Fernando Alonso posljednjih mjeseci uopće ne osjeća pritisak. Otkad je 14. kolovoza najavio odlazak iz F1, na utrke gleda kao na priliku da se dostojno oprosti od svojih fanova. Unatoč teškim problemima s kojima se suočavao posljednje četiri sezone, Španjolac naglašava kako ne vidi razloga za stres.

“Od trenutka kada sam najavio odlazak, svaka utrka mi je kao neko malo slavlje.”

“Ne mogu dočekati povratak u Austin kako bih vidio to mjesto. Prilika da se malo provozam uokolo,” izjavio je Alonso.

Alonso zapravo poručuje kako uživa u malim stvarima koje Formula 1 nosi, a to je radost vožnje u najbržim bolidima na svijetu i obilazak svijeta radi utrkivanja. Premda trenutno ne vozi najbolji bolid na gridu, vozač McLarena izjavljuje kako je već ostvario sve svoje snove, ali ih proživljava još i danas.

“Možda nismo najbrži po postignutim vremenima, ali vožnja u svakom krugu je jednostavno fantastična.”

“Nije da više ne volim Formulu 1, još sam uvijek zaljubljen u automobilizam. No, moj odlazak je zbog toga što mi je 37 godina i već sam ostvario sve svoje snove,” kaže Alonso.

Unatoč pozitivnom osobnom doživljaju, Alonso i dalje smatra kako je trenutno vodstvo F1 vrijedno kritike. Godinama promatra stanje u kojem se sport nalazi te vjeruje kako se trenutna pravila trebaju promijeniti kako bi se izmiješao poredak.

“Sport mora postati zanimljivijim. Ako jedan od najboljih bolida u sezoni utrku starta sa zadnjeg mjesta, do kraja utrke će biti među prvih šest te će prestići za krug onog tko se nalazi na sedmom mjestu.”

“Nedostaje nam zvuk V10 i V8 motora, kreativno postavljene strategije, taktiziranje s gorivom, utrka proizvođača guma…. Trebamo ući u svaki vikend bez da imamo i najmanju predodžbu tko će pobijediti,” objašnjava Alonso.

Svjestan je promjena koje je Liberty Media najavila za 2021. i u potpunosti ih podržava u odluci da učine sport privlačnijim. Izmjene pravila uključuju pojednostavljenje dizajna pogonske jedinice, estetske promjene na samim bolidima kako bi izgledali agresivnije te promjene aerodinamike radi bližeg utrkivanja. Sljedeća sezona nema puno potencijala za veće poboljšanje sporta, no smatra kako odgovor leži u 2021. i godinama nakon toga.

“Vjerujem da će se većina tih najava i dogoditi 2021. te kako ćemo svjedočiti boljoj, zanimljivijoj Formuli 1.”

“Nije me strah za budućnost jer je Liberty Medija svjesna svih problema kao i svi mi drugi  te znaju kako moraju poraditi na njoj,” zaključuje Alonso.

7
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
4 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
4 Autori komentara
avataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
White Lion

Ja i dalje mislim da je njegovo dovođenje jedna od najvecih greski McLarena u povijesti

avatar
Član
zeljac

Nando, svakom pravom ljubitelju F1 ćeš nedostajati. Sretno , što god budeš radio.

avatar
Član
modesto

sve je rekao dobro mozda se vrati i on u f1

avatar
Član
given2drive

Nece se on vratiti vise (eventualno kao “sudac” ili komentator nakon utrke)…merc i ferrari ga nece vise…renault gleda mlade nade…rbr ce pasti na razinu mcl zbog honde a ni mcl se nece bas dignuti bar do 2021…on ce ici u indy da osvoji 3struku krunu i onda se “smiri”…

avatar
Član
zeljac

Ako Mclaren proradi eto njega nazad.Ok, mogu malo maštati, nije zabranjeno!

avatar
Član
modesto

given ekako mi se čini da nije rekao zbogom,,ali mogao je 206 ići u mercedes ali nije htio zbog lewisa

avatar
Član
given2drive

Garantiram ti da je to to za njega….sto se tice 2016…ne budi tako siguran ja mislim da ni lewisu ne bi bilo drago da su opet zajedno…