Kaotična utrka Kreator Gaming Pro Cupa na Suzuki, važna pobjeda Sertića

Peta utrka Kreator Gaming Pro Cupa, službenog hrvatskog natjecanja u digitalnom motorsportu na platformi Gran Turismo, vožena je na japanskoj stazi Suzuka. Bila je to utrka prepuna događanja i preokreta, ali i brojnih izlijetanja. Iako ni njegova vožnja ovaj put nije bila lišena pogrešaka, do treće pobjede u nizu stigao je Davor Sertić.

Kreator Gaming Pro Cup natjecanje je u digitalnom motorsportu koje okuplja licencirane hrvatske vozače auto utrka iz različitih disciplina – od kružnih i brdskih utrka, preko rallyja pa do Formule Driver i autoslaloma. Svi vozači, njih 14, nastupaju s identičnim automobilima marke “Porsche 911 RSR”, a Kup se sastoji od šest bodovanih utrka na platformi Gran Turismo Sport.

Nakon prve četiri utrke situacija u ukupnom poretku bila je vrlo neizvjesna. Davor Sertić i Marko Devčić upisali su po dvije pobjede, a razliku od mala dva boda (90 – 88) činila je tek činjenica da je Sertić imao i dva druga mjesta, a Devčić jedno drugo i jedno treće. Treći u poretku bio je Ivan Pulić, sa zaostatkom od 19 bodova za vodećim.

Peta, ujedno i pretposljednja utrka Kreator Gaming Pro Cupa vožena je na japanskoj stazi Suzuka. Legendarna je to staza svjetskog automobilizma, na kojoj su rješavana brojna prvenstva, a krije različite zamke koje testiraju mogućnosti vozača, kako u svijetu auto utrka, tako i u svijetu digitalnog motorsporta.

U desetominutnim kvalifikacijama najbrži je bio Ivan Pulić, s vremenom 1:58,513. Davor Sertić bio je blizu, ali ipak nije mogao do novog pole positiona. Za Pulićem je zaostao nešto više od dvije desetinke. Ugodno je iznenadio Niki Belohradski trećim vremenom, a društvo u drugom startnom redu pravio mu je Ivica Marić. Marko Devčić osvojio je petu startnu poziciju, a iza njega poredali su se Hrvoje Utović, Florian Šalec i Dario Šamec.

Start je prošao vrlo čisto. Pulić je obranio prvu poziciju, a Belohradski se uspio probiti ispred Sertića. Devčić je imao dobar start i napadao treće mjesto, no dobiveno je brzo izgubio i vratio se iza Sertića i Marića.

Nekoliko krugova situacija je bila relativno mirna, a onda je krenuo nevjerojatan niz obrata. Na prijašnjim utrkama vozači su bili izuzetno konzistentni i točni u svojim vožnjama, no Suzuka im je stvorila velike probleme. Prvi je pogriješio Devčić, zadesilo ga je jedno proklizavanje u prvom zavoju, nakon kojeg je izgubio korak s vodećom skupinom, no ubrzo nakon toga, na kraju četvrtog kruga, još veća nesreća zadesila je njegovog rivala Sertića. Izletio je u zloglasnom zavoju 130R pa udario u zaštitnu ogradu i značajno pao u poretku. Odmah nakon toga skrenuo je u boks i odradio svoju prvu promjenu guma i dolijevanje goriva.

Pulić, Belohradski i Marić bili su na vodećim pozicijama i činilo se kako ćemo na petoj utrci Kreator Gaming Pro Cupa dobiti novog pobjednika, međutim i spomenuti su vozači počeli nizati pogreške te se poredak mijenjao iz kruga u krug. Pulić je u jednom trenutku imao lijepu prednost od pet sekundi, ali ključan trenutak za njega dogodio se u sedmom krugu kad je izletio u prvom zavoju i ostao bez vodstva.

Među vozačima koji su konkurirali za vrh, svi su se odlučili na dva zaustavljanja u boksu, osim Belohradskog koji je s promjenom guma čekao do devetog od 18 krugova i to mu je bilo jedino zaustavljanje u boksu.

U prilično nevjerojatnom raspletu, nakon što su svi iz vodeće skupine imali svojih boljih i lošijih perioda u utrci, na čelnu poziciju “isplivao je” Davor Sertić. On se brzo oporavio nakon spomenutog izlijetanja te počeo nizati dobre krugove, a drugi vozači svojim su ga greškama vratili u igru. Sertić je ostao miran i siguran sve do kraja, a nitko od rivala u završnici utrke nije uspio ugroziti njegovo vodstvo. Tako je Sertić stigao do treće uzastopne pobjede. Trijumfima na stazama Spa i Mount Panorama, pridodao je i prvo mjesto na Suzuki.

Kreator Gaming Pro Cup (5/6) Suzuka – galerija fotografija:

U borbi za preostala mjesta na postolju bilo je svega. Pred kraj utrke vidjeli smo troboj Pulića, Marića i Devčića. Pri jednom kočenju pred šikanom došlo je do sudara Pulića i Marića, pri čemu je Pulić izvukao deblji kraj. Bilo je tu i materijala za “Oko sokolovo”, no Niko Pulić ovaj put ipak nije dijelio kazne. Naime, pravilo je u Kupu da vozači nakon utrke trebaju prijaviti eventualne sporne situacije, a Ivan Pulić nije prijavio spomenutu situaciju, iako je Marićeva pogreška na kočenju bila evidentna i gotovo sigurno bi bio kažnjen.

Na koncu, Marić je ciljem prošao kao drugi, što mu je najbolji plasman u natjecanju. Devčić je završio utrku na trećoj poziciji, a nakon prilično neprimjetno do četvrtog je mjesta stigao Florian Šalec, iskoristivši pogreške Belohradskog i Pulića, koji su osvojili peto i šesto mjesto. Sedmi je bio Šamec, a osmi Slade.

Kreator Gaming Pro Cup (5/6) Suzuka – rezultati utrke:
1. Davor Sertić – 36:38,546 minuta (25 bodova)
2. Ivica Marić +4,112 (20 bodova)
3. Marko Devčić +5,504 (18 bodova)
4. Florian Šalec +9.292 (15 bodova)
5. Niki Belohradski +10,310 (12 bodova)
6. Ivan Pulić +15,145 (10 bodova)
7. Dario Šamec +16,632 (8 bodova)
8. Maro Slade +27,780 (7 bodova)
9. Hrvoje Utović +31,594 (6 bodova)
10. Saša Egić +1:12,983 (5 bodova)
11. Josip Borovec +1:27,950 (4 boda)
12. Florian Blažutić (3 boda)
13. Marko Stiperski (2 boda)
14. Leon Dubroja (1 bod)

Novom pobjedom Sertić je napravio veliki korak prema naslovu prvaka. Na kontu ima 115 bodova, devet više od Devčića, što znači da mu je na završnoj utrci dovoljno i treće mjesto za potvrdu prvog mjesta. Devčiću pak treba pobjeda, uz uvjet da Sertić ne bude bolji od četvrtog mjesta. Pulić je 81 bodu, Marić ima 61, Belohradski 60, Šalec 48, a Šalec 47.

Posljednja utrka natjecanja vozit će se na jednoj virtualnoj stazi, Dragon Trail – Seaside, koja vozačima nije poznata iz stvarnog svijeta utrkivanja. Kao i za sve utrke do sada, Kreator Gaming kao organizator, u suradnji s tvrtkama Kaspar Papir, Grafiti Becker i Pako, osigurao je praćenje natjecanja putem Kreator TV-a i YouTube kanala Kreator TV-a. Šestu utrku Kreator Gaming Pro Cupa gledajte u nedjelju, 10. svibnja od 14 sati.

Related Posts