FIA je potvrdila dvije prijave proizvođača koji se natječu za dobivanje statusa službenog dobavljača guma u F1 od 2020. godine.

Pirelli, koji je službeni dobavljač guma u F1 još od 2011. godine, te južnokorejski proizvođač guma Hankook, obaviješteni su od strane FIA-e. Njihove prijave bile su u skladu sa sigurnosnim i tehničkim uvjetima natječaja.

Liberty Media će sada započeti proces pregovora s obje strane, te u konačnici obavijestiti FIA-u o svom konačnom izboru.

Južnokorejski proizvođač dosad nije bio ni na koji način uključen u F1. Međutim, Hankook je aktivan u drugim granama motosporta, pa je tako službeni dobavljač guma u DTM-u i Formuli 3.

Podsjećamo, odabrani proizvođač bit će jedini službeni dobavljač guma u F1 u razdoblju od 2020. do 2023. godine. Postojeće gume od 13 inča bit će u upotrebi prve godine ugovora, nakon čega se sport okreće novim gumama od 18 inča. Osim toga, promjenom dimenzija guma doći će i do zabrane upotrebe grijača guma.

Pirellijev trkaći direktor, Mario Isola, uvjete natječaja ocijenio je “izazovnima”, pogotovo od 2021. godine.

“Puno je detalja izuzev degradacije koja je najvidljivija. Velik naglasak stavljen je na operativni prozor guma, kao i razdoblje najvećih performansi guma.”

Michelin je prošlog mjeseca odbacio mogućnost povratka u F1 zbog nepovoljnih uvjeta natječaja, te stoga ne žele proizvoditi gume koje “nemaju ništa sa stvarnim svijetom”.

“Zahtjev za dobavljanjem 13 – inčnih guma tijekom 2020. godine, kao i naglasak na degradaciji guma, kose se s našim principima efikasnog korištenja resursa i poštovanja tehnologije za proizvodnju održivih guma,” stoji u službenoj Michelinovoj izjavi.

2
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
harii87

Potpis

avatar
Član
madgalico

18 incha ocajna odluka…jos malo pa cemo dobiti lemans izgled F1. Indy car je na 15 incha…