Rally u Kumrovcu otvara prvenstvo Centralnoeuropske Zone

U Hrvatskom Zagorju 6. i 7. ožujka otvara se nova sezona FIA prvenstva Centralnoeuropske Zone te prvenstva Hrvatske u rallyju. Za 9. INA Rally Kumrovec prijavilo se 70 posada iz deset zemalja, od kojih čak deset stiže s automobilima klase R5. Najjača je to dosad vozačka postava koja stiže na ovo natjecanje, kaže direktor rallyja Željko Štefanić:

„To je vjerojatno i plod naših prijašnjih rezultata, pet puta smo nagrađeni kao najbolji organizator s rallyjem u Kumrovcu, pa smo dobili priliku prijaviti natjecanje u FIA prvenstvo CEZ-a i sasvim sigurno nam je to prvenstvo donijelo i taj broj posada“.

Listu prijavljenih posada možete pogledati ovdje.

Itinerer se sastoji od 76,09 km brzinskih ispita. Dio cesta kojima prolazi trasa rallyja je obnovljen, a stanovnici željno iščekuju povratak automobilista, naglašava načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt:

Ove godine očekujemo prvenstveno lijepo vrijeme. Gastronomska ponuda je spremna i nadamo se da će doći puno posjetitelja. Naravno da nam takva velika manifestacija puno znači. Kumrovec je mjesto koje je stvoreno za velike manifestacije“.

Natjecanje se radi u suradnji s općinom Zagorska Sela, čija načelnica Ksenija Krivec Jurak otkriva da tamošnje stanovništvo nestrpljivo prati tijek priprema:

„Svi se vesele i ove godine manifestaciji, puno je već upita koliko je vozača. Željno se iščekuje i ova utrka, tako da se svi doista veselimo  i jedva čekamo idući vikend da trka krene. Trasa je ostala netaknuta, izazovna kao i prošle godine, tako da vjerujem da će vozači uživati“.

Program natjecanja ponovo je dvodnevni, naglašava najuspješniji direktor rallyja u Hrvatskoj u ovom tisućljeću Željko Štefanić:

„Prvi dan počinjemo u Termama Tuhelj s dva brzinska ispita na parkiralištu. Idući dan imamo ceremonijalni start u Muzeju Staro Selo u Kumrovcu, pa tri brzinska ispita u Kumrovcu i tri u Zagorskim Selima koji su nepromijenjeni. Pokazao se vrhunskim organizacijski i za gledatelje i vozače. Na brzincu u Kumrovcu vratili smo kultno mjesto, igralište i mostić kod osnovne škole, tako da imamo još jednu lokaciju više za gledatelje. Taj brzinac je nešto duži nego prošle godine“.

Rally u Kumrovcu dosad su samo jednom osvojili Hrvati, 2013. godine kad su najbrži bili Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X. Prije i poslije toga slavodobitnici su bili stranci. Najviše pobjeda, tri, ima Mađar Janos Szilagyi, od kojih dvije pod hrvatskom zastavom, kao vozač Auto kluba Delta Sport iz Zagreba.

Related Posts