Motocross utrka “Bljesak” u Pakracu: Pancar i Hranić slavili u seniorskim klasama

Na Praznik rada u Pakracu je održano vrlo atraktivno natjecanje Otvorenog prvenstva Hrvatske u motocrossu i quadcrossu. Preko 3500 gledatelja moglo je uživati u vožnjama stotinjak motocross asova iz Hrvatske i susjednih zemalja, a spletom okolnosti utrke su potrajale doslovno do mraka. Utrka na stazi Matkovac nosi naziv “Bljesak”, simbolično na obljetnicu vojno-redarstvene akcije.

Jutro prvog dana svibnja donijelo je mnogo problema organizatorima iz Moto kluba Pakrac Lipik. Tijekom prethodne noći na pripremljenu stazu pala je velika količina kiše, a blatna kupka koja se stvorila, zadavala je muke i onim najboljim vozačima. Srećom, zasjalo je sunce pa se nakon nekoliko sati čekanja staza prilično osušila. Pomogli su i vozači četverocikala, kojima je bilo lakše “razbacati” blato.

Utrke su vožene u uobičajenim kategorijama – juniori (MX50, MX65 i MX85), seniori (MX2 i MX Open), veterani (Vet A i Vet B) te B liga HMS-a (B-250 i B-Open).

Video by Kreator TV: Start prve vožnje klasa MX2 i MX Open

Naravno, s najvećim zanimanjem pratile su se vožnje seniora. Ipak je riječ o najbržim i najatraktivnijim vozačima. Pobjednik dana u klasi MX Open bio je slovenski vozač Jan Pancar. Riječ je o mladom vozaču koji se ove sezone natječe u Svjetskom prvenstvu klase MX2, a utrku u Pakracu iskoristio je kao pripremu za sljedeće nastupe. Vozio je Yamahu, bio vrlo brz i dominantno pobijedio.

Od hrvatskih vozača najbrži je bio Luka Crnković iz MCK Zagreb na Hondi. Slijedili su Matej Jaroš (MK Požega Promet) i povratnik nakon ozljede Matija Kelava (MK Kelava 97). Prošlogodišnji prvak Hrvatske u prvoj je vožnji imao tehničkih poteškoća pa je završio sedmi, no u drugoj je vozio vrlo dobro i svi motocross fanovi s nestrpljenjem čekaju njegov povratak u pravu natjecateljsku formu.

Video by Kreator TV: Nikola Hranić i Janko Martinac

Klasom MX2 ove godine dominira Nikola Hranić na KTM-u, vozač MK Bedekovčina i Kreator Racing MX Teama. U prvoj vožnji Pakraca imao je određenih problema, čak i padova, ali uspio je završiti prvi u klasi, ispred Filipa Vragotuka (MK MX Šipek) i Hrvoja Karasa (MK Karas Team i MX Academy Rens#1 Team). U drugoj vožnji poredak se promijenio. Karas je bio najbrži, Hranić drugi, a Vragotuk treći. U zbroju dvije vožnje, ipak je Hranić bio najbolji i još je jednom stajao na najvišoj stepenici postolja.

Kod juniora u klasi MX85 vidjeli smo izvrsnu vožnju Luke Kunića iz MK MX Šipek. Bio je dvostruki pobjednik u Pakracu, a iza njega odvijala se zanimljiva borba. Nažalost, Matija Šterpin (Kreator Racing MX Team) morao je odustati zbog kvara na motoru, a za preostala mjesta na postolju borili su se Mia Ribić (SMK Savski Marof), Dino Lončar (MŠD Zabok) i Slovenac Jaka Osek. U drugoj vožnji Ribić je bila najbolja od spomenute trojke i tako došla do druge stepenice postolja, a na trećoj je stajao Osek.

Oseka smo vidjeli na postolju i u klasi MX65. Bio je to Lukas Osek, koji je pobijedio ispred još jednog slovenskog predstavnika – Žana Ovena. Od hrvatskih vozača najbolji je bio Tin Troha (MK Gajs Tim), ispred Jana Jankovića (MK MX Šipek) i Marka Topolovca (MK Bedekovčina). U klasi MX50 pobjeda je pripala Alexu Novaku iz MCK 97, ispred klupskog kolege Roka Gracera, Jurice Prančića iz MK Bedekovčina i domaćeg predstavnika Stefana Lenčea iz MK Pakrac Lipik.

Pobjednik dana u kategoriji Veterana A bio je Borut Koščak iz MCK 97. Drugo mjesto osvojio je njegov klupski kolega Luka Brajdić, a treće Danko Braim iz MCK Jaska. Kod veterana iznad 50 godina, slavio je Alojzij Fortuna iz Slovenije. Drugo mjesto pripalo je Dragutinu Maroviću iz MCK TRP Marović. Pobjednici utrka B lige HMS-a bili su Klemen Popovič (MK MX Šipek) u klasi B-250 i Roman Cvitković (MUB PK Team) u klasi B-Open.

Za disciplinu Quadcross, u Pakracu je održana druga utrka sezone, a pobjednik je u obje vožnje bio Ivan Brdarić iz MCK Jaska. Osvojio je maksimalnih 50 bodova. Drugo mjesto pripalo je Tomažu Jernejšeku, a treće Tomažu Lešniku. Obojica brane boje EK Malino – Oriovac.

Sljedeća postaja Prvenstva Hrvatske u motocrossu je Petrinja (19. svibnja), dok će quadovi ponovno u akciju početkom lipnja na utrci u Kozarevcu.

Rezultate svih vožnji iz Pakraca možete pogledati ovdje.

Related Posts