Nastupi na treninzima Formule 1 donosit će bodove za vozačke superlicence

Slobodni treninzi uoči trkaćeg vikenda predstavljat će jedan od načina skupljanja bodova za superlicencu od 2020. godine, dok će kategorija vozačica (W serija) biti dodana na listu kvalifikacijskih kategorija.

Da bi stekao pravo nastupa u Formuli 1, vozač mora skupiti 40 bodova za superlicencu tijekom tri sezone. Lista kvalifikacijskih kategorija, koje donose bodove za superlicencu, sastoji se od Formule 2 do Formule 4, zatim IndyCar kategorije i FIA Svjetskog prvenstva utrka izdržljivosti.

Od naredne godine, sudjelovanje na slobodnim treninzima uoči trkaćeg vikenda računat će se na kontu potencijalnih F1 vozača. Oni koji ne skupe 40 bodova imaju mogućnost voziti na slobodnim treninzima, ako zadovolje uvjete za takozvanu superlicencu slobodnih treninga, za koju je potrebno samo 25 bodova.

Primjer takvih vozača je Nicholas Latifi, trenutno vodeći u Formuli 2 i rezervni vozač Williamsa, koji je vozio na prvom slobodnom treningu uoči prošlotjedne Velike nagrade Kanade.

Vozači koji odvezu 100 kilometara tijekom slobodnog treninga ostvarit će dodatni poen po Velikoj nagradi, osim u slučaju da pritom zarade kaznene bodove. Broj poena koji mogu biti ostvareni vožnjom u slobodnim treninzima bit će limitiran na 10, tijekom tri sezone.

Čelnici najbržeg oktanskog cirkusa na svijetu smatraju da će ovaj potez doprinijeti razvoju vozača i bržeg dobivanja superlicence. Također će i novoformirana W serija biti uvrštena na listu kategorija u kojima se mogu skupljati poena za superlicencu.

Kategorija vozačica formirana je ove godine, a od naredne godine spojit će se s EuroFormula Open kategorijom. FIA još uvijek nije precizirala koliko će poena biti dodijeljeno za nastupe u W seriji, niti koliko će vozačica imati mogućnost “boriti” se superlicencu.

Related Posts