodnim utrkama imao izvrsnih vožnji. Mariću je pripalo drugo, a Utoviću treće mjesto. Njegov daleko najbolji rezultat.

Kreator Gaming Pro Cup (6/6) Dragon Trail – rezultati utrke:
1. Ivan Pulić – 33:28,160 minuta (25 bodova)
2. Ivica Marić +0,215 (20 bodova)
3. Hrvoje Utović +1,356 (18 bodova)
4. Marko Devčić +10,054 (15 bodova)
5. Dario Šamec +19,348 (12 bodova)
6. Davor Sertić +20,239 (10 bodova)
7. Niki Belohradski +31,153 (8 bodova)
8. Maro Slade +31,595 (7 bodova)
9. Florian Blažutić +39,229 (6 bodova)
10. Florian Šalec +44,596 (5 bodova)
11. Josip Borovec +1:07,437 (4 boda)
12. Saša Egić +1:07,837 (3 boda)
13. Marko Stiperski +1:09,432 (2 boda)

Pulić je sjajnom pobjedom potvrdio treće mjesto u ukupnom poretku vozača. Prikupio je 106 bodova. S 81 osvojenim bodom Ivica Marić osvojio je četvrtu poziciju, dok je na petoj završio Niki Belohradski. Zanimljivo je bilo i nadmetanje klubova, budući da su po tri predstavnika imali AK Delta Sport i AK Zagorje. Naslov su odnijeli “Zagorci” u sastavu Devčić, Šamec i Šalec. Sertić, Marić i Borovec ostali su kratki za četiri boda (233 – 229).

Kreator Gaming Pro Cup – ukupni poredak:
1. Davor Sertić – 125 bodova
2. Marko Devčić – 121 bod
3. Ivan Pulić – 106 bodova
4. Ivica Marić – 81 bod
5. Niki Belohradski – 68 bodova
6. Dario Šamec – 59 bodova
7. Florian Šalec – 53 boda
8. Maro Slade – 36 bodova
9. Hrvoje Utović – 34 boda
10. Florian Blažutić – 32 boda
11. Josip Borovec – 23 boda
12. Saša Egić – 21 bod
13. Marko Stiperski – 21 bod
14. Leon Dubroja – 18 bodova

U organizaciji Kreator Gaminga, Pro Cup je polučio veliki uspjeh. Bila je to odlična promocija digitalnog motorsporta i virtualnog utrkivanja, a sve su se utrke mogle pratiti putem Kreator TV-a. Uz spomenutu TV kuću, tome su pripomogli partneri, tvrtke Kaspar Papir, Grafiti Becker i Pako.

Kraj Kreator Gaming Pro Cupa nikako ne znači kraj aktivnosti vezanih uz digitalni motorsport, naprotiv. U planu je pokretanje novih natjecanja, kao i službenog Prvenstva Hrvatske, a više o tome znat će se u narednim tjednima. U to Prvenstvo moći će se uključiti svi koji to žele, a informacije se mogu dobiti na stranicama Hrvatskog auto i karting saveza.

Related Posts