Momčadi dogovorile smanjenje cijena pogonskih jedinica

Motosport.com prenosi informaciju da su se proizvođači pogonskih jedinica dogovorili smanjiti cijenu isporuke svojih proizvoda te da garantiraju kako nijedna momčad neće ostati bez motora u svom bolidu. Zauzvrat će aktualna specifikacija motora ostati u Formuli 1 najmanje do 2020.

Najvažnija stvar je smanjenje maksimalnih troškova isporuke pogonskih jedinica na 12 milijuna eura, kao i dogovaranje pravila koje će svim momčadima osigurati pogonski sustav. Prva stavka će se postići kroz razne mjere štednje, a najvjerojatnije će uključiti više standardiziranih dijelova.

Jedan od najvećih problema prošle godine bila je saga oko Red Bulla koji se našao bez motora za ovu sezonu, iako valja imati na umu da se prije svega radi o pogrešci austrijske momčadi koja je otpisala Renault, a da ranije nije osigurala drugog dobavljača motora. Promjena pravila koje će garantirati isporuku motora svim momčadima Formule 1, kao i smanjenje njihove cijene, na snagu će stupiti kada pravila dobiju posljednje odobrenje momčadi i Svjetskog motorsportskog vijeća, a vrijedit će od 2018. godine.

Proizvođači pogonskih jedinca su zauzvrat dobili jamstvo da će hibridni turbo V6 motori ostati u upotrebi najmanje do 2020. godine, što znači da neće biti opcije za neovisnim proizvođačem alternativnog motora.

Dodatno rezanje troškova bi trebalo uključivati ograničenja po pitanju korištenja mjenjača – vozači će od 2018. vjerojatno imati samo tri mjenjačke kutije po sezoni. Kada je riječ o nadolijevanju goriva koje je na dnevnom redu želio FIA-in predsjednik Jean Todt, taj prijedlog je odbacila F1 Komisija.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
otto

Cjene jesu kakve jesu ali Mercedesov PU ne izgleda kao na naslovnoj slici,pa ak može bar nek slika odgovara istini.

r.u.m.

Imati će 3 mjenjačke kutije po sezoni…da kao i što je Honda imala 5 ili koliko već motora ove sezone.sere mi se više od tih promjena pravila

Groff

Još 3 godine gledat ćemo utrke usisavača…

Related Posts