Kubica: Nije bilo lako odbiti Ferrari

Robert Kubica izjavio je kako nije bilo jednostavno “reći ne” na Ferrarijevu ponudu razvojnog vozača u nadolazećoj sezoni.

Poljak je bio jedan od kandidata za vozača na simulatoru talijanske momčadi, nakon odlaska rezervnih vozača Antonia Giovinazzija i Daniila Kvyata u Sauber i Toro Rosso.

No pobjednik VN Kanade iz 2008. godine se naposljetku opredijelio za povratak na stazu u Williamsu, gdje će mu momčadski kolega biti George Russell.

“Znao sam čime bih se htio baviti, no nekada su stvari malo kompliciranije nego što se izvana mogu doimati,” izjavio je Kubica za Motorsport.com.

“Imao sam vrlo zanimljivu priliku koju nije bilo lako odbiti.”

“No na kraju, vozač sam za utrke, iako je od moje posljednje prošlo poprilično dugo vremena. U meni je pobijedio taj trkaći mentalitet.”

“Sretan sam što sam donio ovu odluku, jer ona za mene ujedno predstavlja i velik izazov.”

Ranije ove godine Kubica je potvrdio staru glasinu o tome kako je trebao postati momčadski kolega Fernandu Alonsu u Ferrariju u sezoni 2012., prije no što ga je zadesila nesreća u talijanskom reliju 2011. godine, koja mu je uz po život opasne ozlijede donijela i prekid karijere vozača.

Njegov povratak uz Williams u 2019. bit će prvi put da se natječe na stazama F1 nakon dugih osam godina izbivanja, odnosno nakon finala 2010.godine.

No Kubica vjeruje kako je spreman za povratak i ponovni početak u drugoj fazi svoje karijere.

“Nije nimalo lako postati vozač Formule 1 ni uvjeriti ljude da ti to možeš, kako bi pronašao svoje mjesto i uspostavio se u paddocku.”

“Na tom putu moraš imati jaku želju, mnogo energije i upornosti. Prošao sam kroz to prije dvanaest godina i zaključio kako imam još dovoljno energije za ponoviti sve još jednom,” dodaje.

“Nisam zabrinut, niti me ovaj izazov plaši, mislim da mogu uspjeti. Imam odličnu priliku koja je jedan sretan završetak dugog puta kojim sam kročio i od kojeg nisam odustajao posljednjih osam godina,” ustrajan je Kubica.

U momčadi iz Maranella uloga Poljaka bila bi slična njegovoj ulozi kao Williamsovog testnog i rezervnog vozača, no s nešto manje prilike za vožnju na stazi.

Priznao je kako će mu trebati nešto dodatnog truda sljedeće sezone da nakon uloge razvojnog vozača ponovno “uđe u cipele” vozača utrka.

“Dok sam u bolidu kao razvojni vozač moram imati na umu da dam kvalitetne povratne informacije i da mogu održati dobar tempo bez dodatnih rizika.”

“Moram malo promijeniti pristup, jer kao i do sada vozim za momčad no osim toga, sada radim i za sebe.”

“Trebam se usredotočiti na neke različite stvari, koje bi mi mogle koristiti tijekom utrka, to je nešto drugačiji pristup. No to je  upravo ono čemu sam se htio vratiti,” zaključuje Kubica.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Ferrari se ne odbija.. No dobro! Nosonja je pravi rasni vozač za kružne utrke, nikakav simulator ili još gore Rally, a ako ne uspije u F1 onda odmah u neku drugu ozbiljnu seriju kružnih utrka.

Related Posts