Marchionne: Prodavanje motora Red Bullu bi bilo opasno za Ferrari

Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne se na jučerašnjoj konferenciji za novinare osvrnuo na nekoliko tema, uključujući i potencijalno sklapanje dogovora s Red Bullom o isporuci pogonskih jedinica bivšim četverostrukim svjetskim prvacima. Oni su najprije odučili prekinuti veze s Renaultom, ali su ih poslije toga odbila i preostala tri proizvođača. Osim što bi takav potez bio opasan za Ferrari, Marchionne kaže da mu se nije svidio ni stav austrijske ekipe koja je smatrala da je Ferrarijeva dužnost prema Formuli 1 bila isporučiti svoje motore momčadi koja ih trenutno nema.

“Red Bull nije kompletna momčad. Ako imate izvrsnu šasiju, a nedostaje vam motor, onda niste kompletni. Možete imati pogonsku jedinicu i odličnu šasiju, ali nećete postati svjetski prvak – ostat ćete u garaži. Zato morate postići dogovor s proizvođačem pogonskih jedinica. Ono što je za mene u cijeloj ovoj aferi bilo uvredljivo je tvrdnja da im netko mora dati motore da ojačaju nešto što je već sada vrlo konkurentna pozicija za njih.”

“Razlog zbog kojeg dogovor s Red Bullom nije bio uspješan je taj što bi, nakon oporavka u 2015., davanje naših pogonskih jedinica momčadi koja ima Red Bullove tehničke sposobnosti bilo opasno. Moja dužnost je zaštiti Ferrari. Mogućnost pobjeđivanja Mercedesa s Red Bullom me ne zanima previše. Ono što me zanima je pobjeđivanje s Ferrarijem.”

Stav Ferrarijevog predsjednika je potpuno logičan, ali se pomalo kosi s izjavom koju je dao prije nešto više od mjesec dana:

“Rekao sam ovo Mateschitzu i Marku. Moj san nije pobijediti Mercedes. Moj san je da od Ferrarija napravim ono za što je on sposoban. To je dijeljene ključnih stvari koje su dio našeg DNA, ali kreiranje onoga što bi bila fiktivna konkurencija je glupost. Ferrari je sposoban staviti svoje inženjerske sposobnosti na raspolaganje drugima.”

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Trigger

ova recenica :” Ferrari je sposoban staviti svoje inženjerske sposobnosti na raspolaganje drugima.” Mi zvuci ovako: Ferrari je sposoban (spreman prodati) staviti svoje inzenjerske sposobnosti ( podatke starije specifikacije PU) na raspolaganje drugima.

znam nategnuto, ali meni tako zvuci

u svakom slucaju Marchionne je lukav igrac 🙂

MJ512

Evo i jedna druga izjava od Marchionnea: “Stvari u Ferrariju se sada dobro odvijaju. Sada nam trebaju rezultati na stazi. Zato je važno pobijediti na prvoj utrci sezone u Australiji.” kazao je Sergio Marchionne za La Gazzetta dello Sport. “Znam da je tim neke poslove radio dosta tiho, ali sada su nam potrebne pobjede. Prava borba kreće u 2016., ali mi računamo na naša dva vozača koje su osvajala prvenstva i imamo inženjere koje nas mogu dovesti do vrha.” Sličan stav imao je i šef tima Maurizio Arrivabene: “Da budem kompletno iskren, mi ne želimo biti blizu Mercedesa, želimo ih… Read more »

hattrick

Jbte novinarstvo.. ako želiš implementirat’ neku izjavu iz prošlog intervjua bilo bi dobro ‘novinarski’ pokriti i razumjeti kontekst izvučenog. Zadnja izjava u tekstu (izvučena iz konteksta) “..Ferrari je sposoban staviti svoje inženjerske sposobnosti na raspolaganje drugima.” bila je u kontekstu pomaganja RB-u, točnije njihovom pokušaju moguće izrade svog agregata, pošto je Ilmur imao tu namjeru ako se izglasa.. kasnije znamo da je prijedlog odbačen. Naime, Marchionne je tih dana ponudio RB-u svu tehničku pomoć da složi i sastavi novo postrojenje u Miltonu (treći sprat, ili podrum nisam sad siguran) u svrhu izrade nove castumer mašine, te posudi svoje inžinjere.. da… Read more »

Tuzlaensis

Poznato pod terminom ‘senzacionalističko novinarstvo’ 🙂

ren_esp_89

Slazem se sa autorom, Sergio je sad samo dao iskrenu izjavu za razliku od prosle.. Da je iskreno htio pomoci RB-u da razvije PU, mislim da bi to RB bez razmisljanja prihvatio, sto nisam cuo; a ta je prica, ako se ne varam, bila prije ideje o alternativnim agregatima

Tuzlaensis

Po meni ste krivo protumačili rečenicu “Ferrari je sposoban staviti svoje inženjerske sposobnosti na raspolaganje drugima.”.
Ova rečenica ne znači da su spremni ustupiti cio trud iz proteklih godinu i pol dana tek tako nekome drugome, ko očigledno ne cijeni ni ono što je imao sa drugim proizvođačima. Čak bih rekao i da je Marchionne potvrdio ovu izjavu pomaganjem ulaska Haas F1 tima u sport i razvoja iste.

Related Posts