Sainzov petak u Japanu počeo “blagim srčanim udarom”, a završio “u sedmom nebu”

Petak na Velikoj nagradi Japana očajno je počeo za Carlosa Sainza u McLarenu, no Španjolac je na kraju dana imao mnogo razloga za zadovoljstvo.

U prvim sekundama prvog slobodnog treninga na stazi Suzuka, Sainzov McLaren stao je u prvom zavoju. Bolid je odguran natrag u pit lane, a srećom po španjolskog vozača, pokazalo se kako ipak nije riječ o ozbiljnom kvaru. Uspio se brzo vratiti na stazu pa oba slobodna treninga završiti “u sedmom nebu”, odnosno na sedmoj poziciji, kao najbolji od vozača izvan triju najboljih momčadi.

“Počelo je blagim srčanim udarom. Mislio sam da ću propustiti cijeli prvi slobodni trening, ali srećom problem je bio samo u konekciji jednog senzora i odmah smo se vratili na stazu. Mogao sam odraditi oba treninga bez ikakvih problema”, izjavio je Sainz.

Na prvom treningu bio je desetinku sekunde brži od Pereza u bolidu Racing Pointa. I na drugom treningu mu je Meksikanac bio prvi pratitelj, ali razlika je bila tri desetinke.

Gledajući vremena, može se zaključiti kako McLarenu nedostaje maksimalne brzine. U trećem sektoru Sainz je gubio u odnosu na konkurente, ali zato je prvi sektor bio sasvim druga priča.

“Bolid se ponaša dobro u prvom sektoru ovdje, što je uvijek dobro. Sektori dva i tri nisu nešto posebno, ali nadoknađujemo vrijeme u prvom sektoru. Nažalost, vrlo smo spori u trećem sektoru, u šikani i na dugačkom pravcu.”

“To je kompromis. U posljednje vrijeme naš bolid dobro reagira kad trebamo više downforcea pa se malo poigravamo s tim postavkama”, objasnio je Španjolac.

Sainza ne brine da bi mogao gubiti pozicije na dugačkom pravcu u trećem sektoru, koji još uključuje slavni zavoj 130R i žestoko kočenje za šikanu prije startno-ciljne ravnine. U McLarenu su donijeli proračunatu odluku da je bolje bolid prilagoditi zavojitim dijelovima staze.

“Da, zato nismo posebno dobri u sektoru tri, ali ako će to značiti da ćemo se kvalificirati na sedmo mjesto, onda smo donijeli pravu odluku.”

U ukupnom poretku Carlos je na sedmom mjestu, a u Japanu ima dobru priliku preskočiti Pierrea Gaslyja. Razlika između njih je samo tri boda.

Related Posts