Albonov susret s bikovima

Kada je Red Bull Racing u drugom tjednu ljetne stanke objavio zamjenu vozačkih mjesta sa sestrinskom momčadi, nitko nije ostao previše iznenađen. Pierre Gasly platio je cijenu svojih izuzetno loših nastupa u prvom dijelu sezone te je degradiran u Toro Rosso. U suprotnom smjeru je krenuo mladi tajlandski rookie Alexander Albon.

Logika iza ovog poteza je bila jednostavna. Francuz nije osvajao dovoljno bodova. Dapače, više je puta bio izvan, nego unutar top 6 u svojih 12 utrka za Red Bull. Momčad koja se uz Ferrari i Mercedes svrstava u krug izazivača, ne može si dopustiti kontinuirano gubljenje bodova od ostatka grida. S druge strane, izbor Albona ispred Daniila Kvjata se opravdavao mišljenjem kako Kvjat nije spreman za povratak u Red Bull.

Do tog trenutka vožnje mladog Tajlanđanina bile su prilično usporedive i slične s tadašnjim momčadskim kolegom u Toro Rossu. U kvalifikacijama omjer je podjednak, dok je u utrkama Rus bio nešto bolji. Ipak, da nije prošlo Kvjatovo kockanje s gumama pred kraj VN Njemačke, bodovna razlika bi vjerojatno bila na Alexovoj strani. Samu tu utrku Alex je odvozio dosta sigurno i mirno, uspinjući se u poretku. U jednom trenutku je bio na drugom mjestu, da bi ga prelasci na suhe gume bacili na konačno šesto mjesto.

Njegove vožnje su konstantne  i redovno je isporučivao ono što se moglo očekivati od bolida u tom trenutku. O konfiguraciji staze ovisi znači li to borba za bodove ili ne. Prelaskom u Red Bull, njegova očekivanja su podignuta na top 6. Albon je strpljiv vozač koji gradi utrku od početka do kraja. U obrambenim kretanjima je jako borben, ali ne i neprelazan, dok s prestizanjima na stazi nema problema. Primjetno je kako jako dobro koristi brzinu svog bolida te sporije od sebe u utrci prelazi na svim dijelovima staze. Tako je samo u prošloj sezoni imao tri probijanja s kraja poretka u utrci: VN Kine, boks – 10 mjesto; VN Belgije, 17 – 5 mjesto; VN Rusije, boks – 5 mjesto. Za tako mladog vozača vrijedno iskustvo.

Od svog novog momčadskog kolege i zvijezde Maxa Verstappena redovito je sporiji. Kako u utrci tako i u kvalifikacijama. Ipak, vozač koji se u svojoj prvoj utrci sezone borio s Williamsom, a posljednjih par utrka s Ferrarijem i Mercedesom, zaslužuje više kredita i vremena.

Upravo na pretposljednjoj utrci, na VN Brazila, Albon je izašao kao pobjednik u izravnom troboju s vozačima Ferrarija. Pred sam kraj našao se ispred tada već potvrđenog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona i samo je Britančeva pogreška onemogućila Albonovo osvajanje drugog mjesta u utrci. Hamilton je kasnije kažnjen zbog sudara kojim je izbacio Albona s prvog pobjedničkog postolja. To je jedina utrka u kojoj Alex nije ispunio top 6 uvjet, isto tako i jedini sudar s posljedicama u cijeloj sezoni. Inače Alex je završio 20 od 21 utrku sezone, odustavši samo na VN Kanade zbog kvara.

Od svih mladih vozača, Albon je pokazao najmanje oscilacije. On zadržava kontinuitet vožnje kroz cijelu sezonu. U utrci je staložen i strpljiv, te ne radi nikakve ishitrene poteze. U prvoj sezoni prošao je različita iskustva i pokazao je spremnost na prilagođavanje i učenje, i to brzo učenje. Nastavi li s takvim vožnjama neće imati problema zadržati mjesto u Red Bullu.

U najavama za ovu sezonu medijski ga se najviše tretira kao Verstappenov pomoćnik, a potom i kao najslabija karika. Postavljaju se legitimni upitnici o očuvanju vozačkog mjesta. Vjerujem da će u početku zasigurno biti to – Verstappenov pomoćnik. Ipak, s obzirom na prikazano u prošloj sezoni, posebno sav “tihi” rad koji obavlja u utrci, ne mogu tvrditi da će tako i ostati. Momak koji je u svojoj prvoj sezoni pokazao jako puno, ali isto tako i da još puno uči, sigurno nije ni blizu maksimuma svojih mogućnosti.

Ponavljam, ostane li barem na razini rezultata iz prošle godine sačuvat će svoje mjesto. Je li sposoban za više od toga, morat će pokazati na stazi.

Što očekujete od Alexa Albona u 2020?

Rezultati

Loading ... Loading ...

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
SchumiSempre

Zanimljiv pregled, meni osobno, jednog od najdražih vozača. Dragog poglavito zbog svoje mirnoće i nenametljivosti.

Related Posts