Pred velikim brojem gledatelja Neubauer i Ettel u prvom pokušaju osvojili Rally Kumrovec

Nakon što je dvije godine zaredom pobjednik rallyja u Kumrovcu bio Niki Mayr-Melnhof, za treću uzastopnu pobjedu Austrijanaca na zagorskim bregima pobrinuli su se Hermann Neubauer i Bernhard Ettel u Ford Fiesti R5. Osim po atraktivnim vožnjama, 8. Ina Rally Kumrovec ostat će upamćen po izuzetno velikom broju gledatelja.

AK Delta Sport još se jednom iskazao u organizaciji prvog rallyja u sezoni Prvenstva Hrvatske. Veliki napori uloženi su u promociju natjecanja, a osim brojnih sponzora, veliki doprinos u realizaciji ove sportske priredbe dale su općine Kumrovec, Zagorska Sela i Tuhelj te Krapinsko-zagorska županija.

Na startu natjecanja pojavila se 51 posada iz četiri države – Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Najveću pažnju plijenili su ekstremno brzi i atraktivni R5 automobili, a ove godine bilo ih je šest. Aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek nastupili su u Škodi Fabiji R5, baš kao i mađarska posada Szabolcs Varkonyi/Gergely Makai. Prvak Slovenije Rok Turk i suvozačica Blanka Kacin stigli su s Hyundaijem i20 R5, a vidjeli smo i tri posade u Ford Fiesti R5 – Szilagyi/Varadi s hrvatskom licencom, Kovacs/Istovics iz Mađarske te Neubauer/Ettel iz Austrije.

Bilo je još mnogo atraktivnih automobila i posada na startnoj listi. Ne prolazi rally bez barem nekoliko automobila marke Mitsubishi Lancer, bio je tu Nenad Lončarić sa svojom poznatom Imprezom, a vrlo uzbudljivo natjecanje spremalo se u kategoriji pogona na dva kotača. Novost je bila da su u toj klasi vozili najbrži Hrvati iz prethodnih sezona – Juraj Šebalj s Toyotom GT86 R3 i Viliam Prodan s Renault Clijom R3.

Prvi dan natjecanja (petak, 01.03.) bio je rezerviran za službeni trening i prva dva brzinska ispita na parkiralištu kompleksa Terme Tuhelj. Riječ je o kružnom brzinskom ispitu duljine 2,09 kilometara, koji se prvo vozio po danjem svijetlu od 16:45, a onda u noćnim uvjetima od 19 sati.

U vodstvu su nakon tog uvodnog dijela natjecanja bili Neubauer i Ettel, šest sekundi ispred posade Szilagyi/Varadi i osam sekundi ispred posade Kovacs/Istovics. Probleme su na noćnom brzincu imali Rok Turk i Krisztian Hideg. Udarci u rubnike uz stazu prouzročili su oštećenja kotača pa su kandidati za najviša ostvarenja prvi dan završili na šestom i osmom mjestu, s više od 15 sekundi zaostatka za Austrijancima.

Drugi dan (subota, 02.03.) sastojao se od šest brzinskih ispita. Triput se vozio BI Zagorska Sela (10,14 km) i triput BI Kumrovec (10,60 km), a na prvom prolasku Zagorskim Selima dvojica najbržih bili su upravo Turk i Hideg. Prvak Slovenije bio je 3,7 sekundi brži od prvaka Hrvatske i 4,3 sekunde brži od Neubauera. Skočio je tako na drugo mjesto ukupnog poretka i činilo se da nam se sprema velika borba za pobjedu.

Međutim, Neubauer i Ettel imali su drukčiji plan. Nakon nešto opreznijeg starta, iz brzinca u brzinac vozili su sve bolje i sve brže. Imali su najbolja vremena na preostalih pet brzinskih ispita pa stigli do uvjerljive i zaslužene pobjede.

“Odlično smo se zabavili, a brzinski ispiti su izvanredni. Bio je to veliki izazov, ali uživali smo. U Hrvatskoj smo se osjećali odlično. Svi su jako ljubazni i spremni pomoći u svakom trenutku. Dva dana ovdje bila su gotovo savršena i meni se ovaj rally jako svidio”, izjavio je pobjednik.

Austrijancima su se na pobjedničkom postolju pridružile po jedna slovenska i jedna mađarska posada. Rok Turk i Blanka Kacin za pobjednicima su zaostali nešto više od 40 sekundi, dok je zaostatak posade Kovacs/Istovics bio nešto iznad jedne minute.

Četvrti ukupno, a pobjednik u konkurenciji Prvenstva Hrvatske bio je Krisztian Hideg. Priznao je kako mu je nedostajalo malo brzine da bi se borio za mjesto na postolju. Petu poziciju osvojio je legendarni slovenski vozač Darko Peljhan u Mitsubishi Lanceru Evo IX.

Šesto mjesto generalnog poretka, a prvo u kategoriji automobila s pogonom na dva kotača osvojila je mađarska posada Kristof Klausz/Botond Csanyi u Peugeotu 208 R2, a odmah iza njih smjestili su se pobjednici te kategorije u Prvenstvu Hrvatske. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Renault Cliju R3. U Top 10 generalnog poretka još su se ugurale posade Kramer/Uschan (Opel Adam R2), Windisch/Huber (Citroen C2 R2) i Jerkič/Stopar (MG ZR1 105).

Juraj Šebalj i suvozač Ivan Pogačić u svom debiju s Toyotom GT86, automobilom stražnjeg pogona, bili su 12. u generalnom plasmanu. Dodajmo još da su pobjednici klase 3 u Prvenstvu Hrvatske Tomas Hrvatin i Ivan Pavlović u Renault Cliju RS, klase 4 Marsel Katić i Denis Rubinić u VW Polu, a klase 5 Krešimir Dora Ravenščak u Ford Escortu.

Ovogodišnji Rally Kumrovec održan je po vrlo lijepom vremenu, posebno u subotu, kada je bilo sunčano i vrlo toplo. Fantastična je bila i posjeta. U petak je brzinske ispite u Termama Tuhelj pratilo oko četiri tisuće gledatelja, a prema nekim procjenama u subotu je u Kumrovcu i okolici bilo između 10 i 15 tisuća gledatelja.

“To je ono čemu mi težimo. Osim kvalitetne vozačke postave, bitno nam je da imamo veliki broj gledatelja. Želimo stvoriti tu jednu zajedničku priču vozača, publike i organizatora. Bez gledatelja, automobilizam sam po sebi nije zanimljiv”, istaknuo je direktor rallyja Željko Štefanić.

Do cilja je stiglo 36 posada, ali unatoč činjenici da 15 automobila nije stiglo do cilja, većih nesreća nije bilo. Razlog odustajanja uglavnom su bili tehnički kvarovi ili lakša izlijetanja. Rezultate svih brzinskih ispita možete pronaći ovdje.

Bilo je to odlično otvaranje domaće sezone, koja se nastavlja u Opatiji od 2. do 4. svibnja.

Ina Rally Kumrovec 2019., generalni poredak:
1. Hermann Neubauer/Bernhard Ettel (AUT)
2. Rok Turk/Blanka Kacin (SVN)
3. Antal Kovacs/Gergo Istovics (HUN)
4. Krisztian Hideg/Istvan Kerek (HRV)
5. Darko Peljhan/Matej Čar (SVN)
6. Kristof Klausz/Botond Csanyi (HUN)
7. Viliam Prodan/Zoran Raštegorac (HRV)
8. Alfred Kramer jun./Michael Uschan (HUN)
9. Enrico Windisch/Kurt Huber (AUT)
10. Rok Jerkić/Marko Stopar (SVN)

Ina Rally Kumrovec 2019., poredak Prvenstva Hrvatske:
1. Krisztian Hideg/Istvan Kerek (AK Delta Sport)
2. Viliam Prodan/Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport)
3. Juraj Šebalj/Ivan Pogačić (AKK Sveta Nedelja)
4. Marko Cavor/Saša Čaklović (AKK Zanatlija)
5. Tomas Hrvatin/Ivan Pavlović (AK Rijeka)
6. Sandi Garguljak/Tomislav Mikulić (AK Zagorje)
7. Martin Ravenščak/Filip Puzić (AKK Sveta Nedelja)
8. Mateo Butorac/Marko Stiperski (AK Opatija Motorsport)
9. Marsel Katić/Denis Rubinić (AK Opatija Motorsport)
10. Tin Tomljanović/Anđelko Košec (AK Delta Sport)

Photo: Kumrovec Rally Facebook Page / Autor: Uroš Modlic

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x