Grosjean: Gume za 2020. nisu nešto o čemu biste sanjali

Momčadi Formule 1 odradile su u utorak prvi dan testiranja na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju. Na raspolaganju su im Pirellijeve gume za 2020. godinu, a Haasov vozač Romain Grosjean i dalje nije impresioniran istima…

Gume za sljedeću sezonu neslavno su debitirale na slobodnim treninzima u SAD-u. Vozači su imali vrlo negativne komentare i čak pozivali da se od tih guma odustane te da se nastavi koristiti ovogodišnja specifikacija.

Za takvu odluku potreban bi bio “glas” minimalno sedam timova, a ključno će biti upravo ovotjedno testiranje u Abu Dhabiju. Iz Pirellija su poručili kako će dvodnevno testiranje dati mnogo precizniju sliku o tim gumama, u odnosu na njihovo kratko korištenje u Americi.

Nakon prvog dana testiranja pred sedmu silu stao je Romain Grosjean iz Haasa i rekao da mu prvi dan testiranja nije promijenio prvotni i negativni stav o gumama za 2020.

“Ne znam, rano je za reći, ali zapravo ovo uopće ne bi trebalo biti upitno, zar ne? No, sad smo tu gdje jesmo. Ako me pitate sada, ne znam odgovor. Ovisno o svakoj stazi mogao bih reći koje bih gume izabrao.”

“Nakon godine razvoja, voljeli bismo da možemo reći: ‘Da, utrkivat ćemo se na gumama za 2020.’, u to nema sumnje. Gume su drukčije. Imaju pozitivnih, ali i negativnih strana”, rekao je Francuz.

Pirelli je težio gumama koje će imati manju degradaciju od dosadašnjih i širi radni okvir, kako ne bi dolazilo do čestog pregrijavanja. Taj posljednje navedeni cilj postavljen je prema željama vozača. Grosjean je objasnio da su tijekom utorka napravili brojne usporedbe između guma za 2019. i guma za 2020.

“Napravili su veliku promjenu. Pitate li me jesam li vrlo sretan novim gumama i hoće li one riješiti neke od problema – pregrijavanje, degradaciju, osjetljivost pri praćenju drugog bolida… Moram vam reći istinu. Ne, neće riješiti te probleme u potpunosti.”

“Po pitanju degradacije, neke su komponente bile bolje. Mogućnost vožnje s manjim pritiskom u gumama također pomaže i to su pozitivne stvari, ali nije nešto o čemu biste sanjali”, dodao je Grosjean.

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x