Vettel: DAS izgleda interesantno, ali vjerujem da je osjećaj prilično čudan

Tema dana na predsezonskim testiranjima u Barceloni definitivno je DAS (Dual-Axis Steering), novi sustav za upravljanje koji je razvio Mercedes. Svoje mišljenje o toj temi, kao i o svom prvom danu na stazi, ponudio je Sebastian Vettel.

Ferrarijev vozač u četvrtak je odradio svoje prve testne krugove u ovoj godini, nakon što je srijedu morao propustiti zbog bolesti. Kao i ostatak javnosti, Nijemca je također zainteresirao Mercedesov novitet – DAS.

Riječ je o sustavu kojim se u vožnji može podešavati nagib prednjih kotača, a Sebastian kaže da je uživao kad je na snimci s bolida Lewisa Hamiltona vidio tu novost i znatiželjan je kako će to utjecati na performanse.

“Vidio sam i razgovarali smo o tome za ručkom. Izgleda zanimljivo. Pretpostavljam, činjenica da voze s tim znači da je to legalno.”

“Ne znam, po nazivu bi volan trebalo okretati, a ne gurati ili povlačiti. Ne znam funkcionira li to. Pretpostavljam da je trebalo dosta truda na putu do korištenja sustava na stazi i vjerojatno vozaču koristiti taj sustav nije jednostavno kako izgleda. Mislim da je osjećaj prilično čudan.”

“Zamislite da ste navikli trčati u tenisicama, a onda od vas traže da to radite u natikačama. Možete to napraviti, ali osjećaj je drukčiji. Očito ovo nije tako ekstremno, ali ako dodate nešto posve novo, osjećaj mora biti neobičan na početku”, kaže Vettel.

Spomenuta snimka pokazuje Hamiltona kako povlači volan prema sebi na pravcu, a onda ga gura u raniji položaj prilikom kočenja. Pokreti volanom aktiviraju sustav koji korigira nagib prednjih kotača, a u Mercedesu tvrde da je tu sve čisto i u skladu s pravilima.

Iako je izrazio određenu zabrinutost, Vettel vjeruje da bi se i ostali timovi mogli okrenuti tom rješenju, ako FIA potvrdi da je taj sustav siguran i ako Mercedesu donese određenu korist.

“Ako donosi prednost, onda možete odraditi taj zadatak i savladati to uz dovoljno vježbe. Ne znam hoće li voziti s tim. Pokušat će, ali rano je reći bilo što drugo.”

“Iz vozačkog kuta, čini se lagano gurnuti ili povući volan, ali vjerojatno nije baš tako jednostavno. Ipak, možemo se prilagoditi tome. Ako je brže, onda nema zabrinutosti ako se odlučujete za bržu opciju.”

“Imali smo F-Duct prije deset ili 12 godina pa smo vozili jednom rukom veći dio staze. To nije bilo sigurno, ali je bilo brzo pa smo radili ono što nam je rečeno. Zato FIA treba paziti na vozače i pobrinuti se da stvari imaju smisla te da su naše ruke na volanu.”

Sebastian se osvrnuo i na svoje poslijepodne za volanom bolida SF1000.

“Jučer sam se osjećao loše i proveo dan u krevetu, ali sada sam konačno vozio SF1000. Lijepo je bilo vratiti se za volan i početi stvarati osjećaj u bolidu. Nije bilo nikakvih problema s pouzdanošću i odradili smo 73 kruga. To je najvažnije kad imate novi bolid, a SF1000 je sigurno korak naprijed u odnosu na prošlogodišnji bolid.”

“Za sutra je cilj što više vremena provesti na stazi i prikupiti što je moguće više podataka, kako bismo bolje razumjeli dokle smo stigli u našem programu rada”, dodao je Sebastian, koji će u petak imati cijeli dan na stazi u Barceloni.

Related Posts