24. Croatia Classic Marathon okupio preko 60 atraktivnih oldtimera

Alpe Adria Classic Challenge specifično je automobilističko prvenstvo, koje objedinjuje ljubav prema starodobnim vozilima, oldtimer susrete, upoznavanje različitih krajeva ovog dijela Europe i autosport. Pokrenuto je 2012. godine, a od 2017. zahvaljujući aktivnostima Oldtimer kluba “Stari kotači” iz Strmca Samoborskog, jedna postaja tog Prvenstva nalazi se i u Hrvatskoj. Riječ je o Croatia Classic Marathonu, priredbi bogate tradicije, koja postoji još od 1995., koliko i klub Stari kotači.

24. izdanje Croatia Classic Marathona održano je 25. i 26. svibnja na prostoru Svete Nedelje s okolicom, Zagreba i Hrvatskog zagorja. Osim za Alpe Adria Classic Challenge, natjecanje je bodovano za Prvenstvo Hrvatskog oldtimer saveza, Otvoreno prvenstvo Zagreba i slovensko Prvenstvo Zveze SVS.

Prvog dana održan je prolog s dužinom trase od oko 80 kilometara, a glavni natjecateljski dan bila je nedjelja, kada je više od 60 atraktivnih oldtimera vozilo trasom dugačkom 130 kilometara – okolicom Svete Nedelje, Zagrebom i Hrvatskim zagorjem, pritom odrađujući i ispite točnosti, kojima se određuje konačni poredak natjecanja.

Posebno atraktivna bila je izložba automobila kod zagrebačkog muzeja Mimara, ali i dolazak do muzeja Seljačkih buna u Gornjoj Stubici.

Ukupni pobjednik natjecanja bio je Paolo Grava iz Italije. Njegova suvozačica bila je Annamaria Klingendnath, a automobil Lancia Fulvia iz 1971.

Drugo mjesto osvojila je još jedna talijanska posada – Maurizio Grio i Redenta Scrigner u BMW-u 1602, dok su treći bili Dominik Janeš i Marko Benić iz OTK Stari kotači u Zastavi 750. Oni su bili pobjednici Otvorenog prvenstva Zagreba i Prvenstva HROS-a u svojoj klasi F, a klase su u oldtimerima definirane godištima automobila, ispred Armana Bogdanića i Damira Štimca.

U klasi G pobijedila je Andrea Weber, ispred Karla Stipčevića iz OTK Zadar i Dragana Gančevića iz Splitskog oldtimer kluba. Oni su vozili Porscheove modele 944. Isti je bio poredak klubova – Stari Kotači, Zadar, Split.

Related Posts