Siječanjske utrke u Formuli 1

Svi ljubitelji Formule 1 početkom kalendarske godine uživaju u predstavljanjima bolida za predstojeću sezonu i predsezonskim testiranjima, no nije uvijek bilo tako. Od začetka najbržeg cirkusa na svijetu 1950. godine, ukupno 27 prvenstava je započelo u siječnju ili veljači. Dok očekujemo početak sezone 2020. koja će startati 15.03.2020. godine u Melbourneu, podsjetit ćemo se sezona koje su počele ranije.

Argentina (13 utrka u siječnju i jedna u veljači)

Buenos Aires, Argentina

Argentina je 1953. godine postala jedna od prve tri države koja je bila domaćin utrke svjetskog prvenstva u prva dva mjeseca godine. Popularnost utrkivanja u Argentini je bila neopisiva zahvaljujući uspjesima Jose Froilana Gonzaleza, prvog čovjeka koji je pobijedio za Ferrari, i legendarnog Juana Manuela Fangia, koji je prvu od svojih pet titula svjetskog prvaka osvojio 1951. godine.

Osim činjenice da su vremenski uvjeti početkom godine zadovoljavajući na južnoj hemisferi, nije postojao niti jedan drugi razlog da se prva utrka sezone održava tako rano u godini. Unatoč tomu, u razdoblju od 1953. do 1980. godine samo jedna od petnaest utrka na stazi Autodromo 17 de Octubre (danas poznatoj kao Autodromo Juan y Oscar Galvez) u Buenos Airesu nije održana u prvom mjesecu godine. Jedina je u tom razdoblju sezona 1960. startala početkom veljače.

Na opće oduševljenje organizatora utrke, domaći heroj Fangio jer pobijedio na četiri od prvih pet utrka održanih u Argentini. Nakon što je Fangio napustio Formulu 1, utrka u Argentini se brzo prestala organizirati. U kalendar je vraćena tek 1972. godine kada je uspjehe počeo nizati još jedan Argentinac, Carlos Reutemann. Tada je ponovo vožena u siječnju, kako bi se dodatno poradilo na preplanulom tenu i izbjegla oštra Europska zima.

Južna Afrika (četiri utrke u siječnju)

East London, Južna Afrika

Nakon što je ukinuta VN Argentine s krajem 1960. godine, tek nakon pet godina će prvenstvo ponovno startati s početkom godine. Ponovno se tražila lokacija na kojoj je toplo i sunčano u ovo doba godine, te je jasno, odluka pala na Južnu Afriku.

Posljednje utrke sezona 1962. i 1963. završavane su na južnoafričkoj stazi East London, te su se održavale krajem prosinca. Još neobičnije od današnjih običaja započela je sezona 1965., naime ona je počela na prvi dan nove godine. Osvajač titule 1964. godine, John Surtees, je borbu za obranu naslova započeo u Južnoj Africi samo 67 dana nakon što je u Meksiku osvojio titulu. Radi usporedbe, između posljednje utrke sezone 2019. i prve utrke sezone 2020. proći će 105 dana.

Momčadi su još dva puta uživali u ugodnoj južnoafričkoj siječanjskoj klimi, 1967. i 1968. godine na utrkama na stazi Kyalami. Nakon toga, utrka je pomjerena za ožujak. Još samo jednom je VN Južne Afrike održana u siječnju, a to je bilo 1981. godine.

Brazil (šest utrka u siječnju i dvije u veljači)

Interlagos, Sao Paulo

Posljednja država koja je bila domaćin velike nagrade na početku godine je Brazil, točnije od 1973. do 1975., te ponovno od 1977. do 1980. godine. Baš kao što su i Argentinci uživali početke godina uz pobjede domaćih ljubimaca, tako su i Brazilci rado dočekivali nove godine uz pobjede Emersona Fitipaldija i Carlosa Pacea.

Radi potreba za proširivanjem kalendara, ali i sve više potrebnog vremena za pripreme bolida za narednu sezonu, siječanjske utrke nisu opstale ni u Brazilu. Od 1981. godine pa sve do danas, sezone Formule 1 počinju u ožujku i traju sve do kraja studenog ili samog početka prosinca. Brazil je dugo godina držao mjesto u ranoj fazi sezone, da bi od 2004. godine bio pomjeren na listopad, otkada često uživamo u raspetljavanju odluka oko titule prvaka.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

da bilo bi dobro da se voze utrke u argentini opet i to u sijecnju kad su temp 40 haha ali onda su sezone zavrsavale ranije,,mislim da su u razdolju 84do 89 utrke počinjale cak utravnju jacarepagua,,,ja vise volim da je interlagos isuzuka 2 i 3 utrka ukalendaru ovako gledamo 5 playstaion staza dosadnih…monako je bio 60ih prva utrka i sezona počela početkom svibnja to je opet bilo predugo ali bilo je samo 9 utrka tada

Related Posts