Kreator Gaming Pro Cup: Druga pobjeda Sertića za preuzimanje vodstva u poretku

Vozači Kreator Gaming Pro Cupa odradili su četvrtu od planiranih šest utrka. Na australskoj stazi Mount Panorama briljirao je Davor Sertić, stigao do svoje druge uzastopne pobjede i time preuzeo vodeću poziciju u ukupnom poretku od Marka Devčića, koji je ovoga puta osvojio drugo mjesto.

Kreator Gaming Pro Cup natjecanje je u digitalnom motorsportu koje okuplja profesionalne hrvatske vozače auto utrka iz različitih disciplina. Svi vozači, njih 14, nastupaju s identičnim automobilima marke “Porsche 911 RSR”, a Kup se sastoji od šest bodovanih utrka na platformi Gran Turismo Sport.

Nakon Interlagosa, Monze i Spa, novi izazov bila je slavna australska staza Mount Panorama, na kojoj se održava utrka “12 sati Bathursta”. S malom prednošću od tri boda, ulazak u drugi dio sezone dočekao je Marko Devčić, pobjednik prvih dviju utrka. Međutim, pobjedom na stazi Spa, Davor Sertić potvrdio je status glavnog Devčićevog konkurenta u borbi za naslov prvaka.

Svaki “trkaći vikend” u Kreator Gaming Pro Cupu sastoji se od desetominutnih kvalifikacija i utrke na približno 100 kilometara, u ovom slučaju 17 krugova stazom Mount Panorama.

Sertić je već u kvalifikacijama jasno pokazao svoje namjere, osvojivši pole position drugi put zaredom. Njegovo vrijeme bilo je 2:01,543. Devčić je također bio odličan i osigurao si je mjesto u prvom startnom redu, pored Sertića. Njegov zaostatak iznosio je 28 stotinki sekunde, a vrlo blizu bio je i trećeplasirani Ivan Pulić, samo desetinku sporiji od Devčića.

Prema navedenim zaostacima, bile su to najneizvjesnije kvalifikacije Kreator Gaming Pro Cupa do sada. Četvrto mjesto osvojio je Ivica Marić, u treći startni red smjestili su se Dario Šamec i Niki Belohradski, a u četvrti Florian Šalec i Hrvoje Utović.

Na startu utrke Sertić je dobro obranio svoju poziciju, a uz njega, najbolji posao odradio je Marić, probivši se s četvrtog na drugo mjesto. U pozadini je došlo do sudara. Florian Blažutić, koji je zbog poteškoća s internet vezom bio prisiljen propustiti kvalifikacije i startati sa začelja poretka, imao je preveliku želju popraviti plasman pa je udario u vozača ispred sebe i to je izazvalo lančanu reakciju. Najlošije su prošli Šalec i Belohradski, koji su završili van staze.

Na kraju prvog kruga Marić je preuzeo vodstvo od Sertića, a općenito smo vidjeli mnogo pretjecanja u uvodnim krugovima, posebno na kočenju za šikanu “The Chase”, na kraju dugačkog pravca. Marić, Sertić, Devčić, Pulić i Šamec činili su vodeću skupinu i vodili velike borbe za pozicije.

Kad su na red došla zaustavljanja u boksu zbog promjene guma i dolijevanja goriva, prvi je potez povukao Sertić. Skrenuo je u boks već na kraju četvrtog kruga, dok su ostali iz vodeće skupine ostali na stazi još dva ili tri kruga. Sertićev potez pokazao se dobrim. Nakon zaustavljanja u boksu nizao je dobre krugove i zasjeo na vrh poretka s tri do četiri sekunde prednosti pred prvim pratiteljima.

Ništa se nije promijenilo niti nakon drugog seta odlazaka u boks. Davor Sertić vozio je bez većih grešaka, sačuvao svoju prednost od četiri sekunde i stigao do druge uzastopne pobjede u Kreator Gaming Pro Cupu. Bila je to izvrsna vožnja od starta do cilja.

Drama se odvijala iza njegovih leđa. Marić je u drugom dijelu utrke imao jednu piruetu na stazi i tako ispao iz borbe za postolje, a žestoka borba za drugo mjesto vodila se između Devčića i Pulića. Dubrovčanin je kasnije bio u boksu i imao je bolju situaciju s gumama u završnim krugovima, ali Devčić je mudro zatvarao i na kraju osvojio drugu poziciju za samo jednu desetinku sekunde.

Četvrto mjesto osvojio je Šamec, kojemu je to najbolji rezultat u ovom natjecanju do sada, a veliki napredak u vožnji vidljiv je iz utrke u utrku. Marić je završio peti, ispred Belohradskog, koji se jako dobrom vožnjom dočepao šestog mjesta nakon incidenta u prvom zavoju. Maro Slade bio je sedmi, a Florian Šalec osmi.

Kreator Gaming Pro Cup (4/6) Mount Panorama – rezultati:
1. Davor Sertić – 35:16,690 minuta
2. Marko Devčić +3,695
3. Ivan Pulić +3,807
4. Dario Šamec +19,426
5. Ivica Marić +23,626
6. Niki Belohradski +35,413
7. Maro Slade +40,945
8. Florian Šalec +47,104
9. Marko Stiperski +59,785
10. Saša Egić +1:10,192
11. Hrvoje Utović +1:15,667
12. Josip Borovec +1:32,862
13. Florian Blažutić +2:12,093 (vremenska kazna zbog izazivanja sudara)

Posla je imao i Niko Pulić, “Oko sokolovo” Kreator Gaming Pro Cupa. Tijekom utrke primijetio je nekoliko incidenata, a vremensku kaznu za svoje “prekršaje” zaradio je Florian Blažutić. Snimku kvalifikacije i utrke možete pogledati ovdje:

Pobjedom na četvrtoj utrci, Sertić je došao i do vodstva u ukupnom poretku. Ima dva druga mjesta i dvije pobjede, što ukupno daje 90 bodova. Devčić je nakon dvije uvodne pobjede upisao treće i drugo mjesto pa sada zaostaje dva boda. Treći je Ivan Pulić sa 71 osvojenim bodom, Belohradski ima 48, Marić 41, Šamec 39, a Šalec 33.

Sljedeća utrka vozit će se na još jednoj legendarnoj stazi, stazi Suzuka u Japanu. Kao i za sve utrke do sada, Kreator Gaming kao organizator, u suradnji s tvrtkama Kaspar Papir, Grafiti Becker i Pako, osigurao je praćenje natjecanja putem Kreator TV-a i YouTube kanala Kreator TV-a. Petu utrku Kreator Gaming Pro Cupa gledajte u nedjelju, 3. svibnja od 14 sati.

Related Posts