Mauro Forghieri bivši je član Ferrarija, za koji je 27 godina radio kao glavni inženjer. Rođen je 13. siječnja 1935. u Modeni, a strojarski fakultet završio je na Sveučilištu u Bologni. Počeo je stažirati u Ferrariju još 1957. godine, nakon čega ostaje u istoj momčadi sve do 1987., pri čemu je dao veliki doprinos u razvoju svojim inovacijama. Forghieri je od samog starta karijere bio zadužen za velike stvari. Povjerena mu je tehnička odgovornost za trkaći odjel Maranella.

“Sjećam se, bio je ponedjeljak. Enzo Ferrari me pozvao u svoj ured i rekao: ‘Sada ste odgovorni za sve aktivnosti i testiranja.’ Samo tako. Imao sam samo 26 godina. Kako je to moguće?”

“Moj otac je radio u Ferrariju dugi niz godina. Ferrari je ponekad pitao oca kako mi je na fakultetu. Ferrari je rekao mom ocu da me želi vidjeti. ‘Zašto ne biste došli i radili ovdje kako biste stekli iskustvo?’

“Pridružio sam se u siječnju 1960. godine… i ostao do 1987.”, izjavio je Forghieri.

Forghieri je svoju karijeru započeo u vrijeme kada su glavni inženjer Ferrarija Carlo Chiti i menadžer momčadi Romolo Tavoni dobili otkaz. Brzo je prerastao u svoju glavnu inženjersku ulogu. Poznat po svojoj živopisnoj, ponekad eksplozivnoj ličnosti, marljivosti, maštovitom talentu za dizajn i iznad svega svojoj industriji. Pod njegovim vodstvom Ferrari je svoju zastarjelu tehnologiju (sharknose) bolida iz 1961. i 1962. godine zamijenio laganim svemirskim okvirom, V6 motorima s ubrizgavanjem goriva koje su 1963. godine ponajviše vozili John Surtees i Willy Mairesse. Također je režirao razvoj slatkog upravljanja bolida s V12 motorom 1963. godine.

Za Ferrari 158 i 1512 Forghieri je konstruirao monokok šasiju s napetim aluminijskim kožnim panelima zakovanim za lako popravljivi okvir cijevi malog promjera. On i njegove kolege dizajnirali su male 1600ccm i dvolitarske Dino V6 prototipove, a zatim i trolitarske F1 V12 za period od 1966. do 1968. Režirao je program u kojem je 250 GTO serija s prednjim motorom kulminirala u krovnom stražnjem 250LM Berlinettu.

“S malom grupom dizajnera i tehničara radili smo na onome što je postalo 312B flat12 za 1970. Za to smo radili na pogonu na sva četiri kotača. Ferrari je Fiatu želio pokazati svoju naprednu tehnologiju, ali nam je ponestalo vremena pa je izašao samo s pogonom na zadnjim kotačima. Tada je FIA zabranila pogon na sva četiri kotača!”

“Bolidi 312B su bili vrlo dobri, ali pobjede su počele kasno 1970. godine, a nakon dobrog početka 1971. imali smo strašne probleme s vibracijom guma Firestone. Promjene ovjesa koje sam napravio su djelomično krive za probleme u gumama. Naši rezultati su pali.”

“Ferrari me nazvao da poboljšam B3 dok je proizvodio napredno istraživanje za put prema F1, a to je bio B3 “Snježna pahulja”. Proračunao sam da je aerodinamični potisak karoserije sportskih automobila pune širine toliko veći od vitkih modela F1 tog vremena i da bismo trebali napraviti površinski oblik oko 75 posto od sportskog automobila, sa spojenim prednjim krilom, središnjom koncentracijom mase, hladnjaci sa svake strane između prednje i zadnje osovine i kratki međuosovinski razmak za okretnost.”

“Iz ovog testnog automobila nastao je B3 iz 1974. godine, za koji su Niki Lauda i Clay Regazzoni dokazali da može pobjeđivati. Onda je sljedeći korak bio poprečni mjenjač 312T iz 1975. i naše prvo F1 Svjetsko prvenstvo od Surteesa i našeg V8 1964. Rekao bih da su 312T, P4 i 312P Boxer sport iz 1971. i 1972. za mene najbolji dizajn Ferrarija.”

Kasnije, u osamdesetima, postao je predsjedavajući mlađim, sposobnim, ambicioznim i snažnim inženjerima, koji su željeli utisnuti svoj dizajnerski potpis na Ferrari. Forghieri je nekima predstavljao “Staru školu”, što je ponekad bila prepreka za razvoj. Forghieri je pomagao momčadi i štiteći Ferrarijeve interese u političkim sukobima FISAe / FOCAe i raspravljajući sa samom FIA-om, kao i savladavanjem i usmjeravanjem novih dizajna. Netrpeljivosti s Marcom Piccininijem i Pierom Lardijem, sinom Enza Ferrarija, dovele su Maura do toga da je želio dati ostavku. Vittorio Ghidella iz Fiata predložio je promjenu odjela, iz trkačkog u Ferrari inženjering.

Mauro je radio dvije posljednje godine s Ferrarijem daleko od F1, ali često je Enzo tražio njegovo mišljenje i reakciju na pitanja koja su se pojavila. Posljednji “Forghieri Ferrari” bio je prototip 408/4RM iz 1987. godine, koji je prikazan na Salonu automobila u Detroitu. Ocijenjeno je previše složenim i inovativnim da bi ušlo u proizvodnju, a umjesto toga Maranello je izgradio 348.

Ferrari 408/4RM

Na sajmu automobila u Ženevi, negdje je Ferrarijev trkački direktor Daniele Audetto upoznao Forghierija i rekao mu da je Chryslerov Lee Iacocca želio da radi na njihovoj najnovijoj akviziciji, Lamborghiniju. Nakon svojih 27 godina i pet mjeseci u Ferrariju, Mauro je prihvatio drugu ponudu.

“Bili smo zaista obitelj. Naš život je bio naš posao, potpuna posvećenost za malo plaće. Nismo bili samo kolege, bili smo braća. Bilo je dana kada je naš rad uspio i rezultati su učinili Ferrari vrlo sretnim. Bilo je dana kada nije bilo rezultata. Ali ja sam zadovoljan svojim životnim iskustvom. I uvijek zahvalan na povjerenju koje je Ferrari imao u mene.”

1
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
1 Autori komentara
avatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Desmosedici

Serija Ferrarija 312T i 312T2 koje je konstruirao Mauro Forghieri bili su bolidi sa kojima je Niki Lauda osvojio dva naslova Svjetskog prvaka..bio bi i treći, tri u nizu, da nije bilo one nesreće..ti bolidi su bili prava remek djela toga doba..i 312T3 je bio odličan, ali se te 1978. pojavio Lotus sa “wing car” ili “ground effect” konstrukcijom..to je bila velika tehnička novost, ostali bolidi nisu imali nikakve šanse protiv Lotusa..tako da je Lotus te sezone pomeo konkurenciju..jedino je Brabham pokušao parirat sa onim velikim ventilatorom koji isisava zrak i stvara ground effect..nakon pobjede Niki Laude u Švedskoj to… Read more »