Mercedes se slaže s novim FIA-inim pravilnikom o ukidanju DAS-a u F1 sezoni 2021.

Mercedes se slaže s odlukom da se DAS ne koristi u 2021. godini. Pandemija koronavirusa je natjerala Formulu 1 na dramatične promjene. Timovi su se već dogovorili da odgode promjene pravilnika koje su planirane za 2021. do 2022. godine. To znači da će timovi nastaviti koristiti trenutnu šasiju sljedeće godine, ali su dozvoljene neke aerodinamične modifikacije.

Mercedes je mogao iskoristiti odgodu pravilnika i koristiti DAS i u 2021. godini, ali su u dogovoru s FIA-om i ostalim momčadima prihvatili novi pravilnik. Novi pravilnik “10.4.2” revidiranog tehničkog propisa iz 2021. godine koji je odobrila FIA kaže:

“Preusmjeravanje kotača za upravljanje mora biti jedinstveno definirano monotonom funkcijom rotacije jednog upravljača oko jedne osi.”

“Nadalje, unutarnje točke pričvršćivanja dijelova ovjesa spojenih na upravljački sustav moraju ostati na fiksiranoj udaljenosti jedna od druge i mogu se kretati samo u smjeru normalnom na središte bolida.”

Odluka o zabrani DAS sustava za 2021. će pomoći ostalim momčadima i osigurati ih tako da neće biti primorani proizvesti vlastite DAS sustave. Zbog zabrane DAS-a za 2021. neke momčadi već sumnjaju u korist takvog sustava i njegovu potencijalnu isplativost.

Related Posts