Svjetsko prvenstvo na Grobniku prikoličari voze 15. put u nizu, a istovremeno se odvija 75. utrka Alpe Adria Prvenstva – sve je spremno za nastup blizu 150 motociklista iz 15-tak zemalja u tri dana najznačajnije svjetske moto utrke.

Drugu godinu za redom, najveća motociklistička priredba na Automotodromu Grobnik, odvijat će se u ozračju jubileja. Prošle je godine to bio veliki jubilej 40. godišnjice djelovanja Automotodroma Grobnik, dok se ove godine, u istom vikendu, bilježe dva jubileja. Prvi je 15 godina uzastopnog održavanja i uspješne realizacije utrke Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom, a drugi se vezuje uz dva kotača i dugovječni kontinuitet 75. utrke sustava Alpe Adria, koji je zaživio upravo na grobničkoj stazi u listopadu 1992. godine.

Zadovoljstvo je biti u elitnom društvu odabranih samo šest svjetskih staza na kojima se vozi SP motora s prikolicom. Ove godine slijedom Francuska (Le Mans), Mađarska (Pannoniaring), Njemačka (Oschersleben), Hrvatska (Grobnik) i Portugal (Estoril).

Uoči vikenda 23.-25. kolovoza Automotodrom Grobnik je  pod okupacijom motociklista iz cijelog svijeta. U tri dana, u 38 treninga i 16 bodovnih utrka, na još jednoj izuzetnoj međunarodnoj motociklističkoj utrci očekuje se nastup blizu 150 motociklista iz 15-tak zemalja. Manifestacija pod  jedinstvenim nazivom „FIM Sidecar World Championship“, objedinjuje, pored petog natjecanja sezone Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom i FIM Europe Cup, te tradicionalnu i najdugovječniju priredbu Alpe Adria International Motorcycle Championship (AAIMC), kao peto natjecanje sezone. I Grand prix prikolica i AAIMC pretposljednja su natjecanja u 2019., pa će bodovi osvojeni na „novom“ grobničkom asfaltu biti itekako važni za završnicu sezone.

REEVES – BIRCHALL – PÄIVÄRINTA

Šest je ovogodišnjih bodovnih utrka na četiri staze za nama. Tri su pobjednička tima, tandemi znani grobničkoj publici, a istovremeno vozači koji hrvatsku stazu poznaju „ko svoj džep“. Upravo je ova slavna trojka višestrukih pobjednika i prvaka svijeta – prvo najuspješnija do sada na Grobniku, a trenutno vodeća u poretku SP-a za 2019.godinu.

Utrka što je samo sedam dana prije Grobnika prethodila očekivanom vikendu, u Nizozemskoj, pokazala se izuzetno zanimljivom i neizvjesnom. Nadmetanje je bilo vrhunsko, na trenutke opasno ponekim međusobnim „dodirom“ u žaru borbe, a završila se trećom ovogodišnjom pobjedom britanskog tandema Tim Reeves-Mark Wilkes. Drugi su bili braća Ben Birchall-Thomas Birchall, koji su do sada upisali dvije pobjede, a treće mjesto pripalo je Fincima Pekka Päivärinta-Jussi Veräväinen, koji su sezonu otvorili pobjedom na legendarnoj stazi Le Mans, ali za sada i ostali na samo jednoj. Poredak uoči Grobnika je upravo takav: Reeves 135 bodova, Birchall 123 i Päivärinta 105. Do kraja sezone još su četiri bodovne vožnje – po dvije na Grobniku i u Estorilu. U „igri“ je velikih 100 bodova, a put je „posut trnjem“. Njihove „jurilice“, motociklističke „formule 1“ od 600 ccm izuzetno su brze.

No, ono što je sigurno – prikoličare na stazi Grobnika očekuje novi asfalt, kojeg je većina isprobala već prošle godine, i po kiši i po suhom. Tada je oboren  i rekord Tima Reevesa star 11 godina, koji je sada vlasništvo braće Birchall i iznosi 1:30,301 minutu, prosječnom brzinom 166,164 km/sat.

Od 2005.godine otkako se SP prikoličara vozi na Grobniku u kontinuitetu Tim Reeves bio je šest puta prvakom svijeta, Pekka Päivärinta pet, a Ben Birchall četiri i aktualni je prvak posljednje tri sezone. Jedan je naslov (2015.) pripao četvrtom titularu na stazi Nizozemcu Benniu Streueru.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović počasna je pokroviteljica već tradicionalno i ovogodišnje utrke, glavni sponzor je Primorsko-goranska županija, a glavni partner i promotor Lutec racing. Utrke s Grobnika vidjet će se širom svijeta zahvaljujući reportažama što ih snima specijalna ekipa FIM TV, a uz brzine na stazi u svijet odu i prekrasne snimke Kvarnera što je izuzetna turistička promocija zahvaljujući jednom od rijetkih svjetskih prvenstva u nas s kontinuitetom iz godine u godinu.

SMIJEŠE SE NOVI REKORDI

Nakon cjelodnevnih slobodnih treninga voženih u petak, neke klase tri, neke po dva izlaska na stazu, nameće se jednostavna nakana mnogih da obore aktualne rekorde pojedinih klasa, možda i apsolutni. Vrijedi spomenuti one koji su neslužbeno bili brži – u klasi SSP 300 Slovak Maxim Repak „Kawasakijem“ je vozio krug 1:38,516 minuta što je više od dvije sekunde brže od dosadašnjeg, dok je naš izvrsni mladi as Martin Vugrinec (Yamaha) u najbrojnijoj klasi SuperStock 600, sa 31 vozačem, bio najbrži vremenom 1:29,215 minuta, što je sekundu i pol bolje od trenutnog rekorda klase.

Na stazi je konačno i nekadašnji, dugogodišnji apsolutni rekorder Grobnika Slovenac Marko Jerman (prošle godine zbog bolesti propustio prvi nastup na novom asfaltu),  koji se svojim Ducatijem očito ne šali. Vremenom 1:27,198 minuta u klasi Superbike neznatno je sporiji od rekorda, ali predsoje tek utrke. Tik iza njega, nepunih pol sekundu slabiji bio je naš Renato Novosel (Ducati). Aktualni apsolutni rekorder Čeh Michal Prasek (BMW) u STK 1000 bio je, za sada, „skroman“, četvrtim vremenom i dvije sekunde slabijim od svog rekorda.

Prikoličari su priča za sebe. U konkurenciji 13 timova, slavna trojka svjetskih prvaka  dominira stazom, u novim zaštitnim bojama svojih oklopa motocikala s prikolicom, izdvajaju se, malo slabije od rekorda braća Birchall (LCR Yamaha) vremenom 1:30,948 minuta, slijedi tim Reeves-Wilkes (Adolf RS Yamaha) +0,533 sekundi i trećim vremenom Finci Päivärinta-Veräväinen (LCR Yamaha) koji su se drugim treningom popravili do trećeg vremena, slabijeg za 978 tisućinki od najbržih.Ljuti boj za svaku bolju poziciju je neminovan. Ulog je velik, uz titulu – čast i ponos.

Subotnje prijepodne od 8 sati kvalifikacijski su treninzi za startne pozicije, dok prvi ciklus utrka kreće od 13,20 sati. Prikoličari na stazu izlaze u 17,50 sati. Drugi ciklus utrka je u nedjelju. Jedinstvena cijena ulaznice za subotu i nedjelju je 50 kuna.

Autor teksta i fotografije: Miroslav Krpan

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o