Prva godina bez Nikija Laude: Bio je rođeni trkač, nedostaje mi!

Prije točno godinu dana F1 zajednica ostala je bez istinskog velikana, trostrukog prvaka svijeta – Nikija Laude. Njegovi prijatelji i kolege danas ga se prisjećaju, kao i svih onih trenutaka u kojima je obilježio njihove živote…

“Niki je netko tko mi nedostaje i mislim da nam svima jako nedostaje. Teško je uopće govoriti o tome, o čovjeku do kojeg ti je toliko stalo, a kojeg je svijet nažalost izgubio. No, imam samo najbolje uspomene s Nikijem”, kaže aktualni prvak svijeta Lewis Hamilton.

“Vjerojatno mi je najdraža uspomena koju imam na naš prvi razgovor. Počeli smo razgovarati negdje 2012. i samo se sjećam kako sam bio kod kuće tijekom dana, a onda dobio Nikijev poziv i pokušao me uvjeriti da se pridružim momčadi. Bilo je vrlo cool dobiti poziv od svjetskog prvaka i ikone kakva je bio Niki.”

“Bio je tako pozitivan, duhovit i zabavan tip, uvijek je imao najbolje priče za ispričati. Bio je rođeni trkač. Uvijek je razmišljao kako se može poboljšati. Najveća pohvala za dobro obavljen posao koju ste od Nikija mogli dobiti je skidanje kape. Na taj bi način on rekao: Dobro obavljen posao!”

“Često bismo razgovarali nakon utrka i pitao bi me: Lewis, što ti je potrebno da budeš bolji? Što ti treba? Uvijek je težio boljem. Ako sam išta naučio od njega, onda sam naučio to. Kao vozač unutar momčadi moraš biti vođa, moraš postavljati pitanja, moraš doista zapeti i gurati sve ostale.”

“Zahvalan sam na prilici i zauvijek ću voljeti Nikija. Znam da je duhom s nama na svakoj utrci”, riječi su Lewisa Hamiltona.

Toto Wolff i Niki Lauda blisko su surađivali u Mercedesu i postali bliski prijatelji. Toto je također zahvalan legendarnom Austrijancu na brojnim lekcijama koje ga je naučio…

“Mnogo sam toga naučio od Nikija. S osobnog stajališta da se nikad ne treba predati. Ne traži razumijevanje, samo obavi posao. Niki se nikad nije žalio.”

“Pred njega su bačene brojne nedaće, ali divio sam se kako se on nosio s tim. Kroz godine naš se odnos razvijao i mislim da smo naučili mnogo jedan od drugoga. Bili smo različiti, ali čuti njegovo mišljenje, imati ga kao sparing partnera, čovjeka za razmjenjivanje ideja i prije svega prijatelja koji bi bio sa mnom u neprijateljskom okruženju, to je ono što mi strašno nedostaje”, rekao je Toto Wolff.

Mercedes je objavio i video posvećen godišnjici smrti Nikija Laude.

I mnogi drugi vozači i timovi danas se prisjećaju velikana Formule 1, prvaka svijeta 1975., 1977. i 1984.

https://www.instagram.com/p/CAZ9DVHKna3/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CAaAiW_A7VW/?utm_source=ig_web_copy_link

Formula 1 objavila je video s deset specijalnih trenutaka iz Laudine karijere.

 

View this post on Instagram

 

Here’s how Niki Lauda made himself into an F1 legend ✨

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Total
2
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Desmosedici
20.05.2020. 21:06

Svaki put kad vidim sliku Nikia u Ferrariju 312T2 potpuno se “raspametim”, prođu me emocije, nezaboravne uspomene iz djetinstva. Bolid Ferrari serije 312T, djelo Maura Forghieria, izrađen u nekoliko inačica pobijedio je na 27 utrka, osvojio 4 konstruktorska i 3 vozačka naslova. Smatra se dosad najuspješnijim bolidom u povijesti F1.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x