Od VN Australije najbrži krug će se nagrađivati s dodatnim bodom?!

Međunarodna automobilistička organizacija-FIA je potvrdila planove za nagrađivanjem najbržeg kruga svake utrke s dodatnim bodom u F1 počevši s utrkom u Melbourneu.

Ova ideja, koja nije spomenuta u biltenu prošloga četvrtka kada su se sastali članovi vijeća FIA-e mora proći glasanje članova komisije F1 kako bi se mogla dodati u pravilnik sporta prije početka utrke u Melbourneu.

Ova ideja potječe iz Formule E, gdje se bod za najbrže odvoženi krug već duže vrijeme dijeli. No za razliku kod potpuno električnog sestrinskog sporta, u F1 bod će moći osvojiti samo vozač koji je uspio odvesti najbrži krug te ujedno završiti utrku unutar prvih 10.

Ova odluka vraća ovaj sport svojim korijenima. Od 1950. pa sve do 1959. u Formuli 1 su se dijelili bodovi za najbrže krugove te je upravo zbog toga pravila 1958. Mike Hawthorn uzeo titulu prvaka F1.

Interesantno je primijetiti da se to pravilo primjenjivalo 2008. godine, prvak ne bi postao Lewis Hamilton nego Felipe Massa – iako treba napomenuti da tada vozači nisu morali pritiskati i raditi najbolje krugove u utrci jer ovo pravilo nije postojalo.

Hoće li vozači zbog ovoga pritiskati više u utrci?

Sviđa li Vam se ideja uvođenja dodatnog boda za najbrži krug u utrci?

Rezultati

Loading ... Loading ...
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

f1 je postala jad i bijeda

Desmosedici

Nije trebalo uvjetiovati da se mora biti u prvih 10 da bi se mogao osvojiti i taj bod. To bi pomoglo “fenjerašima” da se domognu boda barem na nekakav način. Znači, ako nisi u bodovima, pred kraj utrke u boks, najmekše gume i gas do daske. To bi bilo zanimljivo, a ovako..ne znam.

Related Posts