Kronometar i autoslalom u centru Zagreba – “Brzi i žestoki” 2019: Pobjede Belinića i Mayera

Automobilističko natjecanje u centru Zagreba – još nedavno to je djelovalo kao nemoguća misija, no 21. i 22. rujna na vrlo atraktivnoj lokaciji kraj zagrebačkih fontana održane su utrke Prvenstva Hrvatske u disciplinama kronometar i autoslalom.

“Kad se male ruke slože, sve se može.” Tako su se otprilike složile ruke članova Auto kluba Ina Delta, Darija Ljubičića, njegovih “Brzih i žestokih” te gradskog poglavarstva, odnosno gradonačelnika Milana Bandića. Na dva dana zatvorena je ulica Hrvatske bratske zajednice, a ljubitelji automobilizima na sjajnom su mjestu mogli uživati u nadmetanju vozačica i vozača, kao i brojnim popratnim sadržajima. Generalni naziv događanja: “Brzi i žestoki – Zagreb 2019.”

Program je i u subotu i u nedjelju počeo svečanim otvorenjem, kojemu su prisustvovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner, predsjednik AK Ina Delta Berislav Čegelj, Dario Ljubičić kao idejni začetnik manifestacije “Brzi i žestoki te ostali predstavnici organizacijskog odbora ove utrke.

Što se samog natjecanja tiče, subota je bila rezervirana za Prvenstvo Hrvatske u kronometru – “2. Nagrada Grada Zagreba 2019.” Ukupno smo na stazi vidjeli preko sto natjecatelja, a utrka se sastojala od tri vožnje, koje su se zbrajale za ukupni poredak dana. Bila je to četvrta od predviđenih pet kronometar utrka u ovoj sezoni Prvenstva Hrvatske.

Najbrži na stazi bili su vozači AK Pula-Rovinj, a to se posebno odnosi na Hrvoja Belinića, koji je vozeći Renault Clio Cup bio uvjerljivo najbrži u sve tri vožnje te odnio glavnu nagradu. Drugo mjesto osvojio je Nenad Damarija u Autobianchiju A112, dok je treće mjesto pripalo pobjednikovom bratu Domagoju u Renaultu 5 GT. Damarija se drugim mjestom izjednačio po bodovnom učinku s vodećim vozačem discipline, Deanom Jurasićem iz AK Istra Racing Team, koji je u Zagrebu bio tek 29. Još jedan od favorita, Dejan Kopajtić iz AK Rijeka, ostao je prilično daleko od vrha, na 14. mjestu.

U skladu s očekivanjima, najbrža vozačica bila je Iva Damarija iz AK Pula Rovinj, dok je najuspješniji junior bio Marin Božičević iz AK RI Autosport. Klupsku pobjedu odnio je, sasvim logično, AK Pula Rovinj.

Drugog dana vozila se “17. Nagrada Grada Zagreba – 7. Memorijal Mire Nikolić” u disciplini autoslalom. Osim za Prvenstvo Hrvatske kao posljednje natjecanje sezone, utrka je bodovana i za FIA CEZ Prvenstvo srednjoeuropske zone. Nastupilo je 95 vozačica i vozača, a zastupljenje su bile Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Mađarska te naravno Hrvatska.

Ponovno se natjecateljski dan sastojao od tri vožnje, ali u autoslalomu je pravilo da se za ukupni poredak ubrajaju dvije najbolje. Za pobjedu se vodila velika borba dvojice Austrijanaca. Dragan Gajić s Opel Corsom HVR realno je bio najbrži vozač na stazi, ali puknuta poluosovina u posljednjoj vožnji odnijela mu je priliku za pobjedu i morao se zadovoljiti drugim mjestom. Pobjedu je konstantnim vožnjama odnio Patrick Mayer u VW Golfu I. Treći ukupno, a najbrži od vozača Prvenstva Hrvatske bio je Marijo Barović, član AK Župa Dubrovačka, u svom poznatom “Fići”.

U konkurenciji Prvenstva Hrvatske drugo mjesto osvojio je Domagoj, a treće Hrvoje Belinić. Nenad Damarija osvojio je peto mjesto, što mu je bilo dovoljno za osvajanje naslova prvaka Hrvatske – generalno i u grupi 2. Prvak grupe 1 postao je Marko Mirosavljević, još jedan vozač AK Pula Rovinj, koji je ujedno bio i pobjednik zagrebačke utrke u toj grupi sa svojim Renault Cliom.

Kod vozačica nije bilo nikakvih dilema, Iva Damarija upisala je još jednu pobjedu i još jedan naslov prvaka. Najbrži junior u Zagrebu je bio Matej Radovanović iz AK Ina Delta, a time je i ponio titlu prvaka Hrvatske. Klupski prvak autoslaloma za 2019. je SAK Samobor.

Osim utrka, organizatori su za posjetitelje pripremili i brojne druge sadržaje poput izložbe prerađenih automobila, promo vožnji mladih kartingaša, natjecanje pjevača i glumaca u automobilu Toyota Yaris Challenge Kupa, koncerte Lidije Bačić u subotu i Sandija Cenova u nedjelju. Prema najavama organizatora i gradonačelnika Zagreba, ova bi se manifestacija trebala zadržati na istoj lokaciji i u godinama koje dolaze.

Video izvještaj Kreator TV-a:

 

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x