Formula 1 odbacuje tokene?

Kontroverzni sustav tokena, po kojem proizvođači pogonskih jedinica razvijaju svoje pogonske jedinice, bit će odbačen sljedeće sezone, prenosi Motorsport.com. To znači da će četiri proizvođača imati odriješene ruke, a ne praktički zamrznut razvoj veoma kompliciranih i skupih hibridnih sustava.

Sva četiri proizvođača pogonskih jedinica (Mercedes, Ferrari, Renault i Honda) sada imaju svoje tzv. tvorničke momčadi pa će opravdati svoju potrošnju kako bi im momčadi bile što kompetitivnije, bez dodatnog troška koji će kao posljedicu snositi njihovi kupci.

Nakon naknadno uvedenih promjena, proizvođači će ove sezone imati 32 tokena, ali taj broj treba pasti na 25 za 2017., odnosno još više u narednim sezonama.

“Sustav tokena se uklanja”, rekao je danas Renaultov Cyril Abiteboul. “Jedan od razloga zbog kojeg smo se svi složili je taj što svi trebamo motore čije će se performanse izjednačiti. Formula 1 koju diktiraju performanse motora nije dobra za nikoga. Vidite da nije dobra za Mercedes, ni Renault niti Ferrari – svima nam je u interesu to promijeniti. Osim toga, odlučili smo prestati zbunjivati javnost sa sustavom kazni, tokena… jednostavno smo odlučili ukloniti sustav tokena.”

FIA je nešto ranije odlučila izmijeniti dio pravilnika vezan za dijelove pogonske jedinice koje proizvođači ne smiju modificirati bez obzira na broj dostupnih tokena. To znači da će određeni dijelovi, koji su prethodno bili zamrznuti za razvoj u 2016., ponovno biti predmet dorada.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Groff

Konačno smislena odluka FIAe.

AlonsoForever

E konačno jedna odlična vijest! Jedva cekam skoru budućnost..uff ^__^
Šta sam ja još ranije pričao da treba sve izjednačit,a neki debili mi se jave i pišu “šta ti znaš,jesi ti normalan,pa F1 je uvijek bila pod inžinjerstvom i ostalim stvarima koji variraju iz godine u godinu” …mislim,GLU-PO-STI.
Jedva cekam 2017! Forza Nandooo! <3

Desmosedici

Nikad se nisam mogao načudit zašto su uvedeni tokeni. Ako auto industrija želi razvijati i komercijalizirati ovakvu hybridnu tehnologiju logično je da se maksimalno dozvoli razvoj te tehnologije. Za poboljšati perfomanse sa ograničenjima tj. tokenima košta mnogo više nego kad se to radi bez ograničenja. Mislim da su tokeni dio te zakulisne “političke” strane F1 gdje se pogoduje moćnima da bi ih dugoročno zadržali u ovom takmičenju.

wilson

Konacno kraj (nadam se) za jednu od najbedastijih odluka u povijesti F1.

Ferrariforever

Ovo je potpuno nerazumno pravilo. Kao, idemo u razvoj turbo motora sa pohranom energije, jedna sasvim nova generacija koja je tu u svrhu konačne komercijalizacije ali eto, ubacit ćemo i ograničenja (tokene) kako bi zaustavili ekipe u pretjeranom razvoju. Van svake pameti.
Ova najava je više nego dobro došla jedino, nije mi jasno, zašto se to več ne učini danas, kao što je Driver primjetio?

F1 Driver

Ovo je nešto najnormalnije što bi moralo da se desi, samo zašto ne već ove sezone,kada je već takoreći donešena ova odluka(ako je to tačno, a verovatno jeste). Evo sada, sezona još nije ni počela, ima čak još dosta do početka, i ne bi predstavljalo ama apsolutno baš nikakav problem da se samo kaže “U ovoj sezoni nema tokena”. Nije potrebno ni tri sekunde za to, i ne postoji ni jedna prepreka za to. Jedino, ako nije jedan tim “zakupio” da bude tri godine prvak (znamo koji) i da je to tako “dogovoreno”, jer ovi tokeni i taj sistem su… Read more »

Kush

@... F1 Driver – Ja vidim – čistom logikom.. u principu se pravila donose unaprijed bar jednu sezonu, međutim neka sigurnosna ili zatvaranje previđenih “rupa” u pravilima koje su neki iskoristili su se bez problema banirali i u tekućoj sezoni (u doba MS u SF, ili SV u RB, i ranije i drugima, jedan primjer eto nikijev “fen” auto, ima ih i biti će 😉 Ovdje je puno drugačija situacija, i ono za što navijate kao komentar @...AloFE @... 0:44 jutros su stvarno gluposti, izjednačeni su u nižim formulama s razlogom i s istim ovdje nisu, već se natječu u… Read more »

r.u.m.

Neće to drastično promjenit stvari ali daje nadu i ne koči toliko ove koji zaostaju,još kad bi se moglo to i istestirat.

hrcfaca

Ajde napokon. Meni do sada još jedna od niza glupih pravila koja je do sada bila na snazi, samo što su po meni mogli to več napraviti i za 2016, ali ok!

Related Posts